For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Slik vedlikeholder du robotgressklipperen

    Selv om det kreves vesentlig mindre enn med en bensinklipper, trenger også robotgressklipperen litt vedlikehold fra tid til annen.

    Slik vedlikeholder du robotgressklipperen

    Robotgressklippere har blitt ekstremt populære i Norge de siste årene, og det er lett å forstå hvorfor: Ikke bare slipper du å gjøre jobben, men resultatet blir som regel også bedre enn om du skulle brukt en tradisjonell gressklipper.

    Robotgressklippere krever også relativt lite vedlikehold – særlig hvis man sammenligner med tradisjonelle bensinklippere. Det er imidlertid noen ting du må sørge for at du gjør her også for å sikre et best mulig resultat.

    – Nøyaktig hvor ofte de ulike oppgavene bør gjøres vil avhenge av hvor stor hagen er og hvor ofte robotgressklipperen går. Som en tommelfingerregel kan man si at knivene på våre klippere holder i to måneder og at du bør rense og vaske klipperen en gang i måneden hvis den går hver dag, sier leder for Worx' serviceverksted i Norge, Karl Fredrik Dahl.

    Vask grundig

    For å sikre at klipperen fungerer optimalt trenger den en grundig vask fra tid til annen. Mye rester av gress på undersiden kan gi et dårlig resultat og gjørme og annen skitt som fester seg på hjulene kan gjøre at gressklipperen får dårligere grep og i verste fall ikke kommer seg frem på utfordrende steder.

    – Oversiden tåler naturligvis vann, så den kan du vaske med en sprayflaske og klut når det skulle være behov for det. Undersiden krever mer forsiktighet, og her skal du aldri bruke rennende vann i noen form. Det kan i verste fall skade elektronikken, forteller han.

    For å vaske undersiden må du først skru av klipperen og ta ut batteriet for å være på den sikre siden. Deretter kan du snu klipperen forsiktig opp-ned og rengjøre med en myk børste eller en fuktig klut.

    – Når du rengjør klipperen på undersiden anbefaler vi på det sterkeste at du bruker vernehansker for å unngå skader, sier Dahl.

    Sørg for at du får fjernet gress og skitt fra alle deler av klipperen – inkludert forhjulene og knivdisken. Sørg for at denne snurrer lett og fritt og at knivbladene kan spinne fritt rundt festeskruene.

    – Du bør også sørge for å rengjøre ladekontaktene på både klipperen og ladeplaten samtidig. Tørk av gressrester og annen skitt med en fuktig klut når du renser klipperen. Dette sørger for at ladingen alltid går smertefritt, tipser han.

    Med Obs BYGGs prisløfte slipper du å bekymre deg for om gressklipperen eller tilbehøret er billigere hos en konkurrent.

    Skifte av knivblader

    Knivbladene på klipperen vil bli sløvere etterhvert, og det vil gjøre at klipperen ikke fungerer optimalt. For å se om bladene er så skarpe som de bør være, kan du ta en titt på gresstråene rett etter at klipperen har vært ute. Hvis de ikke er kuttet rett over, men er ujevne og blir gråaktige på tuppen, tyder det på at knivbladene begynner å bli sløve og bør byttes. Det er også viktig å sjekke knivbladene for skader med jevne mellomrom. Slike skader kan komme av at klipperen har kjørt over steiner eller metallgjenstander som har berørt bladene.

    Før du begynner jobben med å skifte knivblader, må du også her sørge for at klipperen er av og at batteriet er ute. Husk også vernehansker! De nye knivbladene er sylskarpe og kan gi dype kutt, og selv om de gamle knivbladene ikke klipper optimalt kan de fortsatt skade deg.

    – Det er viktig at du bytter og monterer alle knivbladene samtidig og at du bruker nye skruer. Dette er både for å sikre at knivbladene sitter sikkert og at knivene er i balanse. Hvis dette ikke gjøres riktig risikerer du at knivene løsner og det kan forårsake alvorlige skader, advarer han.

    Lagre robotklipperen innendørs

    Når høsten kommer og det er på tide å avslutte klippingen for sesongen bør du først rense klipperen skikkelig som beskrevet over og eventuelt bytte knivblader. Da er den alltid klar til en ny sesong – og man har som oftest mer å drive med i hagen på våren.

    Det er anbefalt å lagre gressklipperen innendørs i vintermånedene for å redusere slitasje på både mekanikk og batteriet.

    – Batterier tåler ikke kulde spesielt godt. Da kan det lades helt ut og bli skadet, så det vil holde lenger hvis det oppbevares innendørs i plussgrader, sier eksperten.

    Det er også anbefalt å lade opp batteriet én gang annenhver måned gjennom vinteren for å nettopp unngå at det lader seg helt ut.

    Ladeplaten tåler i utgangspunktet å stå ute i normal vintertemperatur, men det er anbefalt at også denne tas inn på vinteren. Dette er for å unngå slitasje når den ikke er i bruk og sikre deg mot feil hvis det skulle oppstå ekstra lave temperaturer.

    – Du kan enkelt koble fra endene til begrensningskabelen og ta med hele ladestasjonen inn, avslutter Dahl.