Pass på dette før du legger parkett
Når det kommer til legging av parkett, er godt forarbeid halve jobben.
Skal du legge parkett, er godt forarbeid halve jobben. Dette er ekspertens tips til hva du må gjøre før du setter i gang med selve monteringen.
Når du skal investere mye penger og tid i et prosjekt som legging av parkett, er det viktig at du er like tålmodig og nøyaktig i både forarbeid og montering. Det er nemlig litt ekstra kjipt å måtte legge ny parkett kun etter noen år fordi du skulle spare noen kroner eller ta noen snarveier i forarbeidet.
Parkettekspert og salgssjef for parkettleverandøren Pergo, Pål Gravem Knutsen, har stor erfaring med legging av parkett, og kan fortelle at han har sett de rareste tabber og resultater. Han forklarer at det spesielt er én ting som er viktig i forarbeidet.
Gulvet er nødt til å være rett
– Den vanligste feilen folk gjør er å ikke avrette gulvet. Det første du må gjøre er nemlig å sjekke at gulvet ditt er rett. Dette gjør du ved å bruke en rettholt. Regelen her er at du innenfor en radius på én meter kan tolerere et avvik på pluss/minus to millimeter. Det er altså ikke store rom for ujevnheter. Gå over hele gulvet og inntil alle vegger med rettholten for å være sikker, oppfordrer Knutsen.
Konsekvensene av å ikke ha avrettet gulvet og dermed sørge for at underlaget er plant, vil være at parketten får unødvendig slitasje, og at det oppstår knirking i skjøtene. I verste fall kan du også ødelegge selve parketten. Om du ikke har gjort godt nok forarbeid, vil du heller ikke kunne kreve penger tilbake på reklamasjonen. Avrettingen gjør du ifølge Knutsen ved å bruke avrettingsmasse som er tilpasset underlaget under parketten. Underlaget er som regel enten av betong eller tre.
– Avrettingsmasse er enkelt å bruke, og kan være det viktigste du gjør før du legger parkett. Det er også viktig at du velger avrettingsmasse av best mulig kvalitet. Produktene fra Infra og Hey'di er eksempler på avrettingsmasser av høy kvalitet som kundene kan være trygge på at gir et godt resultat. Disse er begge selvutjevnende, og vil gi et perfekt og rett resultat som varer.
– Begge produktene kan brukes på alle underlag før overdekking med gulvbelegg, fliser eller lignende. Disse kan også benyttes til innstøping av elektriske varmekabler og rør til vannbåren varme. Om du er usikker og har spørsmål om avrettingsmassen og bruk av denne, ta alltid kontakt med utsalgsstedet for avklaringer og profesjonell veiledning, utdyper parketteksperten.
Avrettingsmasse legger du enkelt selv.
Når du legger selve avrettingsmassen, er det viktig at produktet, rommet og underlaget holder en gitt temperatur. Brukstemperatur bør ligge mellom 10–20 plussgrader, og laveste temperatur er 6 plussgrader. Litt avhengig av hvilken avrettingsmasse du bruker kan du legge avrettingsmassen i tykkelser mellom 5–60 millimeter, og kan normalt belastes med vanlig gangtråkk etter 2–4 timer.
Ta riktige mål og følg leggeanvisning
Når gulvet er rett, er det i følge parketteksperten likevel noen få ting du må huske på før du kan legge selve parketten.
– Avhengig av om du har brukt avrettingsmasse eller ikke, og om det er et betong eller tregulv, bør du uansett ha et smartunderlag mellom underlaget og parketten. Dette gir økt gåkomfort og sørger for at du unngår tupping i skjøtene. Har du brukt avrettingsmasse eller har et betongunderlag, bør du sørge for at dette smartunderlaget også har integrert fuktsperre, forklarer Knutsen.
Videre påpeker Knutsen at du for all del må unngå tabben ved å ikke akklimatisere parketten til miljøet i boligen.
– Det du er nødt til å huske på før du skal legge parkett, er å akklimatisere materialet til rommet. Treverk beveger seg og oppfører seg ulikt i forskjellige temperaturer, og om parketten kommer fra et kaldt lager rett til en varm stue, vil materialet få konkav kuving. Det vil med andre ord få en annen form enn det du ønsker, utdyper parketteksperten.
På forhånd bør du også tenke på hvordan du ønsker at parketten skal legges ut.
– Skal du dele inn parketten mellom ulike rom eller innad i samme rom, må du bruke ekspansjonsfuger for å unngå sprekker i parketten. Dette er fint å ha tenkt over på forhånd. Det er også en stor fordel å åpne flere pakker samtidig og sortere parketten slik at du ikke får samme mønster i alle lengder, men at kvister og særegenhet i plankene kommer på ulike steder i gulvet. Dette gjelder også oppmåling og planlegging av lengdene, slik at du ikke får to lange lengder og én kort, men heller tre like lengder, understreker Knutsen.
Som nevnt påvirkes parketten endringer i luftfuktigheten, og på vinterstid i Norge er det normalt med et svært tørt inneklima. Dette vil føre til at all parkett krymper noe, mens det i de fuktigere årstidene vil svelle. Derfor må det holdes klaringer til vegger og alle faste punkter. Begynner fuktigheten å trekke under 30 – 25%, er det på tide å vurdere tilførsel av fukt. Et hygrometer som viser fuktinnholdet i lufta er derfor en god forsikring. Anbefalt klaring til vegger står i en leggeanvisning, så Knutsens siste tips er at du leser leggeanvisningen nøye.