Slik bygger du utebod på en helg
Savner du plass til lagring av ting utendørs, men er redd for at de ti tommeltottene dine ikke duger til å sette opp en utebod? Da er dette oppskriften for deg.
Savner du plass til lagring av ting utendørs, men er redd for at de ti tommeltottene dine ikke duger til å sette opp en utebod? Da er dette oppskriften for deg.
Med en utebod kan du enkelt gjemme bort rot, samtidig som du har redskaper og uteleker lett tilgjengelig. Ikke trenger det å være vanskelig å sette opp heller – selv ikke for den glade amatør. Følg denne oppskriften, og du har en fiks ferdig utebod på en helg:
1. Forbered deg godt
Det finnes dessverre tusenvis av urealiserte uteboder rundt om i landet, rett og slett fordi mange vegrer seg for å sette i gang. Husk at dette er et lavterskelprosjekt, i hvert fall om du forbereder deg litt – det er nemlig halve jobben. Les monteringsanvisning nøye og allier deg med en kompis, venninne eller ektefelle. Det er både praktisk og hyggelig å være to!
Tips! Stort sett kan du bygge utebod uten søknad, men sjekk at du er innenfor gjeldende reguleringsplaner og om du eventuelt må sende nabovarsel.
2. Sørg for at fundamentet er bra
Ta nøyaktige mål og sikre at boden bygges på stødig grunn. Fjern ujevnt underlag slik som gressplen, og fyll på med pukk slik at underlaget blir godt drenert og fukt ikke trenger inn i boden. Deretter lager du et fundament av Murblokk eller store betongheller og eventuelt et bjelkelag, før du begynner med selve rammeverket til boden. Dette vil gjør monteringen enklere og gi boden lenger levetid.
3. Ha utstyret i orden
Du trenger heldigvis ikke en veldig fyldig verktøykasse for å sette opp en utebod med ferdige elementer. Stort sett vil en skrudrill med forskjellige bits, en sag, en hammer, et målebånd og et vater holde lenge.
4. Følg oppskriften
Har du bygget Lego tidligere? Da klarer du å sette opp en bod også! De aller fleste uteboder leveres med ferdig tilpassede elementer og monteringsanvisninger. Stort sett er det bare å følge den nummererte oppskriften, og boden er oppe og står før du aner det.
Alt er stort sett ferdig kappet på forhånd, kanskje med unntak av endebord til gulv og tak som må kløyves med en håndsag eller elektrisk sag. Husk å følge med på at rammeverket er i vater og at du ikke får skjevheter oppover i bygget.
5. Gratulerer! Du har en utebod!
De fleste uteboder kan bygges på en helg, i hvert fall om dere har vært to eller flere om jobben. Det eneste den trenger nå er grunning og et par malingsstrøk – så er den fiks ferdig. Da er det bare å innrede den med hyller og skap, fylle den opp med redskaper og uteleker, og lene seg godt tilbake i solsenga igjen.
Tips! Uteboder leveres stort sett uten takbelegg. Husk å sette dette på handlelisten når du kjøper uteboden. De festes med hammer og stifter og sikrer deg et tett og solid tak.
Du får alltid billige byggevarer hos Obs BYGG – les mer om prisløftet vårt her!
Usikker på hvilken utebod du bør velge? Slik velger du riktig!