Rengjør dusjkabinettet

    Dette er ekspertens beste tips til hvordan du enkelt kan holde dusjkabinettet skinnende rent!

    Rengjør dusjkabinettet

    Å rengjøre et dusjkabinett er noe av det mest takknemlige du kan gjøre. Få ting ser så skittent ut når det er skittent, og få ting ser så skinnende rent ut når det er rent. Trikset for enklest vedlikehold er likevel å ikke vente til det blir så skittent at du ser at det må vaskes. Og rengjøringen – den kan ifølge eksperten gjøres mens du dusjer selv.

    Else Liv Hagesæther, forfatter av boken RENT så enkelt, er ekspert på rengjøring, og har klare meninger om hvordan du kan holde dusjkabinettet skinnende rent. Ifølge Else Liv, ligger hemmeligheten i utstyret du bruker. For det er spesielt én klut som fungerer bedre enn de andre.

    Derfor bør du rengjøre

    Men først og fremst vil vaskeeksperten understreke viktigheten av rengjøringen.

    – Å rengjøre dusjkabinettet er like viktig for det estetiske som det hygieniske. Det handler selvfølgelig mye om å unngå bakterier og lukt, men også om å sette en standard for hvordan du tar vare på resten av huset, forklarer Hagesæther.

    Hvor ofte et dusjkabinett trenger rengjøring, er avhengig av hvor mange som bruker dusjen og hvor ofte. Et enkelt tips er å la hånden gli over dusjveggene. Kjennes de lett «rue» ut mot håndflaten, har det avsatt seg hudfett på veggene, og de trenger å vaskes.

    Mange dusjkabinett har glassvegger eller lignende gjennomsiktige vegger. Her vises hudfett og såperester raskt. Det blir ekstra mye støv på et baderom fordi det ofte vaskes klær der, og fordi både klær og håndklær ristes og tas av og på inne på badet. At badet og dusjen må vaskes ofte, er derfor ikke så rart. Og når du først vasker, er det viktig å huske på alt...

    – Én ting mange ofte neglisjerer, eller rett og slett glemmer når de skal vaske badet, er sluket. Der samles det hudrester, fett, hår og såperester, og om dette ikke tømmes, vil det føre til oppvekst av bakterier og vond lukt. I tillegg kan sluket gå tett. Mitt tips til deg som skal rengjøre dusjkabinettet er derfor ikke å glemme sluket, understreker vaskeeksperten.

    Hemmeligheten for å få et rent dusjkabinett

    Når det kommer til selve rengjøringen, har Hagesæter et mantra hun oppfordrer alle til å følge: Det er enklere å holde rent enn å gjøre rent.

    – Mitt aller beste tips, er at du ved regelmessig vask faktisk slipper unna med mye mindre jobb enn ved å vente helt til du føler at du MÅ vaske. Fordelen med denne hyppige rengjøringen, er at den er svært enkel å gjennomføre. Selv gjør jeg det når jeg allerede står i dusjen. Du må bare sørge for at du alltid har en grov mikrofiberklut tilgjengelig, tipser Hagesæther.

    Mikrofiberkluten er nemlig ifølge vaskeeksperten det perfekte hjelpemiddelet når du skal vaske dusj eller dusjkabinett. Grunnen til det, er at mikrofiberen er lipofil, som betyr at den er fettelskende, som igjen betyr at den løser fettet og trekker hudfettet til seg. I praksis betyr det at du kun trenger mikrofiberklut og vann, og ikke noe såpe for å holde dusjkabinettet rent.

    – En mikrofiberklut er perfekt enten du skal rengjøre vegger, blandebatteri eller dusjhode. Den er skånsom mot materialet, og svært effektiv. Du slipper derfor å bekymre deg for riper og slitasje i dusjkabinettet, hvor det kan feste seg såper, skit og fett. Skal du i tillegg komme inn i de vanskeligste kriker og kroker, kan det som supplement være lurt å ha en nylonsvamp med hvitt skurestykke. Denne kommer til der en klut ikke kommer til, samt at den er fin å bruke der du må skrubbe litt ekstra godt.

    – Helt til slutt må du som nevnt ta opp dekselet over sluket og koppen nedi som skal ta imot hår og annen skitt. Denne bør tømmes og skylles regelmessig, poengterer Hagesæther. Hvor ofte er avhengig av hvor mange som bruker dusjen, og hvor ofte. 

    Ekspertens 3 smarte vasketips

    I noen tilfeller kan det hende at du må bruke andre hjelpemidler enn mikrofiberkluten. Spesielt om det har gått litt for lang tid siden sist rengjøring.

    1. Eddik og vann

    –  Sliter du med å fjerne kalk som har bygget seg opp, er trikset å væte litt tørkepapir i en blanding av eddik og vann, og legge dette på flekkene i noen par minutter. Da vil syren i eddiken nemlig løse opp kalken. På veggene kan du bruke en svamp dyppet i samme blanding. Husk bare å skylle godt av med rent vann etterpå, tipser Hagesæther.

    2. Bruk av nal

    – Om du har et dusjkabinett med gjennomsiktige glassvegger, er det lurt å bruke en nal for å være sikker på å få med alle vann- og skittrester, slik at du unngår skjolder, og får det skinnende resultatet du er ute etter. Om veggene er ugjennomsiktige eller ruglete, holder det lenge å tørke av med en godt oppvridd mikrofiberklut, forklarer vaskeeksperten.

    3. Kalk i dusjhodet

    Det er fort gjort å glemme at dysene i dusjhodet kan bli tette. Er det laget av plast, anbefaler jeg å skru av dusjhodet og legge det i en blanding av eddik og vann. Som tidligere nevnt vil syren i eddiken løse opp kalkavleiringer. Etter noen minutter i blandingen, er det bare å skylle av dusjhodet, og dusjhodet er like godt som ny. Har du et dusjhode av metall, som ikke tåler syre like godt, kan du legge hodet i bløt i vann tilsatt f. eks. litt Zalo. Etter en stund kan du prikke ut smusset fra dysene med en grov stoppenål eller lignende, avslutter vaskeeksperten.