Så enkelt er det å dyrke grønnsaker og urter

    Det er ikke mye du trenger for å komme i gang, og sannsynligheten for at du lykkes er stor. Tenk så gøy med tomater, chili og urter som du har dyrket selv!

    Så enkelt er det å dyrke grønnsaker og urter

    Du trenger verken å ha bondeblod i årene eller være den fødte gartner for å dyrke dine egne grønnsaker og urter.

    – Alt du trenger for å komme i gang er jord, en liten spade, potte, vannkanne og frø til en vekst du har lyst til å dyrke, sier Tonje Simonsen, innkjøper for hagesortimentet hos OBS Bygg og selv en ivrig hobbydyrker.

    Hun anbefaler nemlig å dyrke noe du i utgangspunktet liker å spise.

    – Er det urte du liker godt, kan du begynne med den. Å dyrke urter er nemlig enkelt, samtidig som det er noe vi ofte bruker i maten, så det er litt gøy å ha, sier hun.

    Av grønnsaker foreslår hun tomater, og der finnes det mange å velge mellom.

    – Tomater er ikke vanskelig, bare velg en sort som ikke blir så stor og trenger drivhus. De fleste synes også det er gøy og ganske enkelt å dyrke agurk og chili, forteller Simonsen.

    Smart dyrking i pallekarm

    Har du lyst til å dyrke mer enn en vekst, men synes det virker litt uoverstigelig å lage og følge opp et grønnsaksbed, så kan en pallekarm eller to være et godt alternativ. Disse kan plasseres direkte på bakken, eller på terrassen med palleplate under, eventuelt en duk i bunnen.

    På OBS Bygg får du tak i pallekarmer i to størrelser, 60 x 80 cm og 60 x 120 cm.

    Det finnes også en del smart tilleggsutstyr, som drivhuslokk du kan legge over om du starter sesongen mens det ennå er nattefrost, eller espalier dersom pallekarmen står inntil en vegg og du ønsker å plante en vekst som klatrer.

    – Du kan få til mye oppi en slik, fastslår Simonsen, som forteller at stadig flere velger å dyrke i pallekarmer.

    Pallekarmen fyller du med jord som er tilsatt naturgjødsel.

    – Da sikrer du at vekstene dine vil trives hele sesongen.

    Les også:Du sparer tid med riktig jord

    Det beste vannetipset

    Er du nybegynner, kan vanning skape litt usikkerhet: Hvor mye vann? Hvor ofte?

    – Man må for det første huske at man har plantet noe som trenger vann. Mitt beste råd er derfor å plante på et sted der du er hver dag, for da glemmer du det ikke. Du kan følge med på hvor tørr eller fuktig jorda er, og du får også mer glede av dyrkingen, for du ser jo hva som skjer hele tiden, sier Simonsen, som legger til at stedet bør være solrikt og helst litt lunt også.

    Det finnes ingen tommelfingerregel for vannmengde.

    – Det er jo ikke for mye og ikke for lite som gjelder, og når man dyrker utendørs vil jo sol, vind og regn også påvirke både hvor mye og hvor ofte man må vanne, sier hun.

    Det varierer også hvor glad de ulike plantene er i vann. Noen liker å tørke ut mellom hver gang de vannes, mens andre skal ha det jevnt fuktig. En kikk på beskrivelsen på frøposen eller planten man har kjøpt, er derfor smart.

    – Så det smarteste er som sagt å dyrke på et sted der du er ofte og kan følge med. Du bør i alle fall ikke velge en krok i hagen der du aldri er, råder hun.

    Les også: 7 enkle ting å dyrke i drivhus

    – Ikke vær redd for å prøve

    Tonje Simonsen tror mange innbiller seg at det er vanskeligere enn det faktisk er å dyrke egne grønnsaker og urter.

    – Men ikke vær redd for å prøve! Selv om ikke alt gjøres perfekt og er helt ideelt, så vil du antakelig oppleve at det spirer og gror. Kanskje blir det fem tomater og lærerike erfaringer det første året, men forhåpentlig blir det femti neste sesong, sier hun.

    For å gjøre det lettere å komme i gang, har OBS Bygg nå lansert et nytt konsept som kalles Odle, foreløpig med to produkter: Grow bag, der du får jord og frø og bruker selve bagen som potte, og minidrivhus til pallekarm.

    – Her prøver vi å gjøre det enklere for deg som vil komme i gang, men som synes det virker vanskelig å dyrke selv, sier Simonsen.

    Hun mener at det kan være lurt å fokusere på mer enn bare akkurat hvor mange tomater eller agurker det ble, selve sluttresultatet.

    – Hele prosessen er en glede. Jeg tror mange blir overrasket over hvor stor kjærlighet man får til disse små plantene og hvor god avkobling det er å holde på.