Slik lager du fristende fisk på grillen
Sett havets delikatesser på grillmenyen! Her er tre spennende og enkle oppskrifter hvor fisk og skalldyr spiller hovedrollen.
Sett havets delikatesser på grillmenyen! Her er tre spennende og enkle oppskrifter hvor fisk og skalldyr spiller hovedrollen.
Fisk og skalldyr er en naturlig del av sommeren, men det er kanskje ikke alle som er vant med å tilberede disse råvarene på grillen. Derfor har vi samlet 3 smakfulle oppskrifter som kanskje kan inspirere deg til å prøve noen nye grillretter i sommer. Kanskje du til og med finner en ny favoritt?
Røkt pepperlaks med dillsalsa og nypoteter
Forberedelsestid: 30 min. + marinering
Tilberedning: 1 time
Grilltemperatur: 150 grader
Grillmetode: Indirekte
Vanskelighetsgrad: Middels
Dette trenger du:
- 1 ss pepperkorn, flere farger
- ½ bunt fersk dill
- 3 ts salt
- 3 ss brunt sukker
- 1 kg lakseside, med skinn
- Røkeplanke
- Grilltermometer
POTETER
- 250 g nypoteter
- 2 ss olivenolje, god kvalitet
- Salt og pepper
SALSA
- 1 fersk rød chili
- 3 mellomstore, modne tomater
- 0,5 agurk
- Saften og revet skall av en sitron
- 2 vårløk
- 1 liten håndfull dill
- 1 avokado
- 1 ss olivenolje, god kvalitet
- 2 ts rødvinseddik
- Salt, pepper og sukker
Slik gjør du: På kjøkkenet
- Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og smør utover fisken. Pakk fisken godt i plastfolie og la stå minst 1–2 timer, helst over natten.
- Gjør klar alt til potetene og salsaen.
- Legg røkeplanken i vann i 30 minutter før bruk.
Slik gjør du: Ved grillen
- Forvarm grillen til 150 grader. Fjern plastfolien på laksen og legg med skinnsiden ned oppå den fuktige røkeplanken.
- Legg planken på risten, ha på lokket og røk i 1 time til kjernetemperaturen er 58 grader. Bruk grilltermometer for best resultat.
- I mellomtiden, kok potetene og lag salsaen ved å blande alle ingrediensene. Sett til side til fisken er ferdig.
- Server fisken med dillsalsa, kokte poteter, presset sitron, og salt og pepper.
Bilde av pepperlaks og laks på planke: Weber
Laks på planke
Tilberedning: 40 - 50 min.
Grillmetode: Direkte
Vanskelighetsgrad: Enkelt
Dette trenger du:
- Røkeplanke
- 1/4 side laks med skinn
- 2 ss Dijon-sennep eller annen sterk sennep
- 2 ss brunt sukker
- 1 liten potte fersk dill
- Saften fra 1/2 sitron
- 2 ts havsalt
- 2 ts kvernet sort pepper
Slik gjør du: På kjøkkenet
- Legg planken i vann i 30 minutter før bruk.
- Legg laksen på planken med skinnsiden ned. Smør et tynt lag med sennep på laksen og dryss over sukkeret så jevnt som mulig.
- Finhakk dillen og strø den over laksen. Ha over saften fra en halv sitron og avslutt med salt og pepper
Slik gjør du: Ved grillen
- Gjør klar grillen til direkte varme.
- Legg planken med fisken på risten og grill den med lokk i ca. 20 min. eller til fisken kjennes fast i kjøttet.
Foto: GettyImages
Blåskjell på grillen
Forberedelsestid: 15 min.
Tilberedning: 20 min.
Grilltemperatur: 200 grader
Grillmetode: Direkte
Vanskelighetsgrad: Middels enkelt
Dette trenger du:
- Wokpanne til grillen
- 2 kg blåskjell
- 2 gulrøtter
- 2 løk
- 1 bunt vårløk
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss karri
- 0,5 dl hvitvin
- 5 dl fløte
- Olje til steking
Slik gjør du: På kjøkkenet
- Skyll og rens blåskjellene, og kontroller ferskheten ved å slå på de åpne skjellene: Hvis de ikke lukker seg, bruker du ikke disse.
- Finsnitt grønnsakene.
Slik gjør du: Ved grillen
- Klargjør grillen for direkte, høy varme. Sett støpejernswoken på grillristen og la den varmes opp.
- Hell olje i woken når den er varm og tilsett grønnsakene. Surr dem med karri.
- Tilsett deretter blåskjellene og vend dem godt rundt grønnsakene.
- Hell i hvitvin og kok til halvparten av hvitvinen har fordampet.
- Tilsett fløte, kok opp og smak til med salt og pepper. Server umiddelbart.
Tips: Server med pommes frites og estragonmajones som tilbehør så får du den franske klassikeren Moules Frites.
Kilde: Oppskriftene er hentet fra weber.com