Sett opp spilevegg selv på 1-2-3
Spilevegger er en av de hotteste interiørtrendene for tiden, og du trenger ikke være utdannet snekker for å bygge din egen. Velger du spilepanel kan jobben være gjort på én dag.
Spilevegger er en av de hotteste interiørtrendene for tiden, og du trenger ikke være utdannet snekker for å bygge din egen. Velger du spilepanel kan jobben være gjort på én dag.
En som merker nordmenns gryende kjærlighet for spilevegger, er Per Gjestvang i Rindalslist, produsent av blant annet Maestro spilepanel som selges hos Obs BYGG. Han har følgende hovedråd til deg som drømmer om en flunkende ny spilevegg i 2023:
– Generelt er det viktig å tenke på hvor en spilevegg passer best inn. Det blir jo en fondvegg, et smykke i rommet, men det er viktig å passe på at spileveggen ikke blir for dominant. Altså at den ikke bryter med eksisterende interiør, men er i samme stil og løfter rommet som helhet, forklarer Gjestvang.
Spilene må ikke nødvendigvis dekke en hel vegg, mener han:
– Mange bruker spiler til å lage sin egen unike sengegavl eller setter opp et «spileområde» bak TV-en for eksempel.
Avstand og fargevalg
Når du skal velger spiler eller spilepanel, er det mange alternativer. Ikke bare på pris og kvalitet, men også når det gjelder fargevalg og – ikke minst – avstand mellom spilene:
– Hva er du komfortabel med å hvile blikket på? Det finnes spilepanel med tre-fire spiler per 30 centimeter, og det finnes spilepanel hvor avstanden er tettere – helt opp til åtte-ni spiler per 30 centimeter panel, sier Per Gjestvang.
Maestro-spilepanelene består av syv spiler per 30 centimeter panel, noe som gir et stramt men samtidig behagelig uttrykk
Hva med fargevalg? Gjestvang anbefaler å tenke mer over hva som passer inn i eksisterende interiør, enn å følge trendene blindt:
– Lyse, hvitpigmenterte spilevegger er fortsatt det vi selger mest av, men de mørkere variantene er absolutt på gang. Spileveggen skal du forhåpentligvis leve med i mange år, så snu deg rundt i stua (eller et annet rom!) og se hva som matcher med det du har fra før.
Enkelt å sette opp – men vær nøyaktig!
Grunnene til å velge spilepanel (i stedet for enkeltspiler) er mange: Høy kvalitet til god pris, faste lengder, bredde og farger, og – selve kronargumentet – det er mye enklere å sette opp.
– Spilepanelene er delikat pakket inn, du får det enkelt med deg på henger og slipper veldig lange deler. Mange velger en sort glattkant i bunn som spilepanelet settes ned på. Panelene kommer i alle slags lengder som kan festes på braketter. Det aller enkleste er not og fjær-prinsippet: Sett panelene inn i hverandre og dytt det inn i sporet, forklarer Per Gjestvang.
Én ting vil han allikevel understreke: Nøyaktighet er en dyd.
– Ikke la «enkelheten» bli en hvilepute. Spileveggen din blir som sagt smykket i rommet, og alle vil se hvordan du har utført jobben, sier Gjestvang og har følgende gode råd til deg som vil lykkes med å sette opp ditt eget spilepanel:
- Sjekk spilepanelene før du setter i gang. Undersøk not og fjær, og at ikke panelene er skadet.
- La spilepanelene ligge inne et par døgn før montering. Da er det viktig at du legger de oppå hverandre med nota samme vei.
- Den lengden du kapper skal settes ned mot gulvet. Det er viktigst at alt er helt strøkent øverst. Sørg for at du har noen centimeter å gå på når du kapper.
- Kapp ett og ett spilepanel og bruk lasermåler. Selv nye hus kan ha høydeforskjeller fra den ene siden av veggen til den andre.
- Hva slags bakgrunn skal spilepanelet settes på? Det er ulike fremgangsmåte, avhengig av om det er mur, veggpanel eller gips. Les bruksanvisningen, der står det forklart hva slags fremgangsmåte som passer til hvilket underlag.
- Vær ekstra nøyaktig med det første panelet du setter opp. Det setter standarden for resten.
- Ha utstyret i orden. Det vil si sag, en god kniv, vater, lim, blyant og søppelsekk. Ryddig arbeidsområde gir ryddig resultat.
– Det er også lurt å gjøre denne jobben på det jeg kaller en «bra dag». Ikke klem det inn i en hektisk hverdag, men sett av en helgedag til jobben. Lave skuldre, kaffe på kanna og god tid skal ikke undervurderes, avslutter Per Gjestvang.