For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Grilltips fra grillkokken

    7 tips til våre beste krydderblandinger for den gode grillsmaken.

    Grilltips fra grillkokken

    Her deler vi en av våre viktigste grilltips slik at du kan oppleve små og store øyeblikk av lykke fordi du finner en ny smak, en favorittrett eller blir kjent med en ny krydderblanding. Vi har en stor lidenskap for grillkunsten, og en av faktorene bak god grillmat er nettopp denne; en god krydderblanding.

    Det finnes knapt en råvare som ikke kan grilles. Vi har fått masse grillinspirasjon fra hele verden som vi har tatt med oss videre for å bli gode på grilling. Uansett hva en driver med, så blir alt mye morsommere når man er skikkelig god til noe. 

    Livet for kokker handler veldig mye om å glede andre med matlaging. Vi lager maten, serverer den og får umiddelbare reaksjoner fra gjestene. Det ligger mye spenning og forventninger bak, og for oss er det få ting som slår skryt og ros for maten vi lager. 

    Når vi griller er det gjerne fordi vi har invitert venner eller familie på middag. Eller når vi ønsker å diske opp et skikkelig godt måltid til familien vår. Grilling settes en ekstra spiss på det sosiale, og på hele måltidet. Du kan senke skuldrene og slappe av litt ekstra, for gjestene forventer ikke at maten er klar når de kommer.

    Halve moroa med å grille er at vi kan kose oss utendørs med en kald øl i hånda sammen med gjestene, mens en venter på maten. Begrepet ventepølse ble rett og slett til fordi så mange feilberegnet tiden det tar å grille. De klarte bare ikke å vente!

    Men grillen kan brukes til mer enn bare pølser og burger. I dag finnes det utallige gode oppskrifter du kan finne på nett, og mulighetene er uendelige. På veien mot et godt grillmåltid er det én ting vi alltid bruker litt ekstra tid på. Og det er rubs, eller krydderblandinger.

    En rub er ganske enkelt en miks av forskjellige krydder, rett og slett en tørr marinade. Glem butikkjedelige krydderblandinger, det meste smaker likt og livet er for kort for kjipe rubs. Det er så utrolig mange gode råvarer du kan bruke i en rub, og det skal ikke mye til for å lage noe som er nytt og spennende.

    Når du først har råvarene, tar selve krydderblandingen ofte bare noen få minutter å blande sammen. Du kan for eksempel blande sammen et bredt spekter av ulike rubs, så har du et hav av spennende blandinger til den kommende grillsesongen. 

    – Et godt tips er å ha den ferdige miksen i et tomt krydderglass, så er det enklere å drysse krydderet over grillmaten når du skal grille. Blandingen bør oppbevares på et tørt og svalt sted i opptil seks måneder, forteller Hans-Kristian Elvedal Larsen. 

    Ulike land og landsdeler har gjerne sine egne krydderblandinger. For eksempel har Mexico sin klassiske Adobo rub som vi gjerne forbinder med tacokrydder. Denne bruker vi hver gang til pulled pork eller biff i Fajitaen. Prøver du denne er det stor sannsynlighet for at du avstanden blir større for å velge industripulver i pose neste gang. I Texas har de rubs som er knallgodt til spareribs. Vi har kalt vår cowboy dust. 

    Her gir vi dere våre syv aller beste krydderblandinger som kommer fra vår BBQ-bok. Hver krydderblanding er nok til rundt fire til seks personer. Vi kan garantere at de vil løfte råvarene til et nytt nivå.

    Mexican adobo rub

    Passer godt til meksikansk mat.

    • ½ ts salt
    • 1 ss paprikapulver
    • 2 ts kvernet pepper
    • 1 ½ ss løkpulver
    • 1 ½ ss tørket oregano
    • 1 ½ ss malt spisskummen
    • 1 ts hvitløkspulver
    • 1 ts chilipulver

    Kyllingrub

    Passer godt til kylling og kalkun.

    • 2 ss paprikapulver
    • 2 ss chilipulver
    • 2 ss malt korianderfrø
    • 2 ss spisskummen
    • 2 ss brun farin
    • 1 ss salt

    The all-rounder

    Passer godt til det aller meste. For eksempel kjøtt eller sweet potato fries. 

    • 2 ss søt paprikapulver
    • 1 ss salt
    • 1 ss sukker
    • 1 ss hvitløkspulver
    • 1 ss chilipulver
    • 1 ss spisskummen
    • ¼ ts tørket sennep
    • ¼ ts grov sort pepper
    • ¼ ts cayennepepper

    Røkt chipotle

    Passer godt til det meste av kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker. Gir en god røyksmak.

    • 2 ss søt paprikapulver
    • 1 ss demerarasukker
    • 1 ss brun farin
    • 1 ss chipotle
    • 1 ½ ts grovmalt sort pepper
    • 1 ½ ts cayennepepper
    • 1 ½ ts spisskummen
    • 1 ½ ts løkpulver
    • 1 ½ ts hvitløkspulver

    Kaffe og sjokolade

    Passer godt til storfekjøtt, som for eksempel beef ribs og brisket. Kaffe og kakao er en spennende og smaksfull kombinasjon i maten.

    • 3 ss espresso kaffepulver (kvern eller miks med blender)
    • 1 ss kakao
    • 1 ss grovkvernet pepper
    • 2 ts sukker
    • 2 ts salt

    Texasrub

    Passer til det meste. Inspirert av Texas BBQ. 

    • 4 ss demerarasukker
    • ½ ss salt
    • ½ ss paprikapulver
    • 2 ts chilipulver
    • 2 ts spisskummen
    • 1 ts grovkvernet pepper
    • 1 ts hvitløkspulver
    • 1 ts løkpulver
    • ½ ts provencekrydder (timian, oregano, rosmarin, basilikum)
    • ½ ts sennepspulver
    • ½ ts malt fennikelfrø
    • ½ ts malt cayennepepper

    Spare ribs-rub

    Passer til det meste. Inspirert av det kjente BBQ-stedet Charlie Vergos’ Rendezvous i Memphis. Verdens BBQ-hovedstad.

    • 2 ss paprikapulver
    • 1 ss hvitløkspulver
    • 1 ss chilipulver
    • 1 ss sort pepper
    • 1 ss sennepsfrø
    • 1 ts oregano
    • 1 ts timian
    • 1 ts allehånde
    • 1 knivsodd korianderfrø
    • 1 knivsodd korianderpulver

    Så lag dine egne krydderblandinger. Grill mer. Grill oftere. Prøv deg frem. Gjør noen krumspring. Test nye kombinasjoner. Ta sjanser. Da kommer du til å digge grilling enda mer. Akkurat som oss.