Pizza bianca

    Lag en deilig, hvit pizza på grillen!

    Pizza bianca

    Å lage pizza på grillen har blitt skikkelig populært de siste årene. Og med god grunn. Omtrent 2,5 millioner i Norge har pizza som fast middagsrett hver eneste lørdag. Året rundt. Med en pizzastein og pizzaspadae har du alt du trenger for å lykkes med lørdagsfavoritten.

    Temperatur er nøkkelen til suksess

    For å lykkes når man lager pizza er det avgjørende å ha god kontroll på temperaturen som kommer både under pizzaen og over pizzaen. Vårt beste tips er å steke pizzaen direkte på noe som er varmt, som for eksempel en pizzastein, for å få den sprø bunnen.

    Grillen bør være minimum 300 grader og gjerne mer enn dette når pizzaen skal inn i grillen. Pass på at flammene ikke er rett på steinen ettersom steinen kan bli for varm og pizzabunnen vil svi seg. 

    Pizzadeigen setter standarden

    Det finnes hundrevei av forskjellige oppskrifter på pizzadeig. Noen kan ta 10 minutter å lage, og andre kan ta opptil 72 timer å tilberede. Noen hever deigen i kjøleskap og andre lar den stå ute for å heve. Noen velger å lage en fordeig, mens enkelt bruker en teknikk som heter autolyse.

    Vårt råd er å starte med en relativt enkel oppskrift og heller prøve seg fram med forskjellige typer oppskrifter etterhvert som du blir bedre kjent med å lage hjemmelaget pizza.

    Vår oppskrifter tar rundt 2 timer å lage fra start til den er klar til steking. Med denne oppskriften kan vi nærmest garantere luftig skorpe og sprø bunn. Den er også veldig enkel å håndtere underveis. Du kan elte den for hånd eller med en kjøkkenmaskin. 

    Med årene har vi fått en helt egen kjærlighet til pizza bianca. Det er en pizza der den klassiske tomatsausen er byttet ut med creme fraiche eller så kan du steke den uten saus. Vi har tidligere laget kombinasjoner med pærer og blåmuggost, kylling og fiken og reker, kokos og chili. 

    Tips til bruk av pizzaspade

    Vi har erfart at mange sliter med å få pizzaen over på grillen. Med en pizzaspade blir denne prosessen mye enklere. Det er likevel et par ting man bør være obs på. For eksempel er det viktig at det er litt mel under deigen etter den er presset flat. Ha gjerne litt mel på pizzaspaden også.

    Når du skal steke pizzaen, dytt pizzaspaden bestemt under pizzaen og dra den forsiktig tilbake. Det er litt samme teknikk som når man skal snu sopp i stekepannen ved å kaste det opp i stekepanna. Sørg for at du beveger pizzaen etter den er kommet på pizzaspaden litt fram og tilbake for å sørge for at den ikke setter seg fast. Da har du også god kontroll på at den lett sklir over på pizzasteinen.

    Og husk, etter saus og topping er lagt på pizzadeigen er det viktig at du får den på pizzaspaden og over på grillen så fort som mulig. Det er for at ikke væsken skal trekke inn i deigen og gjøre den klebrig.

    Ingredienser

    Pizzadeig

    • 500 g hvetemel (Gjerne meltype 00 av typen Tipo)
    • 325 g kaldt vann
    • 10 g fersk gjær eller 2 g tørrgjær
    • 5 g salt

    Saus

    • 1 boks creme fraice
    • Smak til med salt og trøffelolje

    Topping

    • Gode oster
    • Bøffelmozarella
    • Rødløk
    • Spicy salami
    • Ruccola
    • Parmesan