Få en hyggeligere hage med pergola
En pergola kan forvandle en vanlig hage til et lunt og koselig uterom du har lyst til å være i. Med enkle midler bygger du en pergola, til både kos og nytte, men mest kos.
Pergola er en solskjermingskonstruksjon som har sin opprinnelse i Italia, men som i de senere år har blitt svært populær her hjemme. Pergolaen består hovedsakelig, i sin enkleste form, av noe som kan minne om et reisverk.
Opprinnelig ble pergolaen ofte brukt til å la planter klatre på, og dannet gjerne et inngangsparti til en eiendom eller hus.
Pergola forlenger utekosen
Her hjemme blir pergolaen ofte utstyrt med både tak og kanskje også vegger. Vi bor jo tross alt i Norge. Med disse tilleggene på pergolaen skapes et uterom som kan brukes lengre enn helt åpent ute, i tillegg til å gi en adskilt og avskjermet romfølelse når solen også er tilstede. Hvis du vil ha enda mer beskyttelse for vær og vind, kan en utebod også fungere som et ekstra rom i hagen.
Med en god og detaljert plan, riktig verktøy og materialer på plass kan du og en hjelper bygge en pergola på en helg. Hvis du i tillegg følger rådene i denne artikkelen blir pergolaen både solid og værbestandig.
Fundamentering
Det første du må tenke gjennom er plassering og fundamentering. Frank Berg er byggmester og har skrevet flere lærebøker for tømrerfaget. Han er også en populær foredragsholder i byggebransjen. Det er med andre ord lurt å høre på hans pergolatips.
– Selv om en pergola er en lett konstruksjon er det viktig å ta hensyn til vind. Jeg har sett mange pergolaer som har blitt tatt av vinden på grunn av manglende fundamentering, sier Berg.
Det er altså viktig å forankre hjørnestolpene på pergolaen godt. Vil du være på den sikre siden støper du betongfundament, men byggmester Berg mener det kan holde med 50 x 60 centimeter betongplater. Han anbefaler ikke å bruke jordanker til pergolaen.
– Ting som er spisse og går lett ned i jorda, går gjerne lett opp igjen. Selv om jordankere har mothaker blir det ofte litt puslete, sier han.
Overbygg eller ikke overbygg?
Mange velger å for eksempel trekke solseil over pergolaen. En løsning som er både funksjonell og stilig, men som stiller krav til fundamentering. Tenk på at det jo heter sol-seil. De vil fange vind! Når det er sagt anbefaler byggmesteren at pergolaen har litt overbygg.
– Noe overbygg synes jeg det bør være. Litt tak i et hjørne for eksempel. I tillegg til å gi ly, bidrar overbygget til avstivning av konstruksjonen, sier Frank Berg.
Byggesett
Hvis du ønsker deg et skikkelig tak på pergolaen, eller nærmere en utestue, så kan det være en god løsning å kjøpe en ferdig variant som utgangspunkt.
Med et byggesettet får du både monteringsanvisning, alt av materialer og en god start på utekosen. Kun fantasien setter grenser for videre påbygg.
Skulle du ønske å bygge en annen modell, men er usikker på hvordan? På nettet finnes det en rekke sider som tilbyr pergola-tegninger til nedlastning.
Et annet alternativ er naturligvis å reise på befaring i Italia. Gjøre det skikkelig og oppsøke de originale pergolaene. God tur!