Slik legger du parkett selv

    Planlegger du nytt gulv? Slik legger du det selv!

    Å legge parketten selv er ikke vanskelig – i hvert fall ikke etter å ha lest vår guide!

    Parkett er pent og varmt å gå på. Det var tidligere en eksklusiv vare, men slik er det ikke lenger. I dag vil «alle» ha parkett, og gjør du et godt stykke arbeid når gulvet skal legges, vil du kunne ha glede av det i mange år.

    Før du bestemmer deg for hvilket parkettgulv du vil ha, bør du imidlertid sørge for å se store prøver av gulvet i butikk. En plankebit alene forteller ikke hele sannheten om hvordan parkettgulvet vil bli.

    Gjør grundig forarbeid

    Når gulvvalget er gjort, må leggeprosessen planlegges. Vidar Moe, Technical Advisor Pergo, sier god planlegging og hensyn til underlaget er to viktige faktorer som vil påvirke det ferdige resultatet.

    – Det første du bør gjøre, er å kontrollere undergulvet nøye og fjerne eventuelle tepper og underlag. Utfør eventuelt avretting om du har ujevnheter.

    Gamle sokkellister bør også fjernes.

    – Det beste er å legge nye sokkellister, gjerne i samme dekor som gulvet, når gulvet er lagt, sier han.

    Legge parkett selv Pergo 1.png

    Parkettgulv Saltholm Light Herringbone Oak. Foto: Pergo.

    Slik velger du riktig underlag

    Når du skal velge underlag, må du ta hensyn til om du har trebasert undergulv, betong eller gulvvarme. Mykheten i underlaget er også avgjørende for gulvets funksjonalitet.

    – Enten du er opptatt av lyddemping til etasjen under, eller du ønsker å forbedre lyden i det rommet du legger gulvet i, vil en forhandler kunne hjelpe til med å finne den beste løsningen for deg, sier Moe.

    Hos Obs Bygg får du proff hjelp – og alltid lavest pris!

     

    Ta trykktesten på underlaget

    Å spare noen kroner på underlaget når du har kjøpt høykvalitetsgulv, er en dårlig investering. Da kan nemlig problemer som knirk og oppsprekk oppstå i fremtiden. Moe anbefaler en tykkelse på 2–3 mm på underlag av skumtypen, og opp til 6 mm på trefiberbaserte produkter.

    – Et godt skumunderlag skal ikke kunne klemmes sammen om du klemmer det mellom tommel og pekefinger. Det skal kunne presses hardt, og når du slipper, så skal underlaget gå tilbake til opprinnelig tykkelse. Dette er en indikasjon på om underlaget vil tåle gangtrafikken i en bolig under gulvets levetid, forklarer han.

    Så mye parkett trenger du

    En grei tommelfingerregel er at du bør ha likt antall kvadratmeter med materialer som gulvflaten i rommet du skal legge det i, pluss 5–6 prosent ekstra. Før du begynner å legge gulvet, må du også passe på å akklimatisere materialene i minimum 48 timer. Gulvpakkene skal ligge uåpnet og flatt.

    – Husk at plankene vil variere noe i farge og kvistinnslag, da ingen planker er like. Du kan for eksempel få ett felt med lite kvist og ett med mer kvist.

    Når leggingen starter, bør du derfor åpne 3–4 pakker og sortere og sette sammen planker som vil gi et jevnt resultat, forklarer Moe.

    Legge parkett selv Pergo 2.png

    Slik legger du parkettgulvet

    Parkettgulv med klikkskjøter er svært enkle å legge. Så lenge man er nøyaktig og kontrollerer at alle skjøter er tette og fine, bør jobben gå som en lek. 

    – Selve klikkskjøten på Pergo parkettene «er elsket» av håndverkeren fordi den går så lett sammen. Skjøten slås sammen når planken ligger flatt, og du kan enkelt demontere en planke uten at du skader skjøten. 

    At du også kan legge parketten «begge veier», er en stor fordel når det er romvinkler og lignende som krever slik legging.

     – Legging av et Pergo parkettgulv er absolutt overkommelig for de fleste. Det blir litt som å lære å sykle, det tar litt tid å komme i balanse, men når det først er lært, så glemmer man det aldri.

    Den største utfordringen for mange, er at startveggen ikke er rett.

    –  Om man presser plankeraden mot en ujevn vegg, så vil også parkettradene bli likedan. Det vil kunne bli åpninger i skjøtene og man føler at endeskjøten ikke er i vinkel. Vær derfor nøye med at de tre første radene er snorrette, slik at gulvflaten blir perfekt, råder Moe.

     

    Unngå knirking i parketten

    Knirk og oppsprekk er et velkjent problem som mange irriterer seg over, men det er viktig å forstå at et parkettgulv er et levende materiale som vil påvirkes av luftfuktighet og varme.

    – I den kalde årstiden vil luftfuktigheten i norske bygg normalt bli lav, mens den i august og september er på det høyeste. Ved lav luftfuktighet vil gulvet krympe, og motsatt ved høy luftfuktighet. Pass derfor på å legge gulvet med tilstrekkelig klaring til alle vegger og faste punkter.

    Passende klaring i et normalt rom er 8 mm, men jo større gulvflaten er, jo større må klaringen være.

    – Vi anbefaler også at innemiljøet holdes på et nivå hvor luftfuktigheten ligger mellom 30-60 prosent, og en temperatur på ca. 21–22 grader. Da vil spenningene i gulvflaten bli mindre, og muligheten for knirk minimeres. Har du gulvvarme, må du sørge for at overflatetemperaturen ikke overstiger 27 grader, sier Moe. 

    Legge parkett? Dette trenger du av utstyr

    • Hammer

    • Rett type slagkloss

    • Avstandsklosser

    • Sag

    • Tommestokk

    • Blyant

    BONUS: Lytt til spillelisten Slik legger du (danse)gulv av Obs Bygg på Spotify