6 ting du må vite om isolering
Isolerer du veggene i huset ditt, investerer du ikke bare i et varmere og koseligere hjem. Du får også lavere strømregninger og høyere markedsverdi på huset!
Fordelene ved isolering av vegger er ikke bare et varmere hus – de positive ringvirkningene er mange. Men hvorfor er isolering så effektivt, og hva må ligge til rette for at isoleringen skal fungere optimalt?
Før du skal isolere veggene, er det viktig at du vet hva som fungerer og hvorfor. Markedssjef for bygg i isoleringsgiganten Glava, Bjørn Grasdal, gir deg derfor sine 6 beste ekspertråd om isolering.
1. Slik funker isoleringen optimalt
Om du skal isolere, forklarer Grasdal at det er noen ting som bør ligge til rette for at isolasjonen skal fungere best mulig:
– Dersom isolasjonen skal fungere optimalt, bør den ikke utsettes for trekk eller gjennomtrekk. Dette kan forhindres ved å bruke dampsperre på innvendig side av veggen (kun viktig i oppvarmede rom) og vindsperre på utvendig side av veggen. Før du isolerer bør du også være nøye med rengjøringen av området hvor isolasjonen skal legges. Støvsuger du godt, vil isolasjonen fungere bedre, forteller Grasdal.
2. Det handler om stillestående luft
Når det kommer til hvorfor isolasjonen holder på varme så godt som det gjør og isolerer bedre enn materialer som for eksempel tre, stål eller betong, så handler det hele om luft.
– Det som gjør at isolasjon holder på varmen, er at materialet inneholder store mengder stillestående luft. Dette kan for eksempel være støpt inn i materialet, som i isopor. Eller det kan være smeltet returglass som spinnes i lange tynne fibrer, og som igjen blir laget til ruller og plater, slik som i Glava, forklarer Grasdal.
FYLL OPP! Om du skal ha én huskeregel når du isolerer, så er det at nøyaktighet er nøkkelen. Alle kriker og kroker skal fylles.
3. Lavere energibehov
Som nevnt, er det mange positive ringvirkninger ved god isolering. Den viktigste er kanskje at energibehovet blir lavere.
🔥LES MER om hvordan etterisolering gjør boligen varmere her! 🔥
– Isolering er det mest effektive og rimeligste passive tiltaket du kan gjøre i boligen din. Når huset holder bedre på varmen, får du automatisk et lavere energibehov. Alt i fra din egen tilstedeværelse og sollys gjennom vinduet, til stearinlys og matlaging genererer faktisk varme, og denne tas bedre vare på om isoleringen er god. Du kan derfor si at god isolering både er bra for miljøet og lommeboka, sier markedssjefen.
Om du har et høyt energiforbruk tipser Grasdal om at du kan søke Enova om støtte til energieffektive tiltak i boligen, og få hjelp til å sette opp en helhetlig tiltaksplan for å redusere energibruken.
4. Enkel installasjon og null vedlikehold
Isolering er ingen heksekunst, og noe Grasdal mener alle kan gjøre selv. Alt du trenger er riktig utstyr.
– Skal du isolere selv, anbefaler vi at du bruker hansker og munnbind samt sørger for god ventilering. Ved arbeid over hodet anbefales også bruk av vernebriller. Mål og størrelse har i tillegg mye å si, så et målebånd kommer også godt med. Til skjæringen trenger du helst en god kniv. Når det gjelder vedlikehold, er ikke dette noe du trenger å tenke på så lenge veggene som tidligere nevnt er vindsperret på utsiden og dampsperret på innsiden, sier Grasdal.
NYTTIG VERKTØY: Skal du isolere selv, er det viktig med godt utstyr.
5. Kjennetegn på dårlig isolering
Om du allerede vet at du skal skifte kledning, mener Grasdal at tilleggsisolering er en veldig rimelig og fornuftig investering. Det vil ifølge markedssjefen ikke bare spare deg for strøm om du skal bo i huset selv, men også øke markedsverdien før et potensielt salg. Om du derimot er usikker på om du trenger isolering i veggene, forteller Grasdal at du enkelt kan se etter tegn på at ytterligere isolering kan være nødvendig:
– Det er mange hus og boliger som kunne trengt bedre isolering. Dette kan du blant annet merke om det kommer trekk fra veggene, om huset føles kaldt, eller om det alltid henger masse istapper fra takrenna om vinteren. Dette kommer nemlig ofte fra varmetap som siger ut av veggene, forteller Grasdal.
6. Gjør det skikkelig
Når du skal isolere selv er det spesielt én feil Grasdal påpeker at du må unngå. Om du begår denne feilen vil nemlig isolasjonen fungere betraktelig dårligere.
– Når du isolerer er det avgjørende at du fyller ut konstruksjonen skikkelig – det vil si at det ikke finnes sprekker som ikke dekkes av isolasjonen. Om isolasjonen ikke fyller helt ut, vil dette føre til både varmetap og trekk. Det er på den andre siden også viktig at du ikke presser inn for mye, slik at materialet bretter seg eller får en knekk, slik at det ikke sitter tett inntil begge sider av veggen. Regelen er at om det ser visuelt fint ut, så isolerer det godt, avslutter Grasdal.