Slik lager du perfekt pizza på grillen
Visste du at en kullgrill med lokk nesten kan fungere som en autentisk, italiensk pizzaovn?
Kan du putte maten i stekeovnen, så kan du også grille den! Det gjelder også for pizza. Så hvorfor ikke invitere til pizza-buffet på neste grillfest?
For tro det eller ei - har du en god kullgrill hjemme er det nesten som å ha tilgang på en ekte, italiensk pizzaovn.
– Spør du meg blir pizzaen mye bedre på grillen enn i stekeovnen. Den blir mer som en autentisk, italiensk pizza. Du får en mye høyere varme og grillelementet gjør smaken MYE bedre, sier Hans-Kristian Larsen fra den populære kokkegruppen The Flying Culinary Circus
Temperatur er viktigst
Du kan også bruke gassgrill så lenge den er ordentlig varm. Helst skal temperaturen ligge på 250-400 °C.
– Dersom grillen ikke er varm nok kan du risikere å få en dvask pizza. Så du er avhengig av å varme opp grillen en god stund i forkant, slik at den blir skikkelig toasty. Et triks er å lukke alle ventilene i lokket, for å unngå å slippe ut overvarmen. Den bør være der for å smelte osten og gjøre pålegget crispy, fortsetter han.
Av samme grunn anbefaler Larsen å bruke en pizzastein. Den holder godt på varmen slik at bunnen blir sprø og knasende. Pass på at du ikke har flammer rett på bunnen, for da ender du opp med brent bunn og ustekt skinke.
Kokk Hans-Kristian Larsen (til venstre) fra The Flying Culinary Circus mener grillen ofte gir et bedre pizzaresultat enn stekeovnen.
Alle pizzaer kan grilles
Alle type pizzaer kan grilles, så her er det bare å bruke fantasien!
– Pizza er litt som vår pytt i panne. Så lenge du har gode råvarer er nesten ingen begrensning for hva du kan hive i eller på. Har du en god bunn, god saus og en god ost blir alt digg, avslutter Larsen.
Pizza egner seg altså perfekt til å bli kvitt rester i kjøleskapet og på den måten også redusere matsvinn!
Obs BYGG skal være billigst på grill og tilbehør. Sjekk vårt prisløfte her!
Tips til grillfesten!
Med mange gjester er det lurt å forsteke pizzabunnene til de blir faste i fisken. Dekk opp et buffetbord med pizzabunner, saus og forskjellig garnityr, så kan gjestene selv ta på ønsket topping og grille pizzaen de siste tre til fem minuttene.
Oppskrift på Pizza Bianco fra The Flying Culinary Circus
Personer: 4
Total tid: 30 minutter
Steketid: 5 minutter
Steketemperatur: 300 °C
6 dl lunkent vann
¼ pakke (12,5 g) fersk gjær, evt. 3 g tørrgjær
1 ½ ss sukker
1 dl god olivenolje
1 kg hvetemel
1 ts salt
1 ts sukker
300 g créme fraiche
1. Miks alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt i 10 minutter på lav hastighet.
2. Rull deigen til en pølse og kutt i biter på ca. 50 g.
3. Rull bitene til boller og la dem hvile på et stekebrett i ca. 15 minutter, slik at de blir lettere å kjevle ut. Hvis pizzaemnene ikke skal brukes med en gang, oppbevares de i kjøleskap med et lett fuktig kjøkkenklede over. Emnene kan godt lages et par dager før de serveres.
4. Kjevle pizzaemnene flate.
5. Smør på créme fraiche, ost og valgfritt garnityr.
6. Stek pizzaene på 300 °C på en pizzastein til de er gylne.
Forslag til garnityr:
Jarlsbergost, bøffel mozzarella, blåmuggost, parmesan, chévre, spekeskinke, kokt skinke, rødløk, sterk pølse, kapers og ferske urter som basilikum og oregano.