Hva takler en robotgressklipper

    Grus, hagemøbler, høyt gress, kjæledyr, regn – hvor mye tåler egentlig robotgressklipperen?

    Hva takler en robotgressklipper

    – Ved godt vedlikehold vil du ha glede av en robotklipper i mange år, sier Lasse Henriksen, salgssjef for Gardena Norge.

    Men som med det meste annet, er det store forskjeller i kvalitet og kapasitet på de ulike modellene. Ifølge Henriksen er det også større kvalitetsforskjeller på robotgressklippere enn tradisjonelle bensinklippere.

    – Husk at en robotgressklipper skal kunne passe på seg selv 24 timer i døgnet. Velg helst en modell fra en av de store og velrennomerte leverandørene av robotgressklippere, råder han.

    Her er 5 punkter som er greit å vite om robotgressklipperen: 

    1. Hvilke hindringer tåler den?

    En robotgressklipper er bygget for å kunne håndtere en normalt opparbeidet plen. Det vil si at den skal klare en del ujevnheter og hindringer uten problemer. Er en del av plenen din veldig ujevn, kan du enten planere eller legge begrensningskabelen utenfor det aktuelle området.

    Noen robotklippere takler imidlertid brattere partier bedre enn andre. Sileno R100Li fra Gardena, for eksempel, klarer fint å kjøre over hard grusgang og opp skråninger.

    – Alle 4-hjuls Sileno modeller fra Gardena klarer opptil 35 prosent helling, så lenge underlaget er forholdvis hardt og plant, sier Henriksen.

    👇 Se roboten i aksjon! Video av robotgressklipperen i aksjon lenger ned i saken. 👇

     
    SNU: Med kollisjonssensor er ikke dette noe problem!

    2. Sørg for å ha kollisjonssensor

    Har du barn, har du med stor sannsynlighet også en trampoline, et fotballmål, en sandkasse eller andre leker i hagen. Men hvordan bør en robotgressklipper håndtere det?

    – En god robotgressklipper har kollisjonssensorer som gjør at den stanser og snur om den møter på hindringer. Små leker bør imidlertid ryddes inn før robotklipperen begynner å jobbe, sier Henriksen.

    Har du kjæledyr eller små barn som ikke flytter seg for robotklipperen mens den arbeider på plenen, så anbefaler salgssjefen å parkere klipperen så lenge de er ute.

    – Med en Gardena SMART robotgressklipper, kan du enkelt stoppe og starte den via en app på mobiltelefonen, sier han.

    3. Tåler robotgressklipperen regn?

    Ja, en god robotgresskliper bør tåle regn.

    – Det er en fordel om robotgressklipperen kan jobbe selv om det regner litt, vi har jo ofte bygevær her i Norge om sommeren. Og det er jo under slike forhold at gresset vokser best! sier salgssjefen.

    – Men dersom det blir dammer på plenen ved regnvær, så er ikke robotklipperen så veldig glad i det, understreker han.

    4. Tåler den langt og tungt gress?

    Om gresset er blitt for langt og tungt, anbefaler Henriksen å klippe det på maks klippehøyde for så å justere ned høyden etter hvert.

    – Alternativt kan du klippe med vanlig gressklipper før du setter i gang robotklipperen, sier han, og tilføyer:

    – En av de største fordelene med en robotklipper, er riktig nok at den kan klippe jevnt og trutt. Med en robotgressklipper vil du alltid ha nyklipt plen, også mens du er bortreist.

    5. Ja, du får det du betaler for!

    Hva med sammenhengen mellom pris og kvalitet? Er dyrest alltid best?

    – Dyrere robotgressklippere håndterer større områder og mer komplekse hager bedre enn rimeligere modeller. Men du kan også klare deg med en rimeligere modell fra en av de kjente merkene, om du har en liten og enkel gressplen, sier Lasse Henriksen.

     Som en tommelfingerregel anbefaler han også å velge en robotgressklipper med større kapasitet enn det du i utgangspunktet har behov for.

    – Fordelen med dette er at du reduserer driftstiden, og at du kan programmere klipperen til å jobbe når det passer deg best, avslutter han.