Slik bytter du vinduer selv

    Å bytte vinduer selv er enklere enn du tror, men det er noen feller du bør unngå. Her er ekspertenes guide til å bytte vinduer.

    Slik bytter du vinduer selv

    Det er mange fordeler ved å bytte et vindu. Først og fremst er det svært energibesparende.

    Det kan også gi en helt ny innvendig komfort i boligen din, spesielt med tanke på varmeregulering og støy. I tillegg kan nye vinduer gjøre underverker med boligens interiør og eksteriør.

    – Hvor vanskelig det er å bytte vinduer avhenger av om du bare skal bytte ut samme type vindu som du allerede har, eller om du skal bytte til en annen størrelse, forklarer salgskonsulent fra vindusleverandøren Natre, Cato Lauritzen.

    – Det viktigste er at man gjør godt forarbeid, følger instruksene nøye og unngår de vanligste tabbene. De aller fleste klarer å bytte vinduer uten hjelp av fagfolk.

    Det er likevel viktig å ha en ekstra person i bakhånd som kan hjelpe deg med å løfte vinduene ut og inn.

    Husk prisløftet vårt: Hos Obs BYGG får du alltid lavest pris på vinduer – garantert!

    TIPS! Lurer du på om du bør bytte vinduer? Da kan du ta «Lightertesten»: Tenn en lighter på innsiden av ruten sånn at du ser fire flammer innover i glasset – en på hver side av vindusglassene. Hvis alle flammene har lik farge, har ikke glassene energibelegg. Da kan det være på tide å bytte vinduer.

    Hvilket vindu vil jeg ha?

    Før du skal bytte vindu, må du velge hvilke kvaliteter og hvilket design du vil ha på det nye vinduet.

    Du må blant annet velge ramme, åpningsfunksjoner, sprosser og farger, hvor mange lag med glass du vil at vinduet skal bestå av, og til slutt hvilke ekstrafunksjoner du trenger i vinduet ditt.

    Mange velger toppsving

    Det er vinduer med toppsving som selges mest i varehandelen og som folk flest kjenner til, forteller Lars Ove Seljebø som er distriktssjef i Natre.

    – Toppsving er det opprinnelige husmorvinduet. Forskjellen på dette vinduet sammenlignet med andre vindustyper er at det kan snus trill rundt. Med denne åpningsfunksjonen kan du enkelt rengjøre begge sider av vinduet fra innsiden. 

    Toppsving vinduer byr på flere praktiske luftestillinger og mange valgmuligheter når det kommer til glass og aluminiumskledning.

    – Du kan velge mellom funksjoner som solvarmedemping, selvrensing, sikkerhetsglass og støydemping. Vinduene kan leveres i to-lags eller tre-lags glass, med gode U-verdier som gir topp isolasjon, forklarer Seljebø.

    I tillegg til at toppsving er et praktisk alternativ, er det også smart med tanke på sikkerhet:

    – Beslaget er solid håndverk som er godt utprøvd over mange år.

    Før du begynner

    Nøyaktighet er avgjørende når du bytter vinduer. Det viktigste du gjør før begynner er å måle ytterkanten av vinduskarmen. Det mange gjør feil er å måle ved listverket, eller kun selve vindusglasset.

    Natre_Kox-77.jpg

    1. Ta av listverket og mål bredde og høyde fra ytterkantene av vinduskarmen. 

    2. Planlegg hvilken retning vinduet skal åpnes, sånn at det både blir praktisk og mulig.

    3. Sjekk om vannbrettet også må byttes ut. Om du skal bytte vannbrettet kommer både an på tilstanden det er i, og om det passer med det nye vinduet. 

    4. Sjekk at du har nødvendig verktøy og utstyr.

    Når du skal bytte vinduer trenger du:

    • Sag
    • Brekkjern
    • Drill
    • Vater
    • Hammer
    • Skruer
    • Kiler
    • Isolasjon
    • Tape

    Fjern det gamle vinduet

    1. Før du tar ut det gamle vinduet, må du sjekke at det nye vinduet er uskadet, har riktig åpningsfunksjon og har riktige mål.

    2. Du har allerede fjernet listene på det gamle vinduet. Nå skal du kan fortsette med å ta ut innvendig foring, lister og isolasjon. 

    3. Eldre vinduer er ofte spikret fast. Spikrene kan skjæres over med baufil. Når vinduet er helt løst, kan du ta det ut.

    4. Når du først har en åpning i veggen, er det lurt å sjekke om det er noe fuktighet eller råte der vinduet har vært montert. Hvis det er fukt eller råte, må dette utbedres før du setter inn nytt vindu. 

    Gjør klart for det nye vinduet

    1. Sett justeringsskruer i bunnen og på den ene av sidene der vinduet skal sitte. Disse skal bidra til å vatre og lodde opp vinduet, og sørge for at du har plass til isolasjon senere.  

    2. Det kan også være lurt å bruke trekiler eller klosser for å sørge for at vinduet holder seg på plass i riktig posisjon.

    Sjekk monteringsveiledningen for å finne ut hva som er den beste plasseringen av justeringsskruer og trekiler for vinduet ditt.

    Nå kan du sette inn vinduet!

    Natre_Kox-138.jpg

    1. Plasser vinduet i åpningen og skru det fast i stenderverket, muren eller lignende. Bruk skruehullene som er boret på forhånd. Det er veldig viktig at du bruker drill når du skrur fast vinduet så det blir festet skikkelig!

    2. Test om vinduet virker.

    3. Isoler mellom veggen og vinduet. Pass på at du isolerer rundt hele vinduet, og at du ikke stapper inn for mye isolasjon. Det er luftporene i isolasjonen som isolerer, og hvis det blir for trangt virker den ikke like godt.

    4. Bruk skum, fugemasse eller teip mellom vinduet og den utvendige veggen for å unngå trekk. 

    5. Nå skal du fore vinduet.

    6. Til slutt skal du liste utvendig og innvendig. Hvis du har stående kledning ute, slipper du å liste utvendig. Sørg for at listene er brede nok til å dekke over den gamle veggen, slik at det blir sømløst med veggen.

    Når du har installert vinduene dine, bør du ifølge Lauritzen smøre opp hengsler og låskasser én gang i året. Dette vil øke levetiden til vinduet.

    TIPS! Du kan kjøpe ferdigbehandlet vindusforing i forskjellige dybder. Det kan derfor være lurt å vente med å kjøpe foring til du vet hvor mye du trenger. 

    Vedlikehold

    Hvis du har valgt vanlige vinduer av tre, må du også etterse malingen på disse hvert 3–5 år. Hvor ofte du må gjøre et slikt vedlikehold handler mye om hvor mye sol vinduet får i løpet av en dag.

    Hvis du vil ha mindre vedlikeholdsarbeid, kan du velge aluminiumsbelagte trevinduer. De er nemlig vedlikeholdsvennlige, avslutter Lauritzen.