Kos deg på uteplassen – uten mygg

    Se for deg en sommer nesten uten mygg. Ingen stikk som klør, og ingen summing som gir søvnløse netter. Med en myggfelle er det faktisk mulig.

    Kos deg på uteplassen – uten mygg

    – Å sitte ute om kvelden uten beskyttelse går rett og slett ikke, sier Anita Lofthus. Hun bor på tettstedet Fetsund i Akershus, som er kjent for å bli invadert av mygg i sommerhalvåret.

    – Jeg har bodd her i over tjue år og vi stortrives, hadde det bare ikke vært for den irriterende myggen.

    Anita forteller at de har prøvd det meste av myggprodukter opp gjennom årene, både myggspiral, myggplugger og diverse kjerringråd, men det var først da hun gikk til innkjøp av en propandrevet myggfelle at hun virkelig merket endring.

    – Jeg plasserte den i enden av hagen vår, og plutselig var det levelig å være ute. Myggfellen lokker til seg helt utrolig mange mygg, du vil nesten ikke tro det. I løpet av en helg suger den opp tusenvis, og gjør hagen vår tilnærmet myggfri, forteller Anita, som prøver å overbevise flere naboer til å kjøpe myggfellen Mosquito Magnet.

    – Jo flere som bruker den, jo færre mygg blir det. Den nærmeste naboen har heldigvis allerede kjøpt seg en. Det er absolutt vel verdt investeringen, selv om den koster litt. Den gjør jo at vi faktisk kan nyte sommerdagene utendørs.

    HUSK AT du med prisløftet til Obs Bygg alltid er garantert den laveste prisen på alle produkter! 

    Lokker til seg myggen

    Mosquito Magnet dekker et område på opp til fire mål, og kan på sikt nesten utrydde myggen i nærområdet ditt. Det sier Bengt-Ove Nordgård, salgssjef i Noragent som importerer de populære myggfellene. Nordgård har jobbet med myggfeller i snart ti år, og går under navnet «myggmannen». 

     – Myggfella blåser ut en blanding av karbondioksid og vanndamp, som sammen med tabletter med tilsatt lukt, tiltrekker seg myggen. Myggen blir deretter sugd inn i en beholder, forklarer Nordgård.

    Maskinen, som verken bråker eller lukter, kan fange opp til flere tusen mygg per døgn. Nordgård forteller videre om årsaken til at noen mennesker plages av mye mygg og andre mindre:

    – Det skyldes ikke blodtypen, men hudtypen. Tablettene du legger i myggfella etterligner den hudlukten som myggen liker aller best. Fella puster altså ut menneskelukt og suger inn mygg, sier han.

    LES OGSÅ om hvordan du holder skadedyr unna hus og hage! 

    Bare hunnmygg som stikker

    Myggfella fanger utelukkende hunnmygg, det er nemlig kun disse som er plagsomme blodsugere. Til gjengjeld kan én enkelt hunnmygg legge opp til tusen egg i løpet av de to til tre månedene hun lever. 

    – Ettersom det tar to uker før eggene klekkes, ser man først den fulle effekten fra myggfangeren etter noen uker. Likevel vil det ikke ta mange sekundene fra maskinen settes i gang til den første myggen er fanget. Deretter blir det gradvis færre og færre mygg i hagen din, lover Nordgård, og viser til at myggen er svært stedbunden, og sjelden flyr lengre enn 200 meter i løpet av livet.

    Ifølge Nordgård bør Mosquito Magnet stå på døgnet rundt hele sommeren, og settes ut i hagen så fort gjennomsnittstemperaturen bikker ti grader. Det er nemlig da myggeggene klekker. 

    – Det er viktig å sette den 10-15 meter bort fra det området du vil beskytte. Siden myggfella tiltrekker seg mygg, så bør du ikke akkurat sette den på terrassen din!  

    Ta med en myggjager på tur

    I tillegg til Mosquito Magnet råder Bengt-Ove Nordgård til at du går til innkjøp av en egen myggjager hvis du skal på tur i skog og mark og ønsker å unngå å bli plaget av myggen.

    – Myggfella er ment for stasjonær bruk i hager. Skal du på campingtur eller på jakt, så anbefaler jeg å ta med en Thermacell myggjager. Den utsondrer et middel som myggen ikke liker, og gir deg en beskyttende sone mot mygg og andre insekter på cirka 20 kvadratmeter, tipser han.

    – Effekten av både Mosquito Magnet og Thermacell er testet og dokumentert i flere land, og de er kåret til de mest effektive myggproduktene på markedet.

    Tips for å unngå myggen

    (hvis du ikke har en Mosquito Magnet eller en Thermacell):

    • Bruk myggmidler på hudområder som ikke dekkes med klær. Produktene inneholder ulike virkestoff som har virketid fra 2 til 6 timer. Myggmidler bør ikke brukes direkte på huden til barn, med mindre man skal til fjernere strøk (se neste punkt).
    • Ved reise til fjerne strøk, hvor myggstikk forbindes med høy helserisiko (malaria, gulfeber osv), bør man bruke myggmidler sammen med forebyggende tiltak. Det er svært viktig at man bruker myggmiddelet riktig, spesielt til små barn.

    • Kle på deg for eksempel sokker, langbukser og langermede plagg som eventuelt sprayes med myggmiddel i tillegg (ytterst på ermer og bukseben).

    • Bruk myggnett foran vinduer, over barnevogn og lignende.

    • Hold myggen ute fra oppholdsrom.

    • Mygg tiltrekkes av lys. Slå derfor ikke på lyset i rommet før du har lukket vinduer og dører.

    (Kilde: apotek1.no)