Grill - hva skal du velge?
Det er ikke alltid like lett å vite hva slags type grill som er riktig for deg i jungelen av grilltyper, merker og modeller. For hvilken grill passer for deg og ditt bruk?
Her viser vi deg hvordan du går frem for å finne grillen som passer best for deg ved å stille og besvare følgende fem spørsmål:
- Hvor skal du grille?
- Hvor ofte tenker du å grille?
- Hvor mange skal du vanligvis grille til?
- Hva slags mat ønsker du å grille?
- Hvordan liker du å grille?
Svarene på disse spørsmålene vil i stor grad gjøre valget av grill lettere. Utover dette handler det rett og slett om å finne den grillen som er mest praktisk for dine behov og som du liker best. Det er mange grilltyper å velge mellom og grillmulighetene kan variere. Derfor vil det være lurt å velge riktig fra starten. Her er vår guide til hvordan du kan velge en grill som passer dine behov.
Vi starter med å ta deg gjennom de tre vanligste grilltypene.
Fordeler og ulemper med gassgrill
En gassgrill passer for deg som ønsker å kunne grille ofte uten at det tar lenger tid enn med stekeovnen på kjøkkenet. Gassgriller er enkle å tenne, blir raskt varme og det er lett å justere varmen til ønsket temperatur. De er brukervennlige og det er enkelt å få et godt grillresultat hver gang. Ikke rart at gassgrillen er det mest populære valget av grill. Men hvorfor velger folk gassgrill fremfor kullgrill eller elektrisk grill?
Svaret på det henger sammen med at det er en hverdagslig grill med tilleggsfunksjoner som gjør dem mer attraktive enn konkurrentene.
Ved å velge en gassgrill vil man lettere kunne etablere soner for direkte og indirekte grilling. Slik blir det også lettere å lage et variert og komplett måltid på grillen. I tillegg tilbyr mange gassgriller muligheter for ekstra tilbehør, som for eksempel stekeplate, pizzasten, wok- eller stekepanne, og roterende grillspyd.
De fleste gassgriller har også en sidebrenner som er godt egnet for bruk av stekepanne eller for koking av maten. Gassgriller egner seg godt til det meste man ønsker å grille, enten det er kjøtt, sjømat, grønnsaker eller pizza. Dessuten er det enkelt å justere grillen etter behov avhengig av om maten skal bli raskt ferdig eller langtidstilberedes, sier Petter Sørlie, kategorisjef for gassgriller og elektriske griller i FCC BBQ.
En gassgrill er utstyrt med flere brennere. Det gir deg bedre kontroll på varmen samtidig som du kan regulere temperaturen etter eget ønske. I tillegg kan du velge soner på grillen som skal være varmere enn andre. Det er fordelaktig når du for eksempel skal langtidssteke maten eller grille flere ulike retter samtidig. Gassgriller er både enkle å bruke og rengjøre.
Fordeler med gassgrill
- Enkle å få raskt varme, skal kun forvarmes som tar rundt 5-15 minutter
- Tilbyr flere ulike funksjoner for grillmuligheter
- Kan ha ulike soner for temperaturer samtidig
- Tilbyr et bredt utvalg av spesialtilpasset tilbehør
Ulemper med gassgrill
- Trenger ofte noe større plass for oppbevaring og bruk
- Er ikke alltid tillatt i alle typer boliger
- Ofte vanskeligere å flytte rundt
Fordeler og ulemper med kullgrill
En kullgrill er valget for deg som ønsker den autentiske grillopplevelsen. Helt siden vi mennesker lærte å temme flammene er denne formen for grilling fortsatt den som gir den helt spesielle smaken. Men denne smaken kommer ikke fra selve kullet som mange fortsatt tror. Derimot er det fettet fra maten som renner ned på kullet og fordamper som tilfører aromaen i grillmaten.
Kullgriller tar ofte liten plass, er budsjettvennlige og er som regel enklere å flytte rundt enn gassgriller. Å lage mat med kullgrill krever litt mer innsats fordi det tar tid å få kullet ordentlig varmt.
Når du griller mat med kull er det viktig å holde øye med temperaturen på maten. Et steketermometer vil være til god hjelp for å hindre at maten blir overstekt, forteller Anders Fredriksen, kategorisjef for kullgriller og grilltilbehør i FCC BBQ.
Det er viktig å huske at når man griller på høy varme, så vil maten ettersteke selv om man tar den av grillen. Dersom man ønsker at kjernetemperaturen på kjøttstykket skal nå en spesifikk temperatur, er det viktig å avslutte grillingen litt før termometeret når denne temperaturen. Det samme gjelder all annen mat som legges på grillen. Maten skal alltid hvile et par minutter før den serveres, forklarer Fredriksen.
