8 ting du må vite om lister

    Male hvitt eller gå for tre? Her er de beste rådene for å gjøre smarte listevalg.

    8 ting du må vite om lister

    For noen er lister en ubetydelig del av rommet, som kun er der av praktiske årsaker. For andre er listverk selve prikken over i-en og en viktig og påkostet detalj i huset.

    Sannheten er at både gulv- og taklister har veldig mye å si for hvordan vi opplever et rom. Det sier Bjørg Owren, kreativ leder i Ifi, som anbefaler alle å tenke seg om både en og to ganger når nye lister skal i hus. Her er hennes beste tips:

    1. Lister som gulv eller vegg?  

    Det første du bør ta stilling til, er om listene skal være en del av gulvet eller veggen.

    – Lister i samme farge som gulvet er med på å forlenge inntrykket av rommet, mens lister i samme farge som veggen, gir følelse av større takhøyde. Tenk derfor over hva du ønsker mest fokus på: gulv eller vegg?

    2. Lister skjuler sprekker

    I den senere tid er det mange som har valgt bort lister for et strammere uttrykk.

    Problemet for mange er imidlertid oppsprekking ved overgang mellom tak og vegg, som kunne vært skjult med en enkel list.

    – I Norge, hvor vi har store klimavariasjoner gjennom året, vil et hus bevege seg og få setningsskader over tid. Dropper du lister, vil slike skader komme tydeligere frem.

    3. Ferdigmalte lister eller ikke?

    Om du ikke vil male listene selv, kan du få ferdigmalte lister fra fabrikk. Det er både enkelt og tidsbesparende, men vær obs på at listene uansett vil få merker etter spikerhull.

    – Mal et strøk med én gang listene er på plass, så er jobben gjort. Her er det mange som slurver. De kjøper nye og ferdigmalte lister og tenker at de skal ta malerjobben siden, men så blir det aldri gjort. Spikermerker trekker ned helhetsinntrykket, og det er synd når man i utgangspunktet har lagt ned en del penger i fint listverk.

    Et annet alternativ er å velge listverk som limes. Har du lister i samme farge som tregulvet, kan du enkelt skjule spikerhullene med en reparasjonsvoks.

    4. Hvitt er bankers, eller?

    Vi er vant til at listverket males hvitt, men slik trenger det absolutt ikke være.

    – Det er ingenting galt med hvitt, men det kan være ganske markant. Noen ganger kan det derfor være fint å male listene i samme farge som veggene. Det gir en fin helhet og et rolig uttrykk. Om du vil gjøre det litt mer spennende, kan du for eksempel male listene i en høyere glansgrad enn veggene. Da får du litt kontrast, samtidig som du ikke streker opp rommet så veldig. Blanke lister er også enklere å holde rene enn matte.

    5. Velg list etter husets stil

    Listverk kommer i en rekke ulike varianter og utførelser. Er du usikker på hva du skal velge, kan du få en pekepinn ut ifra husets stil. Til et minimalistisk hus, som funkishus, vil de tynne og glatte listene oppleves mer riktig enn de brede og profilerte. Bor du i en romantisk villa, vil du kanskje ha det motsatt.

    – Det er forskjell på om du har et hundre år gammelt hus, eller hus fra nyere tid. Brede og profilerte lister markerer en litt eldre stil, og ser fasjonabelt og solid ut. Har du et ønske om å holde det så enkelt som mulig, så velg uprofilerte lister til både gulv og tak.

    Når det er sagt, så finnes det ingen «listeregler», det er ikke noe rett eller galt. Det viktigste er å følge sin egen smak og husets stil.

    Obs Bygg på Spotify: Hør spillelisten Listepop: Snekkeren som listet seg rundt hjørnet

    6. Ikke bare tre

    Selv om de tradisjonelle trelistene er mest vanlig, finnes det flere alternativer på markedet, som listverk i ulike kunstmaterialer. Lister av foliert MDF er for eksempel laget av trefibre, voks og lim som er presset sammen. En fordel med MDF-lister, er at de ikke skal krympe ved temperaturforandringer.

    Det finnes også lister i PVC og andre typer plast, i samme dimensjoner og utvalg som trelister. Fordelen med disse er at de tåler vann, monteres med lim og kan derfor males ferdig før de monteres.

    7. Skjul ledninger

    Lister er ikke bare fine til å skjule sprekker, de kan også skjule ledninger. Lister med en profilert bakside gir en sømløs overgang til gulv, og er både smart og praktisk på samme tid.

    8. Dette trenger du av utstyr

    Du kan fint legge listene selv, om du bare har det rette utstyret. Foruten selve listene, trenger du gjærsag eller gjærkasse, hammer, stifter, skruer, monteringslim og smygvinkel.

    LES MER om hvordan du legger lister selv.

    – Bruk også gjerne litt akrylfugemasse for å tette mellom tak og list, eller list og vegg, så det ikke blir sprekker. Og vær nøye med kappingen av hjørnene, det er veldig viktig. Det hjelper ikke å kjøpe fine lister, om du ikke gjør pent arbeid.

    (Kilder: ifi.no, viivilla.no)