Skap flere uterom med solskjerming
Del opp uteplassen ved hjelp av solskjerming. Vi viser deg hvordan!
– Tenk på uterommet på samme måte som du tenker på huset, oppfordrer interiørdesigner og daglig leder i Nordic by Maag, Maria Aarli-Grøndalen.
Uteplassen, enten det er i form av hage, terrasse, balkong eller platting, begynner i større og større grad å bli en del av huset vårt. Akkurat som inne handler det om å gi uterommet vegger, gulv og tak.
Løsningen er like enkel som den er genial.
Lag soner med solskjerming
Ifølge interiørdesigneren handler det om å dele opp uteplassen og skape mindre rom – eller soner, som det ofte kalles.
– Ha en klar formening om hva som skal skje i hver sone. Er det for eksempel et sted du skal sitte sammen med familien, alene å lese en bok – eller er det kanskje en kjøkkenhage? spør Maria Aarli-Grøndalen.
Det er flere hensyn som må tas, og planlegging er alltid viktig. Uterommet har litt andre utfordringer enn innsiden av huset, blant annet er det helt avgjørende å ta hensyn til været.
Selv om oss nordboere elsker solen, og setter oss ut med en kaffekopp i hånden så fort gradestokken kryper over null, er det likevel behov for solskjerming i ulike situasjoner.
Å spise med solen i øynene er for eksempel ikke veldig behagelig. Hvis du liker å ta en lur i det grønne eller jobbe eller lese ute, er det også deilig med litt skygge:
– Vil du gå grundig til verks, kan du tegne inn solvinklene til forskjellige tider på døgnet, notere klokkeslett og deretter planlegge hvor de forskjellige funksjonene til uterommet bør ligge, anbefaler forfatter Beate Slipher i «Den store uteromsboka».
Her er skyggeløsningene du trenger
Solskjerming kan både være permanente innretninger og flyttbare varianter.
– Faste løsninger krever mer planlegging, men er samtidig ofte den hyggeligste løsningen og den som gir deg mest mulig avslappende plass, sier Aarli-Grøndalen.
Solskjerming som gir behagelig skygge og som samtidig skaper nye og spennende rom i hagen, er for eksempel hagestuer, pergolaer og faste levegger. Disse har også ofte bonusen at de skjermer mot vind.
Hagestue og pergola gir også det grønne rommet tak. De beskytter også mot regn – og holder på varmen når kvelden siger på.
En levegg eller to kan også være veldig effektivt, siden de tilbyr skjerming langt raskere enn å for eksempel gro en hekk.
NB! Ta hensyn til siktlinjer når du planlegger levegg. Vanligvis ønsker vi utsikt og fritt utsyn – men ikke innsyn. Jo lavere høyde du kan velge på leveggen, desto friere utsyn får du.
Vi i Obs Bygg lover kundene våre å alltid være best på pris. Les mer om vårt prisløfte her!
Flere fordeler med flyttbar solskjerming
Flyttbare løsninger er smart på mindre arealer, og kan ofte brukes på flere måter.
– Et seil gir god solskjerming og tak over hodet, og er ofte yndet til spiseplassen. Seilet kan enten være fast eller ha mulighet for at det kan rulles til side, forklarer interiørdesigner Maria Aarli-Grøndalen.
En parasoll er perfekt til hvileplassen.
– Den kan du ta opp eller ned. Enkelte kan du til og med knekke i vinkel – og selv om det anbefales en tung fot, er det fullt mulig å flytte den. Særlig hvis du setter den på et lavt brett med hjul.
TIPS: Gjør maks ut av uteplassen ⛱️
Du kan også kombinere et seil og en parasoll med levegg, slik at du får både tak og vegger i det nye rommet eller sonen.
En levegg kan gjøres ekstra lettvint og mobil ved å montere den på hjul.
– Det gjør også at du kan rulle den ettersom solen beveger seg og vinden skifter retning. Smart!
– Hva er lov?
– I utgangspunktet kan du uten videre sette opp et gjerde på 1,5 meters høyde. En levegg kan ikke være høyere enn 1,8 meter. Men er du i tvil, sjekk med bygningsmyndighetene i din kommune – og snakk med naboen om planene dine.
I tillegg må alt treverk som kommer i kontakt med jord må være impregnert.
FOR MAKS LUKSUS: Lag ditt eget utekjøkken 🍳
Her er et par nyttige gartnertips
Klatreplanter kan myke opp et gjerde, og plantes de på skyggesiden vil de strekke seg opp og velle over toppen mot solen.
Plantes de derimot på solsiden, vil de strekke seg mot lyset og må holdes inntil gjerdet eller veggen.
Til slutt: En halvåpen levegg demper vinden, mens en vegg som er helt tett kan gi ubehagelige kastevinder som slår ned på baksiden.
Kilde: Den store uteromsboka av Beate Slipher