Samlet sett er grilling med kull et mer rimeligere alternativ, men det tar vanligvis lenger tid å ta i bruk hvis vi sammenligner med gassgriller og elektriske griller. Men fremdeles gir lukten av nytent kull på en varm sommerdag grillopplevelsen en helt egen nostalgi.
Fordeler med kullgrill
- Tar ofte liten plass
- Er ofte rimeligere sammenlignet med gassgrill
- Gir maten en distinkt kullgrillet smak, dersom det blir gjort på rett måte
Ulemper med kullgrill
- Tar lenger tid å bli varm, rundt 20-30 minutter
- Krever at du har kull, briketter eller ved tilgjengelig
- Kan ikke slås av umiddelbart og asken må håndteres forsvarlig
- Trenger god plass rundt seg og kan ikke brukes i alle typer boliger
Fordeler og ulemper med elektrisk grill
En elektrisk grill passer for deg som ikke har mulighet til å bruke en gassgrill eller kullgrill i hjemmet ditt på grunn av restriksjoner som følge av sikkerhetsmessige årsaker, eller for deg som ønsker det mer miljøvennlige alternativet. I motsetning til gassgriller som trenger propan eller naturgass, og kullgriller som trenger kull eller briketter, er det å grille med elektrisk grill en enkel affære. Nettopp fordi den trenger kun strøm for å fungere. Elektriske griller finnes i mange størrelser og varianter og er enkle å ta i bruk. I tillegg blir grillen raskt varm og du har god kontroll over temperaturen under hele grillprosessen.
Petter Sørlie forteller at mange av de elektriske grillene som i dag finnes på markedet er så effektive at du vil oppnå omtrent like godt grillresultat som med gass- og kullgrill.
Elektriske griller er også godt egnet for å bruke på bordet. Å lage en sosial grillaften hvor man griller mens måltidet går sin gang blir derfor mye lettere.
Fordeler med elektrisk grill
- Varmes opp raskere enn andre alternativer
- Brukervennlige
- De fleste elektriske griller er godkjent for innedørsbruk
- Mer miljøvennlige
- Passer godt til mindre boliger som har restriksjoner for andre grilltyper
Ulemper med elektrisk grill
- Ikke alle elektriske griller klarer å oppnå like høy temperatur som de andre grilltypene
- Trenger tilgang til strøm
- De fleste elektriske griller har en mer begrenset grillflate enn for eksempel gassgriller
De ulike grilltypene - gass, kull og elektrisk - er et resultat av hvor du skal grille og hva du skal bruke grillen til. Du må rett og slett gjøre et lite stykke researcharbeid for å forstå fordelene og ulempene for ditt tilfelle. Vi har forenklet denne prosessen for deg ovenfor.
Og for alle oss som er ekstra glade i å grille, så er det fullt mulig å ha flere ulike typer griller tilgjengelig for ulike anledninger. For eksempel en gassgrill til hverdagsgrillingen som er minst like raskt som stekeovnen. Eller kullgrill for maks helgekos når du har god tid.
Kanskje en elektrisk grill passer godt grunnet begrensninger der du bor, eller som et ypperlig supplement til dagene hvor været baner vei for å ta med grillingen innendørs? Det er lite som kan måle seg med måltider over flammene, og det er enda hyggeligere når man smågriller seg gjennom et måltid direkte ved bordet.
Så da gjenstår tusenkronersspørsmålet - hvilken grill skal jeg velge?
Svaret er: den grillen som er mest praktisk og gir best grillopplevelse etter dine behov.
Følg vår guide for å bli klokere på hvilken grill som kan passe deg. Du får også god hjelp av kyndig personale i en butikk med å finne grillen du bør velge. Med god oversikt over dine behov og med kunnskap om de ulike grilltypene og deres fordeler og ulemper, er du på god vei mot å finne den riktige grillen. Og helt til slutt, typen grill du velger setter ikke en stopper for å senke skuldrene og nyte en kald forfriskning i sola sammen med gjestene mens en venter på maten. Og godt er det.
Slik velger du riktig grill:
- Tenk gjennom sted, tidsbruk, antall personer, type mat og grillmetoder
- Finn ut hvilken type grill som passer deg, enten det er gassgrill, kullgrill eller elektrisk grill
- Gå for den grilltypen som passer dine behov, og velg det alternativet som er riktig for deg