For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Derfor bør du bytte spylervæske om vinteren

    Det er mange myter knyttet til bruk av spylervæske, og det er mange som bruker den feil. Her får du noen gode tips fra en ekspert på området!

    Derfor bør du bytte spylervæske om vinteren

    Tenker du at det ikke har noen betydning om du bruker spylervæske som er egnet for sommeren eller vinteren? At hvilken leverandør du velger ikke har noe å si? Eller at spylervæske som ikke tåler mer enn 5 minusgrader vil sprenge spylevæskebeholderen om den utsettes for kaldere vær?

    Da bør du lese videre. Mytene er mange, og det har Morten Fleischer, Marketing Manager i spylervæskeleverandøren Wilhelmsen Chemicals, lyst til å gjøre noe med. For det er nemlig ikke sånn at selv om det fungerer å bruke slalåmski i langrennsløypa, så er det mange som gjør det. Og sånn er det også med spylervæske for sommer og vinter.

    Store forskjeller

    Selv om det er mange som bruker vinterspylervæske hele året for å være på den sikre siden når vinteren kommer, så forklarer Fleischer at de ulike spylervæskene er laget spesielt for de ulike årstidene, med svært ulike kvaliteter. Å velge riktig spylervæske vil derfor gi deg mange fordeler.

    Vi har forskere som optimaliserer spylervæskene for de ulike årstidene og det norske klimaet. De ulike spylervæskene er derfor laget med ulik mengder alkoholer og såper, og effekten er derfor også forskjellig. Bruker du en vinterspylervæske om sommeren vil for eksempel denne ikke fjerne insekter og pollen like effektivt. Dette er blant annet fordi alkoholen i vinterspylervæska tørker ut proteinene i innsektene, neo som gjør dem veldig vanskelig å fjerne, forklarer Fleischer.

    Likefullt gjelder dette også om du bruker sommerspylervæske om vinteren. Dette kan ifølge spylervæskeeksperten i stor grad påvirke trafikksikkerheten.

    – I utgangspunktet danner våre sommerspylervæsker de første iskrystallene ved 5 minusgrader. Det vil si at det i perioden hvor høst blir til vinter, fort kan oppstå farlige situasjoner. Vår anbefaling er å bytte spylervæske i forbindelse med bytting av dekk. Skal du på fjellet og forventer under 15 minusgrader, kan det i tillegg være lurt å fylle på noe spylevæskekonsentrat for å være sikker på at spylervæsken tåler forholdene, tipser Fleischer.

    Spylervæskemytene

    I tillegg til manglende kunnskap rundt forskjellene på de ulike spylervæskene, så er det mange myter knyttet både til spylervæskefylling- og effekt.

    – Har du sommerspylervæske på tanken og vet at du skal kjøre til fjells, lønner det seg å fylle på spylervæskekonsentrat for å sikre at spyleranlegget fungerer optimalt. Alternativet er å tømme spylervæsketanken og deretter fylle opp med vinterspylervæske. I tillegg bør du tenke på blandbarhet. Vi vet at alle våre spylervæsker er blandbare, men vi kan ikke garantere at andre er det samme, tipser Fleischer.

    En annen myte knyttet til spylervæsketanken er viktigheten av spylervæskens frysepunkt. Veldig mange er nemlig av den oppfatning at spylervæsken fryser til hard is ved den angitte temperaturen på kannen eller posen, og at den dermed kan sprenge spylervæsketanken. Dette er ifølge eksperten ikke tilfellet.

    – Frysepunktet er faktisk mindre viktig enn hva mange tror. Dette er fordi spylervæske fra velkjente produsenter er formulert slik at spylervæsken forblir slush-aktig og ikke blir til hard is. Den vil derfor ekspandere minimalt i tanken. En annen faktor er at du omtrent aldri trenger å bruke spylervæsken om det blir under 15 minusgrader. Snøen som da kommer er tørr og vil blåse av ruta, forteller Fleischer.

    Videre understreker Fleischer at den vanligste tabben som begås er at folk bruker spylervæskeanlegget når ruta er kald. Da fordamper nemlig alkoholen i spylervæska, og det du sitter igjen med er vann som fryser på ruta.

    Spylervæsketips

    I tillegg til disse mytene, vil Fleischer også trekke frem noen «do's and dont's» når det kommer til spylervæskebruk.

    – Én av de viktigste egenskapene til våre spylervæsker, er at den leder strøm. Mange nye biler måler nemlig mengden spylervæske i tanken ved å sende strøm igjennom spylervæsken. Mange tilsetter derfor vanlig bordsalt i spylervæsken, men dette anbefales ikke. Noen prøver til og med å lage egne spylervæsker ved å blande såper, bordsalt, alkoholer og vann. Å lage dette selv bør du for all del unngå. Uegnede såpetyper og bordsalt vil nemlig føre til unødige slitasje på blant annet lykteglass, lakk, gummi og krom, forteller Fleischer.

    En annen ting som kan være litt komplisert med spylervæske, er selve fyllingen. Her har Fleischer noen gode tips.

    – Først og fremst er det fordeler og ulemper med kanner og poser. Har du en bil full av verktøy, bør du kanskje velge kanne, men er du opptatt av enklere oppbevaring og at det skal være lett å kaste, så er kanskje pose best. Når det gjelder fyllingen, så bør du vri kannen slik at en av etikettsidene stikker opp. Da unngår du skvulpingen fordi luft kommer inn i kanna. Fyller du med pose, er trikset å holde for tuten helt til tuten er nede ved påføringsrøret, avslutter Fleischer.