Slik klipper du hekken riktig

    Hvis du klipper hekken riktig, og på rett tidspunkt, kan du få en mye tettere og finere hekk.

    Slik klipper du hekken riktig

    En tynn hekk er sjelden spesielt pent – og hvis du vil bruke hekken for å skjerme mot innsyn fra naboen vil en tynn hekk gjøre denne jobben dårlig. Heldigvis er det ganske lett å få hekken til å vokse seg tykkere og mer fyldig, men det krever at du klipper den på riktig måte og til rett tidspunkt.

    Du kan for eksempel plante en hekk i ønsket høyde og bare klippe den i form hvert år. Denne hekken vil ha sin tetteste forgrening på de punktene som har blitt klippet tilbake: på yttersiden av hekken. Hvis det er en løvfellende hekk, for eksempel en agnbøkhekk, vil den være ganske bar om vinteren.

    På den annen side vil du kunne få en tett hekk hvis du bare bruker planter som er en tredjedel eller halvparten så store i stedet for i planlagt slutthøyde. Deretter klippes hekken to ganger i løpet av året: første gang i slutten av mai eller begynnelsen av juni. I slutten av juni vil hekken få nye skudd. 

    Klipp hekken en gang til i august/september. Deretter kan du

    forkorte de yngste kvistene med 50 til 70 prosent av lengden. Med denne klippemetoden får du nye skudd i hekken to ganger i året, for den stimulerer til vekst av hekken i høyde og bredde. 

    Tvinger hekken til å forgrene seg

    Du tvinger da planten til å forgrene seg på det punktet hvor det er klippet tilbake hver gang, og du vil samtidig bygge et forgreningsnivå inn i hekken - to per år. På denne måten øker hekken i høyde fra år til år med ca. en halv meter, men på grunn av mye sterkere forgrening, er den mye tettere enn versjonen hvor plantene allerede har full høyde.

    Bredden av hekken avhenger av høyden: for ikke å bli bar nederst må hekken være bredere i bunnen og smalere øverst. Derfor klippes hver side av hekken ti centimeter smalere per meter.

    Eksempel: hekken er to meter høy og basen 1 meter bred. Klipp 10 centimeter på hver side av hekken nederst, det vil si 20 centimeter smalere. Lenger oppe klippes 20 cm på hver side.Når den er smalere på begge sider er hekken 80 centimeter bred i bunnen, men bare 40 centimeter øverst. 

    Vil du klippe hekken mer nøyaktig i høyden og bredden, anbefales det å bruke et visuelt hjelpemiddel som ledelinje (for eksempel murersnor). Sett fast snoren i riktig høyde og bredde støttet opp av stenger (jernstenger, trestenger) langs hekken slik at linjen ikke «henger» på midten.

    I stedet for å klippe "hodet" av tujaene med hekksaks, er det bedre å tynne ut den øverste delen med hagesaks så den smalner til, og deretter omforme den.

    1. Tidspunkt for klipping

    Om sommeren kan du fintrimme så mye du vil. Ved å klippe av utvekster i vekstsyklusen fremmer du veksten og får hekken til å forgreine seg oppover. Foreta om nødvendig to hovedklipper – én midt på sommeren og den andre mot slutten.

    2. Verktøy

    Vær nøye når du velger hvilke redskaper du bruker. Billige redskaper mister ofte eggen raskt, og et sløvt blad kan gjøre mer skade enn det som godt er, ved at greinen klemmes sammen når den klippes. Dette hindrer sunn ettervekst. Best resultat oppnås ved å bruke håndsaks til det meste av finarbeidet, hekksaks med bølgeslipte blader for tykkere greiner og greinsakser til de tykkeste greinene. 

    • Håndsakser eller beskjæringssakser – brukes til finere arbeid 
    • Hekksaks – helst med bølgeslipte blader for tykkere greiner 
    • Greinsakser – for de tykkeste greinene 

    3. Slik gjør du det

    For å trimme hekken til en jevn, vakker form, kan det være en fordel å bruke snorer (eller lasermål) som retningslinje. Først fjerner du de store greinene som stikker ut, og deretter starter du med finbeskjæringen. Sidene av hekken trimmes bredere ved foten for å slippe maksimalt med lys og sol ned til bladene. Hekken skal se ut som en opp-ned vase. 

    Hva må bort? Hvis du trimmer ned hekken for ny vekst, kan du fokusere på de lange greinene i midten, mens hvis du bare "finjusterer", kan du konsentrere deg om form, jevnhet og uttynning. Begynn på toppen og arbeid deg nedover. Husk også å gjødsle hekken for å gi den energi og stimulere til ny vekst. 

    Med disse tipsene – og litt godt gammeldags kroppsarbeid – får du en pen, sunn hekk med et minimum av vanskeligheter. 

    Lykke til!