For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Når bør du bytte varmtvannsbereder?

    Som alt annet har varmtvannsberedere begrenset levetid, og i verste fall kan det føre til store skader hvis du venter for lenge med å bytte.

    Når bør du bytte varmtvannsbereder?

    Varmtvannsberederen er noe av det viktigste du har i huset – men samtidig noe de færreste tenker på til daglig. Vet du egentlig når den er fra? Og hvordan vet du egentlig at det er på tide å bytte?

    I hovedsak finnes det to typer løsninger for varmtvannsberedere du som boligeier må forholde deg til: Frittstående og innebyggede. Vold-Johansen mener du som har en frittstående variant kan føle deg vesentlig tryggere enn om berederen er gjemt inne i et skap.

    Når en bereder begynner å bli gammel, er det i hovedsak lekkasjer som er den største risikoen. Det kan være på grunn av en ødelagt pakning eller ventil – eller rett og slett fordi tanken ruster.

    – Har du en frittstående bereder som står i et rom med sluk vil du både kunne se eventuelle lekkasjer – og de vil heller ikke kunne gjøre like stor skade. Er den derimot montert i kjøkkenbenken eller bygget inn et annet sted, ser du ofte ikke lekkasjen før den kan ha gjort stor skade, advarer teknisk direktør i Høiax, Arne Vold-Johansen.

    Varmeelementet kan også slutte å fungere når en bereder blir gammel, man det får sjelden verre konsekvenser enn at du må dusje i kaldt vann frem til du får byttet.

     

    Bør byttes etter 20 år

    Nøyaktig hvor lenge en varmtvannsbereder vil vare er vanskelig å gi et eksakt svar på, men eksperten sier at det er anbefalt å bytte når den har rundet 20 år.

    – Folk bytter sjelden bereder før det skjer noe galt, men jeg vil anbefale å bytte før det begynner å lekke – særlig hvis man har en innebygget variant, sier han.

    En varmtvannsbereder er i bunn og grunn en tank med et varmeelement som er pakket inn i isolasjon. Det gjør at det ikke er mulig å se at noe er galt før den faktisk begynner å lekke eller slutter å fungere.

    – Hvis den da står inne i hjørnet under kjøkkenbenken, er det ofte vanskelig eller umulig å se hele berederen. Hvis du da har en gammel variant uten vannstoppeventil, får du ingen tegn på at noe er galt før du har skader på parketten eller at det merkes i etasjen under, sier han.

    Skal man bytte en innebygget variant, vil eksperten også på det sterkeste anbefale å flytte den til et annet sted dersom man har mulighet.

    – Selv om det har blitt tryggere med de automatiske vannstoppeventilene det ble krav om i 2010, er det alltid bedre å ha en frittstående variant hvis man har mulighet, forteller han.

    Sparer strøm

    Det er imidlertid ikke bare faren for lekkasje som gjør at du bør vurdere å bytte ut den gamle varmtvannsberederen. Det kan også vise seg å være økonomisk smart – fordi de nye rett og slett holder bedre på varmen enn en gammel modell.

    – Den største forskjellen på en ny bereder og en 20 år gammel variant handler om isolasjonen. En moderne variant har et varmetap som er under halvparten av en 20 år gammel bereder, forklarer Vold-Johansen.

    En gammel 200-liters bereder vil ifølge eksperten ha et varmetap på rundt 140 Watt, mens en moderne kun mister rundt 70 W. I løpet av 20 år vil denne forskjellen utgjøre 12 000 kroner – altså vesentlig mer enn prisen for en ny bereder.

    Nettopp denne besparelsen er også et argument for å flytte varmtvannsberederen fra under benken hvis du har mulighet.

    – For å få plass til en bereder under en kjøkkenbenk er man avhengig av at den er fleksibel, og derfor må man bruke en annen type isolasjon enn på frittstående varianter. Denne isolerer ikke like godt, og dermed vil man få større varmetap fra slike beredere, sier han.

    Dette varmetapet vil, i tillegg til å gi en litt høyere strømregning, kunne føre til mer lukt fra avfallet under kjøkkenbenken.

    – Mange har avfallsbøtter rett ved siden av, og kombinasjonen av avfall og ekstra varme er generelt lite gunstig, avslutter han.