For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Slik legger du takshingel selv

    Å bytte tak kan høres ut som et voldsomt prosjekt – men å legge takshingel er faktisk veldig enkelt, og du kan gjøre det helt selv.

    Slik legger du takshingel selv

    – Takshingel er både værbestandig, lett å legge og veldig holdbart, sier Bård Brustad, produktsjef hos Isola. 

    Shingelen har en kjerne av glassfilt med et asfaltbelegg på hver side, og kan legges på alt fra hus og hytter til uthus og boder. 

    Shingel for et norsk klima

    – Du får et tak som veier lite, og det kan være gunstig for mange takkonstruksjoner. Spesielt er hus bygget på 60- og 70-tallet ikke beregnet for tunge tak med takstein, og det kan koste mye å forsterke det gamle taket, sier Brustad, som forteller at all shingelen de selger er produsert i Norge og beregnet for norske forhold. 

    – Det er faktisk veldig viktig. Shingel som lages i Italia tåler kanskje mer varme, men tåler ikke kulda her i nord. Taket du legger må være tilpasset det norske klimaet.

    Shingel har lang levetid

    Passer du på å fjerne mose og ellers vedlikeholde taket litt med jevne mellomrom, får du et tak som varer lenge. 

    – Takshingelen er enkel å vedlikeholde. Den er lett å rengjøre og tåler at du går på den. Ved riktig montering og vedlikehold kan du ha shingelen i minst tretti år før du må bytte den ut, sier produktsjefen.  

    Takshingelen finnes i åtte farger og flere ulike mønstre, slik at du kan sette ditt personlige preg på huset. 

    – Til hytta på snaufjellet kan det for eksempel være veldig fint med en skifergrå shingel – den går så fint til naturen. Og du kan velge om shingelen skal være diamantformet, firkantet eller kanskje buet. 

    TIPS! Takmaling er også en enkelt måte å fornye taket ditt på.

    Enkel og rask å montere

    Takshingel skal legges på et fast og selvbærende undertak av for eksempel kryssfiner eller rupanel, men kan også legges rett på eksisterende shingeltak. 

    – Hvis takvinkelen er mellom 15° og 18° skal du benytte underlagsbelegg, men hvis vinkelen er over 18° kan du legge shingelen rett på taket, sier Burstad, og understreker at det er viktig å huske på sikkerheten når man jobber i høyden. 

    – Stillas og eventuelt fallsikringsutstyr er nødvendig på de aller fleste tak.  

    Gjør det selv:

    1. Begynn med å legge shingel nederst ved takfoten. Husk at ingen plast skal rives av på shingelplatene.

    2. Start på midten av taket og gå ut til hver side. Det kan være små lengdeforskjeller på produktene, og ved å begynne på midten vil ikke dette bli synlig.

    3. Takshingelen kommer i plater på omtrent en meter, og du skal følge mønsteret på platen under når du fortsetter å legge shingelen.

    4. Det er viktig å lese den medfølgende monteringsanvisningen nøye, slik at du setter stiften på riktig sted. Sett stiften cirka 2,5 cm opp for innsnittet, da er du sikret mot lekkasje.

    5. Sjekk også at stiftene du fester takshingelen med er lange nok. Hvis stiften ikke går gjennom undertaket kan den etter hvert løsne og føre til at taket ikke lenger er tett. Se på tykkelsen på undertaket for å finne ut hvilken lengde stiften skal ha.

    TIPS: Sjekk også den fulle monteringsanvisningen, som kan lastes ned her

    (Kilde: isola.no)