Slik vinner du kampen mot ugresset – uten å ødelegge ryggen

    Er du lei av å sitte på knærne i timevis for å dra opp seiglivede ugressplanter i hagen? Da er Fiskars ugressfjerner Weeder Xact sommerens beste investering.

    – Det er viktig å legge inn en solid innsats tidlig om våren og forsommeren for å få bukt med ugresset i hagen, sier Morgan Hovden salgssjef i Fiskars.

    Grunnen er enkel:

    – Hver eneste plante du ikke fjerner legger igjen frø og underjordiske utløpere. Det er spesielt viktig å se opp for flerårig rotugress som kveke, skvallerkål og løvetann. Gå til angrep så tidlig som mulig, før røttene har fått tid til å vokse seg sterke og seige, tipser han.

     

     

    Få opp hele roten

    Første bud i kampen mot ugresset er å ha utstyret i orden. Hos Obs BYGG finner du både hagegreip, jordfresere, lukeklo og plenriver. Hva du skal velge er avhengig av hva slags ugress du kjemper mot – og hvor stort problemet er.  

    – Når det gjelder flerårig ugress er det viktig å få opp hele roten for at planten ikke skal vokse videre. Det gjør du raskest og mest effektiv med en mekanisk ugressfjerner med langt skaft, som Xact Weeder, tipser Hovden.

    Med Xact Weeder fra Fiskars blir du kvitt ugresset for godt. Solide rustfrie tenner griper om røttene og drar ugresset opp med roten slik at du får bukt med problemet uten bruk av kjemikalier.

    – I tillegg er weederen enkel og morsom å bruke, sier Morgan Hovden.

    – Ta vare på ryggen din

    Den gode ergonomiske løsningen gjør nemlig at ugressplantene rykkes opp med røttene, uten at du trenger å bøye deg ned og få vondt i ryggen.

    – Xact Weeder består av et skaft med fire klør, som plasseres rundt ugressplanten. Først tråkker du på pedalen nederst på skaftet for å dytte redskapet godt ned i jorden, deretter vipper du skaftet mot deg, og vipps – så er ugresset rykket opp av bakken! forklarer Hovden.

    – Det lange skaftet og det gode håndtaket gjør arbeidsstillingen behagelig – og sørger for at du ikke trenger å våkne opp med stiv rygg etter en dag med luking.

    Forebygging er viktig

    Har du kommet i gang med ugressbekjempelse tidlig på våren, holder det å fortsette slik hver tredje uke frem til midtsommer. Om du har en splitter ny plen uten ugress, er det forebygging som er stikkordet, forklarer Morgan Hovden:

    – Gir du plenen nok næring og sørger for gode vekstforhold, er den bedre rustet mot ugresset.

    Har du derimot veldig mye ugress, kan du hende du må trå til med mer drastiske metoder. Du må gjerne luke regelmessig i flere år for å få kontroll. I verste fall er løsningen å legge området brakk i et par år: Metoden kan du lese om her.

    Les også: Slik fjerner du ugress effektivt