Slik får du et pent og mosefritt tak

    Vurderer du å skifte tak i nærmeste fremtid? Det kan være vanskelig å vite hvordan du bør gå frem for å velge et tak som holder mose og algevekster unna. I denne guiden tipser vi om alt du må tenke på før du skifter tak på huset ditt.

    Slik får du et pent og mosefritt tak

    Går du med planer om å skifte tak i løpet av våren eller sommeren? Se hvordan du skal gå frem for å sikre et vakkert tak som holder mose og algevekster unna i årevis.

    Et nytt tak er en stor og viktig investering, og det kan være krevende å velge taket som er riktig for akkurat din bolig. Men først av alt:

    – Finn ut om taket ditt faktisk må byttes ut, sier Gunnar Solhaug, teknisk rådgiver hos BMI Norge som produserer Zanda Protector takstein.

    Dette må du sjekke

    Taket er husets femte og viktigste fasade og skal holde bygningen under tørr og frisk. Om du har tilgang til kaldloft så bør du starte der. Se etter fuktmerker, sopp og råte. Det er også viktig å sjekke ventilasjonshetter, piper, møne, valm og vinkelrenner. Finner du spor etter lekkasje innvendig må noe gjøres, sier han.

    Utvendig skal du foreta en generell vurdering av taktekkingen med tanke på slitasje.

    – Er du i tvil om taket holder tett til vinteren så er det all grunn til å reagere, slår han fast.

    4 tegn på at taket ditt må byttes

    1. Taket er over 25 år. Vi sier gjerne at det er lurt å sjekke tilstanden på taket når taket nærmer seg 30 år. Det er spesielt viktig dersom du har overtatt en bolig hvor du er usikker på hva slags produkter som ligger på taket.
    2. Du ser skader eller misfarging på taket. Om ståltakpannene har mistet lakken, shingelen har løsnet eller taksteinene er skadet, kan det være på tide med en inspeksjon.
    3. Du sliter med fuktskader. Et tak som lekker er ofte grunnen til fuktskader eller råte inne under taket. Dette kan føre til store og dyre følgeskader, og bør derfor utbedres så raskt som mulig.
    4. Taket står ikke i stil med fasaden. For mange er det viktig at hele boligen har et stilrent uttrykk, der vegger, vinduer, tak og tilbygg skal stå i stil med hverandre. Mange velger å bytte tak etter å ha endret farge på huset, skiftet vinduer eller gjort andre fasadeendringer.

    Zanda_Protector_artikkelbilde.jpg

    Viktig for helhetsinntrykket av boligen

    Okei, taket er sjekket, og konklusjonen er klar: Det må byttes ut. Hva nå?

    – Når du skal vurdere hva som passer best på ditt hus, må du ta i betraktning hva slags hustype du har, eventuelle hensyn til nabolaget, takkonstruksjonen og personlig smak, sier Gunnar Solhaug.

    Takets profil og farge har nemlig mye å si for helhetsinntrykket av boligen.

    – Det finnes en rekke ulike farger og design for både takstein, ståltakpanner og shingel. Husk at taket skal fremheve og stå i stil med både hustypen og fargen på ytterveggene, og at det skal bli liggende i flere tiår.

    Skal være pent i årevis

    Nettopp det siste punktet forklarer mye av grunnen til at Zanda Protector takstein har blitt en av BMI Groups mest populære taksteiner i betong.

    – Den doble S-profilen gir huset et harmonisk og vakkert tak, samtidig som den dype fargen utstråler kvalitet. Det største salgsargumentet er allikevel det unike overflatebelegget som beskytter mot tilgroing av mose og algevekster samt UV-stråling. Dermed har du et tak som holder seg like fint i årevis – og som har en forventet levealder på over femti år, sier Gunnar Solhaug.

    BMI Group har nylig utviklet en innovativ overflatebehandling til Zanda betongtakstein.

    – Den har så gode mekaniske egenskaper at filmkonserverende kjemikalier ikke lenger er nødvendig for å oppnå beskyttelse mot tilgroing. Ikke bare er den nye overflatebehandlingen mer skånsom mot miljøet, den er også hardere, absorberer mindre vann, og tørker hurtigere, forklarer Solhaug.

    Bruk fagfolk – og sjekk undertaket

    Før du bestemmer deg for hvilket type tak du skal ha, må du også vite hvor mye vekt takkonstruksjonen tåler. Det er for eksempel ikke sikkert at konstruksjonen tåler tung takstein hvis boligen frem til nå har hatt shingeltak.

    Gunnar Solhaug anbefaler å bruke fagfolk:

    – Dette gjelder både med tanke på råd og hjelp i forkant, men også når det gjelder selve leggingen av taket. Til renovering av tak skal du alltid benytte deg av proffe fagfolk som følger produsentens annebfalinger, sier han og avslutter med et stalltips:

    – Dersom den gamle tekkingen skal av, lønner det seg ofte å skifte ut undertaket (beskyttende duk eller lag under primærtekkingen) i tillegg. Velg da et undertak av samme kvalitet og med like lang levetid som primærtekkingen.