7 tips til plen uten mose

    Mose i plenen kan være vanskelig å bli kvitt. Men det finnes råd!

    Det er ikke bare løvetann og tistel som skaper hodebry hos hageeiere. Også mose har en lei tendens til å komme tilbake igjen og igjen. Den grønne og upopulære teppeveksten sprer seg raskt og kan i verste fall overta hele plenen.

    – Mose er et stort problem for mange, men heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå den, sier hagedesigner og anleggsgartner Darren Saines fra Darren Saines Hagedesign AS.

     
    MOSEFJERNER: Mosen trives der det er fuktig og skyggefullt og kan ta over og nesten kvele gressplenen. Mosefjerner funker fint på problemområder. FOTO: Istock

    1. Vær føre var

    Enten du har en ferdig opparbeidet hage, eller du skal i gang med å anlegge en helt ny gressplen, så er det viktig å vite årsaken til hvorfor mosen dukker opp, og hva du kan gjøre for å forhindre at det skjer.

    – Både solforhold og grunnforhold har mye å si. Dersom du overtar en hage som har mye og tett tilvekst av mose, kan det være at dreneringen ikke er god nok. Det kan også være at jorda er for sur eller at plenen ikke får nok tilgang til lys og luft.

    Skal du så ny plen, bør alle disse tingene være på plass.

    – Da kan du ha løst moseproblemet allerede før det har oppstått, sier anleggsgartneren.

    Du får garantert lavest pris hos Obs Bygg. Les mer om vårt prisløfte her! 

    2.  Sjekk lys- og vekstforhold

    Mose har ikke røtter, men formerer seg ved hjelp av sporer. Og aller best trives den på fuktige og skyggefulle steder. 

    – Hager som er anlagt på nordsiden av huset er ofte mer utsatt for mose grunnet dårlige solforhold. Husk at også busker, trær og bygninger kaster en del skygge. Er det mye skygge i hagen din, bør du derfor vurdere hvor mye gressplen som er nødvendig. Kanskje er det bedre å lage noen bed og plante blomster i stedet for, tipser Saines.

     
    VANN OG LYS: Viktig å huske god vanning etter at du har gjødslet! FOTO: Istock

    3. Jevnlig gjødsling og stell

    Jevnlig vedlikehold og stell av plenen er ifølge Saines nøkkelen til en mosefri plen. Å gjødsle er også viktig, det bør gjøres en gang i måneden.

    – En tett, næringsrik og velstelt plen holder mosen unna. For så lenge gresset har det bra, er det vanskeligere for mosen å gro. Våren er kanskje den mest effektive tida på året for å bli kvitt mosen. Er du tidlig ute med å gjødsle, legger du et godt grunnlag for resten av sesongen. Husk bare å vanne godt etter gjødsling!

     TIPS! Få brunsnegler til å hate hagen din! 🐌

     

    4. Sørg for nok tilgang til luft

    Å holde det luftig rundt gressrøttene er også viktig for å unngå tilvekst av mose. Du kan enten gjøre jobben selv ved å stikke et greip ned i jorden, eller du kan bruke en maskinell plenlufter. 

    – En gressplen som blir mye brukt, for eksempel av barn som leker, får en kompakt og nedtråkket jord. Sammenklemt jord hindrer gresset i å vokse, noe som igjen kan føre til gode vekstvilkår for mose. Ved å putte litt sand ned i hullene sørger du samtidig for god drenering, forteller Saines.  

    5. Mosefjerner

    Mosefjerner bekjemper mose, samtidig som det fungerer som gjødsel for plenen. 

    – Har mosen tatt over hele plenen, ser jeg liten nytte i å ta på mosefjerner overalt. Det er gjerne en grunn for hvorfor mosen er der i utgangspunktet og hvorfor den til stadighet kommer tilbake. Hvis det er tilfelle, så er det mye bedre å ta opp alt sammen og starte helt på nytt, mener anleggsgartneren.

     TIPS! Dette visste du ikke at en robotgresklipper kunne gjøre 😮

    6. Plenrens

    Også plenrens kan ha god effekt mot mose. Plenrens skader ikke gresset og kan brukes på framspirte planter og mose gjennom hele vekstsesongen.

    – Men vær tålmodig, det kan hende du må gjøre det flere ganger for å bli kvitt alt sammen, sier Saines.


    IKKE SNAUKLIPP: Det kan være fristende å klippe helt nedtil når du først er ute med plenklipperen. Men la det heller være litt lengde på gresset, da får ikke mosen så lett overtak. FOTO: SBM 

     

    7. Klipp gresset riktig

    Det er smart å klippe plenen lite og ofte. Men vær obs, du må ikke klippe for kort!

    – Jo kortere du klipper plenen, jo bedre vekstvilkår får mosen. Mange lar gresset ligge igjen på plenen, men det aller beste er å ta det opp. Da holdes ikke fuktigheten nedi gresset, som mosen er så glad i. Er det en varm sommer, er det imidlertid bedre å la litt gress ligge igjen så ikke plenen tørker helt ut, råder Saines.