For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Slik får du en barnevennlig hage

    Få hagedesignerens beste tips til en hage barna vil elske!

    Slik får du en barnevennlig hage

    Solfylte ettermiddager og late helgedager tilbringes gjerne i hagen, og med noen få grep kan du få selv den kjedeligste platting eller gressplen til å bli et eldorado for familiens yngste medlemmer.

    - Hva har du plass til? Hvor mange barn har du? Hva er det barna egentlig liker? Det er spørsmålene du må stille deg, sier Andreas Fon i RKC, en av landets ledende leverandører av uteromsprodukter.

    - Deretter er det bare å velge og vrake i mulighetene som finnes – de er nemlig uendelige!

    Darren Saines driver Darren Saines Hagedesign AS  og er en av Norges mest anerkjente hagedesignere. Han har hjulpet hundrevis av nordmenn med å designe sin drømmehage, deriblant mange barnefamilier. Han mener barn har godt av å ha tilgang på leker som utfordrer kreativiteten og gir dem mestringsfølelse.

    – Det betyr ikke at det er om å gjøre å ha flest mulig leker eller størst mulig apparater, man kan komme langt med en klatrevegg eller sandkasse, sier han.

    Hos Obs BYGG får du alltid de laveste prisene. Se mer om vårt prisløfte her!

    Sikkerheten først – alltid

    Husk at du har ansvar for å sikre at barna er trygge i hagen, og her er det flere hensyn å ta.

    – Barnas trygghet er det aller viktigste. Har du en brønn, badestamp, fiskedam eller et basseng som er mer enn 20 centimeter dypt, så skal det sikres. Har du svømmebasseng, må du ha på et godkjent sikkerhetstrekk eller sette opp et gjerde på minimum 1,5 meter rundt. Sørg også for at hagen er fri for giftige planter, sier han.

    Også trampoliner må sikres godt.

    – Trampoline er gjerne storfavoritten, men den kan forårsake store skader om den ikke sikres godt nok. Alle trampoliner må ha sikkerhetsnett, som skal lukkes igjen ved bruk. Det gjelder også om trampolinen er nedfelt i bakken, sier Saines.

    Lag ditt «eget» lekeapparat

    Det finnes lekestativer i alle slags størrelser – og med en haug valgmuligheter.

    - Lekestativene kan du «designe» litt selv, og velge hva du ønsker av tilleggselementer som sklier og klatrevegger. Det finnes mange forskjellige typer husker også. Her er det plass, budsjett og barnas interesser som er avgjørende, sier Fon.

    lekehus i hagen.jpg

    Sandkasser går aldri av moten

    - Sandkasser lar barna utfolde seg kreativt. Sandslott, vollgraver eller sølekaker til far og mor. Kun fantasien setter grenser for hva de kan finne på, sier Andreas Fon og har et par eksperttips på lur:

    - Du gjør lurt i å legge en fiberduk i bunnen av sandkassen, så unngår du ugress. Dessuten bør du velge en sandkasse med lokk, slik at du slipper uønskede gaver fra nabokatten. Vi leverer lokk som blir til fine sittebenker når de er åpnet, sier han.

    Saines tipser også om å plassere sandkassen riktig.

    – Sandkassen kan med fordel plasseres inntil enden av terrassen, da unngår du masse sand strødd utover plenen, sier han.

    Hvilket lekehus skal du velge?

    Som med alt annet: Det er budsjett, areal og interesse som avgjør, men Andreas Fon har et råd:

    - Om du har plass i hagen, velg et lekehus som er stort nok til at det blir et oppholdsrom for barna. At de kan plassere hyller der, servere «mat» ut fra vinduet, kanskje en liten hems hvor dukkesenga står. Da blir det noe mer enn et skjulested, tipser han.

    Velg riktig plassering

    Saines anbefaler videre å tenke langsiktig og ha en hage med leker og aktivitetsmuligheter som «vokser med barna». Del gjerne hagen inn i ulike soner, for eksempel én sittesone og én lekeplass, men husk:

    – Barn vil gjerne være i nærheten av de voksne, så plasser lekeapparatene i øyesyn og ikke for langt unna «voksensonen». Unngå å plante de fineste blomstene dine der barna leker, for før eller siden havner fotballen i bedet og knekker noen stilker, ler han.

    Lekestativer og sandkasser kan fint få plass i hagen uten at det går på bekostning av de voksnes boltreplass, og grunnen er enkel:

    - Vi voksne vil gjerne sitte i sola, mens barn – spesielt de minste – bør unngå direkte sollys. Dermed kan lekeapparatene gjerne installeres en plass hvor det er skygge midt på dagen, sier Andreas Fon, og avslutter:

    - Det viktigste er selvsagt at lekene er plassert et sted hvor du enkelt kan holde oppsyn.