Lag din egen matjord
Bokashi-metoden gjør at alle kan gjøre om matavfallet til næringsrik jord.
Ønsker du å bli kvitt matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og samtidig få den best tenkelige matjorden? Da bør du begynne med Bokashi – en japanskinspirert kjøkkenkompostering som passer like bra i en trang bygård som i enebolig med hage.
Bokashi er en komposteringsmetode som går ut på at man tilsetter effektive mikroorganismer i matavfallet, og disse sørger for at maten fermenterer istedenfor å råtne. Dermed lukter heller ikke avfallet vondt, bare litt syrlig.
Bokashi ble utviklet av en japansk landbruksprofessor på 1980-tallet. Han forsket egentlig på jordforbedring, men oppdaget at de naturlige effektive mikroorganismene (EM) han forsket på, også er supre til å kompostere matavfall.
All slags mat, bortsett fra suppe og annet flytende, kan komposteres i bokashibøtta. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord som holder minst 15 grader, vil det normalt bli til jord på 3-6 uker. Du får en næringsrik matjord full av gode mikrober som bidrar til et fabelaktig mikroliv i jorda.
Den norske Bokashi-pioneren, Anette Hjerde, forklarer suksessen slik:
– Det er mange som har lyst til å dyrke mat selv. Med bokashi får du prima kompostjord raskt, og kan følge hele prosessen fra mat til jord, og til vekst av ny mat igjen. I tillegg er det mange som ønsker å håndtere matavfallet sitt på en miljøvennlig og kortreist måte. Og det blir ikke mer kortreist enn dette!
Slik bokashi-komposterer du:
- Du trenger to lufttette bøtter med lokk + bokashistrø for å starte. Legg dagens matavfall i bokashi-bøtta én gang per dag og strø på 2 ss bokashistrø per liter matavfall. Bokashistrø er hvetekli som er innsatt med vann, sukkerrørmelasse og effektive mikroorganismer (melkesyrebakterier, fotosyntesebakterier og gjærsopp).
- Legg på lokket og la bøtta stå innendørs. Bokashi lukter ikke vondt, så du kan gjerne ha den stående på kjøkkenet.
- Når bøtta er full (tar gjerne to uker for en familie på fire), skal den stå og ”hvile” i to uker mens mikrobene jobber. Begynn samtidig å fylle bøtte nummer to.
- Hvis du investerer i bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, kan du hver 3.-5. dag tappe ut væsken som danner seg i bunnen av bøtta. Denne bokashivæsken er konsentrert, flytende gjødsel, som du kan tynne ut med vann 1:100 og bruke på potteplanter eller i hagen. Har plantene fått plantelus, kan du blande ut bokashivæsken 1:1000 og sprute på planten.
- Etter to uker tømmer du innholdet av bokashibøtta enten rett i jorda, i en kasse med litt jord eller i et par pallekarmer som står rett på bakken. Bland bokashien godt med vanlig jord og topp med cirka 10-15 centimeter jord over – cirka like mye vanlig jord som bokashi er et godt blandings- forhold. Kassen bør ikke være luftt ett, med 10–15 cm jord oppå lukter det ingenting. Hvis jorda i ”jordfabrikken” holder minst 15 grader, vil du etter bare 3-6 uker ha fantastisk jord til blomster og planter.
- Med bokashi får du prima kompostjord raskt, og kan følge hele prosessen fra mat til jord, og til vekst av ny mat igjen.
Kompost i hagen
Har du en gammel kompostbinge i hagen, kan den bli en utmerket jordfabrikk. Du kan også bruke plastkasser eller trekasser, med eller uten bunn, prosessen er den samme:
Start med litt jord i bunnen, hell den ferdiggjærede bokashibøtta fra kjøkkenet oppi og hell over vanlig jord (bruk gjerne den enkleste og billigste jorda du finner).
Du kan godt la jordfabrikken stå ute om vinteren; det gjør ingenting om alt sammen fryser – selv om det ikke blir jord før til våren.
Fyll bokashi og jord lagvis i kassen gjennom vinteren, bland jord og boakshi og ha alltid et lag med vanlig jord på toppen.
Bokashiprosessen krever en viss temperatur for at omdanningen til jord skal begynne, så det vil ikke skje noe i bingen før jorda blir rundt 15 grader. Når våren kommer, får du flott kompostjord veldig raskt, uten at du behøver å foreta deg noe.