Kom i gang med forkultivering

    Med forkultivering av plantene dine, gir du dem en bedre start på sesongen – og får et bedre resultat.

    Kom i gang med forkultivering

    De fleste planter skal ha en lengre vekstsesong enn det vi har utendørs i Norge. Ved å så inne tidlig på våren, kan du gi plantene en trygg start og sørge for at sesongen forlenges. Å så inne kalles gjerne forkultivering.

    Det beste er å starte allerede i februar/mars. Hvis lysforholdene ikke er de beste, kan du kjøpe vekstlys som det er veldig enkelt å sette opp over pottene.

    Slik gjør du det

    1. Fyll såjord i små potter, eller bruk torvbriketter, vann jorden og legg i frøene etter anvisning på pakken.
    2. Ikke så for tett, for da må du plante om tidligere.
    3. Dekk frøene med litt, men ikke for mye, jord – ca. tre ganger frøets størrelse.
    4. Dekk pottene med plast for å unngå uttørking eller bruk minidrivhus i plast.
    5. Når frøene har spirt, kan de plantes om i større potter og næringsrik jord.
    6. Når plantene har fått sine første karakterblad, dvs. bladene som kommer etter de aller første hjertebladene og som viser hvilken plante det er, kan de plantes om i større potter og næringsrik jord. Vann plantene før de skal flyttes slik at de blir mer r tobuste og enklere kan løsnes fra potten.
    7. Sett ut pottene når det ikke lenger er fare for nattefrost.
    8. Når plantene har tilpasset seg utetemperaturen, kan du plante dem i næringsrik jord.

    Såkalender

    Plante Start forkultivering Flytt utendørs
    Aubergine

    Mars-april

    Mai (+15 grader)*
    Basilikum Mars-april Mai - juni (+15 grader)*
    Chili Mars-april Fra 15. mai
    Koriander April Fra 15. mai (+15 grader)*
    Oregano Mars-april Mai - juni
    Paprika Mars-april Fra 15. mai (helst solfylt)
    Persille Mars-april 15. mai - 15. juni
    Squash April 15. mai - 15. juni
    Timian Mars-april 10. mai - 1. juni
    Tomater Mars-april 15. mai - 15. juni

    *Krever frostfrie netter

    Krydderurter kan sås hele året. Sett pottene på et lyst sted, og få glede av friske urter når du trenger det.

    Både oregano, løpstikke, gressløk, mynte og salvie er flerårige urter som kan overvintre i store deler av landet vårt.