Klassikere til sommerens grillfester
Lei av å bare lage pølser og burgere på grillen? Med disse klassikerne i repertoaret blir du garantert nabolagets nye grillmester!
Lei av å bare lage pølser og burgere på grillen? Med disse klassikerne i repertoaret blir du garantert nabolagets nye grillmester!
Det er noe helt spesielt med grillmat. Kombinasjonen av råvarer, krydder og grillens egenskaper gjør at selv de enkleste råvarene får skinne. Men som alltid handler det kanskje mest om at man kan både tilberede og nyte maten ute under åpen himmel – og nyte det hele med familie og venner samlet rundt bordet.
Her er tre klassiske retter som kan ta «grill-gamet» ditt til nye høyder:
Pulled pork på gassgrillen
Forberedelsestid: 30 min. + marinering natten over
Tilberedning: ca. 5-6 timer
Grilltemperatur: 100-110 grader
Grillmetode: Indirekte
Vanskelighetsgrad: Middels
Dette trenger du:
- 2,5 kg nakkestek
- 2 dl BBQ-rub (krydderblanding)
- Røkeboks
- Røkeflis
- Aluminiumsform
- Grilltermometer
- 2 dl klassisk BBQ-saus
- 1 dl eplemost
- 4 burgerbrød
COLESLAW
- 0,5 hodekål/rødkål
- 3 gulrøtter
- 1 sjalottløk
- 0,5 dl ekte majones
- 0,5 dl crème fraîche
- Eplesidereddik etter smak
- Salt og pepper
Slik gjør du: På kjøkkenet
- Klargjør kjøttet ved å gni nakkesteken godt inn i BBQ-rub. Krydderblandingen skal være jevnt fordelt, og du trenger ikke være beskjeden med mengden.
- Pakk godt inn i plastfolie og legg i kjøleskapet natten over.
- Lag coleslaw-salaten: Skjær kålen i fire, og fjern stokken. Skrell gulrøttene og rensk løken. Skyll og riv gulrøttene på den grove siden av rivjernet, skjær løken i fine terninger og finsnitt kålen.
- Bland ingrediensene til dressingen og vend grønnsakene i blandingen. Smak til med eplesidereddik, salt og pepper. La coleslaw-salaten trekke et par timer. Den kan også lages dagen før servering.
Slik gjør du: Ved grillen
- Klargjør grillen for lav indirekte varme, omtrent 100-110 grader.
- Fyll en røkeboks helt opp med røkeflis, og sett den over den tente brenneren. Fyll en aluminiumsform med vann, og sett den på risten.
- Fjern plastfolien og legg nakkesteken på grillen. Sett i grilltermometer og still inn måltemperaturen til 90 grader.
- Tilfør mer røkeflis løpende i den første 3 timene og hell mer vann i folieformen når det fordamper underveis.
- Ta steken av grillen når kjernetemperaturen er 90°C. La kjøttet hvile i 15-30 minutter og bruk to gafler til å rive kjøttet fra hverandre. Smak til med salt, pepper, oppvarmet eplemost og eventuelt litt ekstra rub. Server med BBQ-saus, coleslaw og hamburgerbrød.
Tips: Bruk friske krydderurter i coleslaw-salaten for å variere smaken.
Hel kylling på grillen
Forberedelsestid: 15 min.
Tilberedning: ca. 40 minutter
Grilltemperatur: 180 grader
Grillmetode: Direkte
Vanskelighetsgrad: Middels enkelt
Dette trenger du:
- 1 hel kylling
- 1 hvitløk
- 1 bunt persille
- Salt og pepper
- Rotisseri
- Grilltermometer
Slik gjør du: På kjøkkenet
- Tørk kyllingen godt med tørkepapir.
- Rens hvitløk og grovhakk sammen med persillen. Fyll kyllingen med urteblandingen.
- Sett kyllingen på rotisseriet og krydre godt med salt og pepper.
Slik gjør du: Ved grillen
- Klargjør grillen for direkte, middels høy varme.
- Sett rotisseriet på grillen og sett inn termometeret. Pass på at føleren ikke er i kontakt med bein.
- La kyllingen rotere i 35-40 minutter, til kjernetemperaturen er omtrent 65 grader.
- La kyllingen hvile til kjernetemperatur har steget til 68 grader. Server med godt tilbehør, som for eksempel nypoteter og en grønn salat.
Tips: Kjernetemperaturen stiger ofte 2-5 grader etter at kyllingen er tatt av grillen. Kyllingen skal ha en kjernetemperatur på 68 grader når den serveres.
Grillspyd med kjøtt
Forberedelsestid: 15
Tilberedning: 10-12 min.
Grilltemperatur: 200 grader
Grillmetode: Direkte
Vanskelighetsgrad: Middels enkelt
Dette trenger du:
- 1 kg kjøtt etter eget valg (kylling, storfe eller lammekjøtt)
- 1 squash
- 12 cherrytomater
- 6 sopp
- 12 kokefaste poteter, ferdig kokt
- 2 rød paprika
- Nøytral matolje
- Salt og pepper
- Rotisseri med grillspyd
Slik gjør du: På kjøkkenet
- Skjær kjøttet og grønnsakene i omtrent like store biter.
- Fordel kjøttet og grønnsakene på spydene. Ikke bland kjøtt og grønnsaker, da blir det vanskeligere å få alt ferdig stekt samtidig.
- Pensle spydene med litt olje og krydre med salt og pepper.
Slik gjør du: Ved grillen
- Klargjør grillen for direkte, høy varme.
- Sett rotisseriet og grillspydene på grillen og la spydene rotere i 10-12 minutter. Vær oppmerksom på at noen råvarer skal steke lenger enn andre. Derfor er det lurt å sette på spydene med råvarene som trenger lengst steketid først, for eksempel kjøttet, og så vente noen minutter før resten av spydene settes på. Du kan også forkoke/forsteke råvarer som tar ekstra lang tid, som for eksempel poteter.
- Ta spydene av grillen når alt er ferdigstekt.
Tips: Lag din egen krydderblanding til å pensle på kjøttet for variasjon.
Kilde: Oppskriftene er hentet fra weber.com
Alle bilder: GettyImages