Jakten på den ultimate burger

    Kanskje denne burgeren nærmer seg?

    Jakten på den ultimate burger

    Burger er blant det aller mest populære man kan grille. Kokkene i The Flying Culinary Circus elsker å lage dette selv fordi de kan velge helt selv hvilke smaker og ingredienser som skal være med i retten. Og en god hjemmelaget burger smaker helt fantastisk. Her får du deres beste tips til den ultimate hjemmelagde hamburgeren. 

    Hemmeligheten bak en perfekt burger handler om å forstå oppbyggingen. Nøkkelen er ofte å få alle elementene til å passe best mulig sammen. De fire hovedingrediensene i en burger består som regel av:

    Burgeren

    Her finnes det både ferdige varianter du kan få kjøpt i butikken, og du kan lage din helt egen. Burgeren skal grilles på høy varme på begge sider og deretter skal du la de grilles på indirekte varme til de er ferdige. Husk at kjernetemperaturen til burgeren også stiger når du tar den vekk fra grillen. 

    Brødet

    Vår favoritt er Briochebrød til burger. Det er søtt, luftig og det får fram alle de andre smakene vi ønsker å løfte i burgeren. Vi liker å si at briochebrød er litt som en slags bolle som ikke er like søt. Perfekt til hjemmelaget burger!

    Tilbehøret

    Når det kommer til selve tilbehøret til burgeren er det mange valg å ta. Dersom det skal serveres burgere til flere gjester, kan du gjerne lage en stasjon hvor man kan velge og vrake mellom det man ønsker å legge over og under burgeren. Tøm gjerne kjøleskapet for sauser, dip og andre matrester. Det klassiske valget er salat, tomat, sylteagurk, løk og ost. Disse ingredienser kan for eksempel brukes med en ny vri. Hva med syltet rødløk eller tomatsalsa? 

    Sauser

    Ketchup, sennep og thousand island dressing eller rømme er de sausene som folk flest bruker. Men det er også lite som slår en god BBQ-saus, parmesan- og chilimajones, eller estragondressing. Bruk gjerne noen ekstra minutter på å få sausen litt unik og skikkelig digg. 

    Vi mener det lønner seg å ha fokus på et par få elementer som er skikkelig gode. Prøv deg frem, fin din favoritt og pass på at burgeren blir medium grillet. Da blir det ekstra saftig og smakfullt. 

    Burger med chèvre

    Denne burgeren er nedfelt i vår grillbok, FCC BBQ. Og den stammer rett og slett fra da vi hadde en catering i Hollywood hvor vi serverte vaktelburger til playboy-modeller, og satte Tor-Jørgen i fyr og flamme. Denne burgeren er til ære for han. 

    Ingredienser

    • 600 g entrecôte eller annen burgervariant
    • 2 ts salt
    • 1 ts pepper
    • 1 ss dijonsennep
    • 100 g chèvre
    • 2 plommetomater
    • 1 stk hjertesalat
    • 4 hamburgerbrød
    • 1 stor gul løk
    • 2 ss brunt sukker
    • 1 ss eplesidereddik (eller annen eddik)
    • 20 g smør

    Fremgangsmåte

    Kutt løken i skiver og lag løkmarmelade ved å koke alle ingrediensene på lav varme til løken er mør og har fått en gyllen fin brunfarge, 10–15 minutter. Smak til med salt og pepper. Vask og kutt tomater, salat og ost i passe store biter. 

    Kutt strimler av entrecôte som passer i kvernen du bruker. Legg kvernen kaldt på forhånd slik at fettet ikke kleber når du bruker den. Kvern kjøttet, ha i salt, pepper og sennep og form til fire burgere. Press de i en burgerpresse til de blir kompakte og fine, ca. 2 cm tykke. Pensle litt olje på hamburgerne og grill på høy varme på begge sider så kjøttet får en skikkelig karamellisert overflate, ca. 3–5 minutter –la gjerne burgeren være litt rosa inni. Grill burgerbrødene kjapt på begge sider. 

    PS: Flammen er bare for show. Ikke prøv dette hjemme! Og har du ikke kvern eller entrecôte, er det lov å bruke kjøttdeig. Ønsker du å lage burgerbrød selv får du en kanon oppskrift på brioche brød.

    Brioche brød

    Ingredienser

    • 6 egg
    • 80 g sukker
    • 1 ½ dl melk
    • 15 g gjær
    • 700 g hvetemel
    • 200 g romtemperert smør
    • 1 ts salt

    Fremgangsmåte

    Bland egg, melk sukker og gjær i en eltemaskin på lavt tempo. Tilsett hvetemel og salt, litt og litt til det er godt blandet. Ha i romtemperert smør, øk hastigheten til middels og la deigen eltes i 15-20 minutter. Ha deigen i en form med litt olje og dekk med plastfilm. La hvile i 2 timer. 

    Del deigen i 80 grams biter og form til boller, dekk til med smurt plastfilm og hev til dobbel størrelse i romtemperatur. Pensle med en blanding av egg og melk, 50/50, rett før de går i ovnen og stek på 175 grader i 10-15 minutter.