Bioklipp eller oppsamler: Hva bør du velge?

    – Kommer litt an på ambisjonsnivået, forteller eksperten.

    Bioklipp eller oppsamler: Hva bør du velge?

    Når du skal velge gressklipper finnes det flere typer å velge mellom. De siste årene har mange nordmenn valgt å gå over til en automatisk robotgressklipper, men også for deg som vil klippe gresset selv finnes det valg å ta.

    – Det finnes på et vis tre ulike systemer når det kommer til klipping av gress. Det ene er å samle opp gresset i en tradisjonell oppsamler, det andre er såkalt bioklipp, eller multiklipp som det også kalles, og det tredje alternativet er side- og bakutkast, forteller daglig leder for Stiga i Norge, Christian Brenne.

    Oppsamling av gresset i en beholder bakerst på klipperen er kanskje den mest tradisjonelle måten, men de siste årene har bioklipp blitt stadig mer vanlig.

    – Det betyr rett og slett at gresset ikke samles opp, men at det blir klippet opp i ekstra små deler og blir liggende, forteller han.

    Gjødsler gresset når du klipper

    Siden bioklipp-løsningen gjør at gresset blir kuttet opp i veldig små deler etter at det har blitt kuttet fra plenen, vil det relativt raskt råtne og fungere som gjødsel for plenen.

    – I tillegg til at du får en penere plen over tid, vil du jo også gjøre klippejobben 25-30 prosent raskere når du slipper å tømme oppsamleren. Og hvis du pleier å kjøre bort gresset sparer du jo enda mer tid med bioklipp, forteller Brenne.

    En bioklipper kreverimidlertid at du klipper gresset relativt jevnlig for at det skal fungere best mulig.

    mulching_web.jpg

    GJØDSLER MED GRESS: Bioklipp gjør at gresset blir kuttet opp i småbiter som fungerer som gjødsel for plenen.

    – Vi pleier å si at du bør klippe gresset én gang i uka med bioklipper. Selv hender det jeg lar det gå to uker, men da bør man ta to runder – først en på høyeste nivå, og så en runde på det nivået man vil ha gresset på, sier han.

    Hvis du prøver å klippe langt gress med en bioklipper, vil resultatet bli at gressklipperen ikke klarer å kutte opp gresset i små nok biter. Da kan det blir liggende større gresstrå som synes mens de blir brune, og du risikerer å dra med deg avklippet gress inn.

    Kombinasjonsklipper gir det beste av begge verdener

    Med en kombinasjonsklipper hvor du kan velge mellom oppsamling og bioklipp er perfekt for både deg som er usikker på om bioklipp er noe du vil ha og for deg som har en plen hvor det varierer hvor ofte den blir klippet.

    – Et eksempel er jo på hytta. I begynnelsen og slutten av sesongen er det ikke sikkert man er der ofte nok til at bioklipp er løsningen, mens man på sommeren gjerne vil ha en penere plen og har mer tid, sier Brenne.

    Når det gjelder plenklipping generelt vil eksperten også råde deg til å være litt forsiktig – og mener det er bedre å klippe litt høyere ofte enn å prøve å klippe gresset veldig kort.

    – Hvor kort du kan klippe vil variere litt med underlag og lignende, men generelt bør du ikke klippe gresset kortere enn rundt fem centimeter. Hvis det blir for kort risikerer du at plenen blir svidd og at det blir mer mose, avslutter han.