Dette må du vite før du bytter peisovn
Bytt til en rentbrennende peisovn, og du får du opp varmen, sparer penger - og miljøet! Men det er særlig én viktig ting du må vite.
- Det aller viktigste du må vite når du skifter ut et ildsted er at kommunen der du bor skal godkjenne det du har gjort.
Det forteller Stian Gaathaug hos Mur og Pipeservice i Drammen, som har lang erfaring med å skifte ut ildsteder.
Uansett om det er et helt nytt ildsted du skal ha installert, eller om du skal skifte ut en gammel ovn med en ny peisovn, så skal kommunen ha beskjed.
- Det er to måter å gjøre dette på. Enten må du få feiervesenet der du bor til å komme på inspeksjon, eller så kan du få en installasjon med sentral godkjenning til å gjøre det, forteller Gaathaug, som tar et par tusen kroner for å godkjenne et ildsted.
I utgangspunktet har du lov til å gjøre all jobben selv, så lenge noen sjekker installasjonen er gjort riktig.
Viktige regler for peisovner
De viktigste reglene du må tenke på er at peisovnen har tilfredsstillende avstand til brennbart materiale. Alle nye ildsteder har monteringsanvisning som viser dette, og hvis avstanden er for kort, må det settes opp brannmur. En brannmur skal være minimum 10 centimeter tykk og den skal lages av teglstein, betong, betongstein eller lettbetong. Naturstein kan ikke benyttes.
Hvis du har gulv av brennbart materiale, så skal det monteres en plate foran peisovnen. Denne skal dekke minimum 30 centimeter foran ovnsinnlegget. Merk at du ikke skal ha møbler, inkludert vedkurv, nærmere enn 60 centimeter foran eller på siden av peisovnen.
- Hvis du ikke er veldig trygg på å montere peisovn, så anbefaler vi å bruke fagfolk til å gjøre det, forteller Gaathaug.
- Det må som regel lages nytt hull i pipa, og da må det gamle hullet tettes forskriftsmessig. Det er en jobb for fagfolk.
Sjekk om du kan få støtte
Fjerning av den gamle pipa, derimot, det kan du gjøre selv.
- Benk den ned, og lever den på en gjenbruksstasjon, sier Gaathaug, som anbefaler alle som ikke har rentbrennende ovn å bytte. Han forteller at alle ovner på markedet nå er rentbrennende, og slik har det vært siden slutten av 90-tallet.
Derfor bør du bytte ut den gamle vedovnen.
- Du bruker lett halvparten så mye ved, og du får mer varme. I tillegg har en del kommuner støtteordninger. Husk da å ta bilde av det gamle ildstedet før du hiver det ut, og sjekk med kommunen din hvilke krav de stiller til søknaden om støtte.
Tips til smart vefyring får du her.
HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!
Huskeliste ved installasjon eller bytte av peisovn
-
Sjekk med kommunen der du bor hvilke regler for eventuelle støtteordninger
-
Finn peisovnen du vil ha, og sjekk at du har nok brannmur
-
Hiv ut den gamle peisen og kjør den til gjenbruksstasjonen
-
Monter nytt ildsted, enten selv eller ved hjelp av fagfolk
-
Pass på at kommunen får beskjed om at du har byttet ildsted
-
Vær forsiktig med å møblere for nærme peisovnen
-
Fyr opp og hygg deg med koselig varme
Lurer du på hva slags ved du bør bruke? Her er alt du trenger å vite om ved.
BONUS: Lytt til spillelisten Fyre med ved: Norske gubber synger om kubber av Obs Bygg på Spotify