Er hjemmet ditt godt nok sikret mot brann?

    Hvis det skulle begynne å brenne hjemme hos deg, er det to ting som gjelder: Du må handle raskt, og utstyret må være i orden.

    Alle hjem er påbudt å ha røykvarslere og slokkeutstyr, det vil si brannslukningsapparat eller brannslange som kan brukes i alle rom.

    Nå nikker du kanskje, ja ­– brannslukningsapparatet er på plass. Men vet du hvilken type brannslukningsapparat du har? Her er det nemlig flere typer, og det er ikke sikkert du har det brannslukningsapparatet som passer best for deg og hjemmet ditt.

    Skum eller pulver?

    Det fins to hovedtyper brannslukningsapparater, enten med skum eller pulver. 

    Pulverapparatene har merkingen ABC, det vil si at de kan slokke branner i faste materialer, væsker, elektriske artikler og gasser. Skumapparatene har merkingen AB, det betyr at de slokker branner i samme kategori som pulverapparatene, bortsett fra gassbranner.

    –  Har du gasskomfyr eller gassgrill i huset, kan det dermed være lurt å ha et pulverapparat, sier rådgiver i Brannvernforeningen, Knut Norum. 

    Og skulle det først oppstå gassbrann, er den enkleste metoden for å slokke gassbrann å skru av gasstilførslen, legger han til.

    DYREBAR TID: Med et 6 kilos pulver- eller skumapparat, har du 10-20 sekunder slukketid. FOTO: Istock

    Fordelen med et skumapparat er at følgeskadene ofte er mindre, altså at det er lettere å rydde opp etter at du har slukket en mindre brann med skum enn med pulver. Men dette synes ikke branneksperten er noe man bør henge seg opp i. At du faktisk har et slokkeapparat som virker er viktigere enn eventuelle følgeskader

    – Det viktigste er å få slukket brannen så raskt og effektivt som mulig. Det er bedre at forsikringsselskapene betaler for følgeskader enn et helt nedbrent hus, sier han.

    Det er imidlertid essensielt å klare å bruke brannslukningsapparatet, om uhellet først skulle være ute.

    –  Egentlig er det hipp som happ om du har skum- eller pulverapparat, men for de mer uerfarne kan pulverapparatene være enklere å slokke med, mener Norum.

    Også i en test i programmet TV2 hjelper deg kom pulverapparatet heldig ut. 

    Hvor effektivt slokkes brannen?

    På brannslukningsapparatet ditt står det et nummer, for eksempel 43A. Det betyr at du kan slokke et bål i fast materiale som er 4,3 meter stort. Det er påbudt med minimum effektivitetsklasse 21A.  Den høyeste effektivitetsklassen du kan få er 55A, altså at du kan slokke et bål som er 5,5 meter stort.

    – Det er et ekstremt stort bål, så da bør du heller være på vei ut av boligen i stedet for å slokke, påpeker Norum.

    En effektivitetsgrad på 43A er det nest høyeste på markedet. Det kan være greit å ha i huset, særlig for uerfarne slukkere – som jo mange av oss er.

     

    INNEN REKKEVIDDE: Mange branner oppstår om natta. Da er det viktig at du har brannslukningsapparatet i umiddelbar nærhet. FOTO: Istock

    Hvor bør brannslokningsapparatet stå?

    Det er påbudt å ha minst ett brannslukningsapparat i boligen, men om du har flere etasjer er det anbefalt å ha ett i hver etasje. Og det bør ikke stå gjemt bort i en bod! Det viktigste er at de er lett tilgjengelige.

    Husk at du alltid får laveste pris på OBS Bygg gjennom vårt prisløfte!

    – De fleste branneksperter vil anbefale å ha brannslukningsapparatet på soverommet eller rett utenfor soverommet, sier Norum.

    Da har du brannslukningsapparatet for hånda om det begynner å brenne om natta.

     

    DETALJER: For at brannslukningsapparatet skal være godkjent, må splinten stå i, og plastforseglingen være intakt. Brenner det, river du av forseglingen og drar ut splinten. FOTO: Istock

    Vedlikehold av brannslukningsapparatet

    Brannslukningsapparatet har lett for å stå i en krok og bli glemt. Men de må vedlikeholdes!

    Sjekkliste for vedlikehold:

    🔥 Hvert kvartal: Snu apparatet opp-ned, slik at du hører pulveret faller fritt (dette trenger du ikke gjøre med skumapparat).

    🔥 Sjekk at pila som måler trykket står på grønt, at splinten står i og at forseglingen er intakt.

    🔥 Brannslukkeren skal kontrolleres av fagperson hver 5. år.

    🔥 Hvert 10. år skal brannslukkeren på service, eller eventuelt byttes ut.

     

    SJEKK: Minst én gang i året bør du bytte batterier i røykvarsleren. FOTO: Istock

    Ha nok røykvarslere

    Det andre som er påbudt i alle hjem, er selvsagt røykvarsler. Også her anbefales det å ha en i hver etasje, og det er viktig at røykvarsleren høres i alle rom.  

    Nå er det optiske røykvarslere som er mest vanlig, disse reagerer  på ulmebrann, som ofte oppstår i for eksempel sengetøy og strømkabler. Norsk brannvernforening anbefaler derfor å bytte ut alle ioniske varslere med optiske.

    LES OGSÅ: Røykvarsler er første bud mot brann

    Og ikke glem å bytte batterier i røykvarsleren én eller to ganger i året! Det er også en fordel at røykvarslerne er seriekoblet, altså at om én røykvarsler begynner å pipe, så utløses alle.

    Knut Norum merker at folk er blitt mer opptatt av brannvern de siste årene.

    – Da jeg startet i bransjen for 20 år siden, fikk jeg ofte spørsmål om det er nødvendig å ha røykvarslere i hver etasje. Nå spør folk mer om hvor mange de bør ha i hver etasje, sier han.

    KJØKKENET: Mange branner starter på kjøkkenet, så her kan det greit å ha litt ekstrautstyr for hånda, som slukkespray eller brannteppe. 

    Ekstra sikkerhet mot brann

    Med brannslukningsapparat eller brannslange og røykvarslere, skal du være tilstrekkelig utstyrt. Likevel kan det være greit med litt ekstrautstyr.

    – Et brannslukningsapparat veier 6 kg, så for mange eldre kan det være en utfordring å håndtere. Da er brannslukkersprayene et glimrende hjelpemiddel, sier Norum.

    Disse fungerer fint til mindre branntilløp som for eksempel en lysmansjett som har tatt fyr, eller lignende.

    Brannteppe kan også være lurt å ha, gjerne i nærheten av kjøkkenet hvor mindre branner kan oppstå. Her gjelder det imidlertid å sette seg inn i hvordan du bruker brannteppet riktig. Skulle det begynne å brenne i ei gryte, kan også et grytelokk fint fungere til å slokke brannen.