Gode tips for matlaging på båltønne

    Her gir vi deg våre beste tips for et vellykket måltid på båltønne.

    Gode tips for matlaging på båltønne

    Her gir vi deg våre beste tips for et vellykket måltid på båltønne.

    Om det er for å lage middag en sen sommerkveld eller for å holde varmen under en stjerneklar vinterhimmel, er det ingenting som slår atmosfæren rundt bålet. Samle venner, familie eller nyt litt alenetid foran flammene i en av båltønnene fra FCC BBQ.

    Hvorfor velge båltønne?
    Disse båltønnene er laget av rustfritt stål og er rentbrennende. De har doble vegger og luftgjennomstrømning for minimalt med røyk og aske, slik at du slipper den ubehagelige røyklukten i klær og hår. I tillegg kommer de i ulike størrelser, og med en bæresekk som gjør at du kan få varme, et grillet måltid og sjelero uansett hvor du er.

    Vi har samlet våre beste tips for et vellykket måltid på båltønne:

    1. Vær forberedt

    Med tanke på at matlaging på båltønne innebærer høy varme er det lurt å forberede seg godt i forkant. På den måten får du bedre kontroll og kan nyte både matlagingen med lave skuldre.

    Ikke all mat egner seg for grilling på høy varme, tilpass derfor hvilke retter du planlegger å lage. For å unngå at maten blir brent bør du lage maten på glør, ikke på de største flammene.

    Viktigst av alt er kanskje at mat på båltønne ikke trenger å være avansert. Atmosfæren og opplevelsen får du med enklere oppskrifter også.

    2. Husk nødvendig tilbehør

    Sørg for at du har det du trenger av råvarer, redskaper og annet tilbehør tilgjengelig. Det kan være lurt å sørge for at du har grillspyd og -rist, aluminiumsfolie og støpejernspanner (eller annet MGS-tilbehør) liggende for enda flere muligheter.

    Det kan også være lurt å ha en gnistfanger til når du kun vil nyte de åpne flammene, enten før eller etter matlagingen.

    FCC båltønne mat.jpg

    3. Bruk tørr ved

    Vi anbefaler å fyre med så tørr ved som mulig, da våtere ved gir mer røyk. Du kan enkelt sjekke om veden er tørr ved å slå to kubber mot hverandre. En tørr kubbe gir en hul lyd, mens en våt kubbe gir en mer dempet lyd.

    Unngår du enkelte typer tre, som for eksempel gran og furu, vil du få både mindre røyk og mindre mulighet for gnister enn om du bruker bjørkeved. Vi anbefaler derfor bruk av tørr bjørkeved.

    4. Riktig rengjøring er nøkkelen

    Når måltidet er ferdig laget og spist er det tid for rengjøring. Vi anbefaler at du alltid lar båltønnen din brenne helt ut og bli kald før du tar spade og rengjøringsbørste fatt. Jevnlig rengjøring gir bedre effekt.

    Begynn med å ta ut asken og plasser den i en brannsikker beholder. Her er det viktig å være oppmerksom, det kan fortsatt være glør i asken du fjerner. Bruk heller en myk børste eller lignende enn metall til å fjerne eventuelle rester.

    Det kan også være lurt å stikke opp hull som har tettet seg for å optimalisere luftgjennomstrømningen. Dette gir renere brenning ved neste gangs bruk.

    Når rengjøringen er gjort anbefaler vi å oppbevare din bærbare båltønne på et tørt og kjølig sted, gjerne tildekket med egnet trekk for å unngå ansamling av vann i bunnen. Lar du båltønnen stå ubeskyttet i regn eller snø vil det danne seg en «askeslush» som kan være vanskelig å rengjøre.