Guide: Baderomsmøbler

    Baderomsmøbler skal gjerne holde lenge, og da gjelder det å velge møbler med god kvalitet. Dette er detaljene du bør se nærmere på.

    Baderomsmøbler blir utsatt for store påkjenninger i form av mye fuktighet, og derfor er det viktig å velge noen som har god kvalitet slik at de holder hele badets levetid. Men hvordan kjenner man egentlig igjen baderomsmøbler av god kvalitet?

    – Det aller viktigste er hvordan møbelet er foliert og hva slags lim som er brukt. Det avgjør hvor godt det tåler fukt, forteller salgssjef for Dansani, Are Øverås.

    Han forklarer videre at det finnes ulike måter å foliere baderomsmøbler på, og at hvordan dette er gjort vil kunne påvirke levetiden.

    – De rimeligere skrogene har ofte et kantbånd som er limt på. Da er det isåfall viktig at det er brukt riktig PU-lim. Hvis ikke risikerer man at kantbåndene begynner å falle av, og da er plutselig sponplatene i skrogsiden eksponert for fukt. Det vil gjør at det sveller og at folien begynner å løsne, advarer han.

    Hvis du vil ha baderomsmøbler i den høyeste kvaliteten, er det helfoliering som gjelder. Dette er imidlertid en dyrere produksjonsmetode, så det påvirker prisen. Så lenge det er brukt et godt lim på kantbåndene vil også disse fint kunne leve like lenge som resten av badet.

    Sjekk vekten og justeringsmuligheter

    I tillegg til folieringen vil kvaliteten på sponplatene som er brukt kunne påvirke hvor godt et møbel tåler tidens tann. Det finnes flere ulike kvaliteter av spon, og det kan være vanskelig å finne ut hva som er brukt. Skiller det mye i vekt mellom to møbler av lik størrelse er det imidlertid et tegn på at det er brukt spon av lavere kvalitet, råder Øverås.

    – Den rimeligste sponen som finnes på markedet inneholder vesentlig mer luft enn spon av høyere kvalitet. Det gjør det til et svakere materiale generelt, sier han.

    En annen ting som handler om vekt, er hvor mye skinnene til skuffene tåler. Dette finner du i brosjyren og brukerveiledningen.

    – De skinnene vi bruker mest av i våre produkter tåler 30 kilo per skuff, mens på de rimeligere variantene er det en begrensning på 20-25 liter per skuff, forteller Øverås. Han påpeker samtidig at det også er veldig viktig med justeringsmuligheter på skuffene.

    – Hvis du har en vegg som ikke er i lodd vil skapdører og skuffer treffe skjevt hvis de ikke kan justeres. Det vil gjøre at alt slites vesentlig fortere. Derfor har alle våre møbler har treveisjustering slik at man kan sørge for at alt fungerer optimalt, sier han.

    scanbad-baderom.jpg

    Sørg for at skuffene tåler nok vekt til det du skal ha i dem. Du unngår du at de slites for fort.

    Ulike servanter

    Det finnes en rekke ulike materialer en servant kan lages av. Kompositt er ifølge Øverås det gjeveste materialet som finnes i dag, men de fleste bruker fortsatt porselen. Her finnes det imidlertid også ulike kvaliteter.

    – De billigere porselensproduktene er brent på 7-800 grader, mens sanitærporselen er brent på 1200 grader. Det handler om tettheten på glasuren, og mens sanitærporselen er helt tett kan billigere porselensprodukter blir misfarget over tid fordi glasuren ikke er helt tett, sier han.

    Til slutt vil salgssjefen også fraråde å brukep møbler som ikke er ment å brukes på bad som baderomsinnredning.

    – Særlig hvis du har et baderom med litt dårlig ventilasjon vil det være mye damp som kan trekke inn i møblene og ødelegge dem på relativt kort tid, avslutter han.