Bytte kledning? Da bør du vurdere dette samtidig!

    Når du først er i gang, er det smart å vurdere isolasjonen samtidig. Det kan gi både økt komfort og lavere kostnader.

    Bytte kledning? Da bør du vurdere dette samtidig!

    Kledningen på huset bør sjekkes med jevne mellomrom – særlig hvis den begynner å bli gammel. Hvis den har sprekker eller tegn på råteskader bør du definitivt vurdere å bytte, men mange bytter også fordi de rett og slett ønsker seg en annen fasade på huset – eller i forbindelse med bytting av vinduer og dører.

    For noen kan den enkle løsningen være å legge vindtett papp utenpå den eksisterende kledningen og deretter legge ny kledning utenpå dette. Selv om denne metoden kan gi litt mindre jobb, gjør det også at du går glipp av en gyllen mulighet.

    – Når du tar av den gamle kledningen, er det én av få anledninger du har til å se hvordan det står til med det som er inne i veggen, forteller produktsjef for bygg hos Glava Isolasjon, Henrik Norland.

    Også Enova anbefaler at du vurderer å etterisolere hvis du har et eldre hus, og hvis du gjør det i forbindelse med flere energitiltak i boligen kan du også få støtte til disse.

    – Det første du bør gjøre når kledningen er tatt av, er å sjekke tilstanden til isolasjonen som sitter der i dag. Det er noen ting du bør vurdere før du bestemmer deg for om du bør ettersiolere, forteller han og lister opp:

    • Hvor gammel er isolasjonen som sitter der i dag?

    • Fyller den fakkene (mellomrommet mellom stendere og annet bindingsverk)?

    • Sitter den tett mot stendere og andre deler av konstruksjonen?

    • Er det fortsatt spenst i materialet (spretter det ut igjen hvis du trykker på det)?

    Bytte eller legge til – alderen kan avgjøre

    Som det meste annet i samfunnet, har også isolasjonen utviklet seg de siste tiårene. Isolasjon ble først vanlig etter krigen, og på 60-tallet ble det vanlig å bruke 10 centimeter med isolasjon i nye hus. På 80-tallet økte det til 15 centimeter i de fleste boliger, og i dag vil de fleste hus ha minst 25 centimeter med isolasjon i veggene.

    – Har du et stort hus med kun 10 centimeter isolasjon i ytterveggene, så har du sannsynligvis et ganske høyt varmetap. Da vil det lønne seg å etterisolere. Isolasjonsevnen til produktene våre i dag er langt bedre enn den var på 1960-tallet, og bedre enn den var for 30 eller 40 år siden, forteller han.

    Hvis du har isolasjon fra 70-tallet eller senere som er i god stand, men ønsker høyere komfort er det ingenting i veien for å isolere på utsiden av denne.

    – Så lenge isolasjonen er i god stand og ikke er full av støv, er det ingenting i veien for å legge ny isolasjon på utsiden av denne. Det er ikke noe poeng i å rive ut isolasjon som fungerer godt, men bare er litt for tynn, sier Norland.

    Selv om du kan spare en del på oppvarmingen ved å etterisolere, sier Norland at det er komforten som vil utgjøre størst forskjell for de aller fleste.

    – Hvis du tidligere måtte fyre mye for å holde temperaturen på rundt 20 grader, vil du i ettertid kunne bruke mindre energi og holde en komfortabel temperatur på 22 grader, sier han.

    Sjekk nøye først

    Før du setter i gang med jobben med å etterisolere, er det imidlertid viktig å ha god innsikt i nøyaktig hvordan huset er bygget.

    – En del har for eksempel asfaltplater eller GU-gips som en del av byggets vindavstivning. Dette bidrar til at huset faktisk tåler påkjenningen fra vinden, og du må vite hva du gjør før du begynner å rive slike ting, sier han.

    Han anbefaler på det sterkeste at du tar kontakt med fagfolk før du begynner på jobben hvis du ikke er helt sikker på hva du gjør.

    Har du fått klarsignal fra fagfolk, eller har et hus hvor du er sikker på at plater ikke er en del av vindavstivningen, er ikke selve jobben med å etterisolere spesielt vanskelig.

    – De aller fleste produktene våre er tilpasset at stenderne står med en senteravstand på 60 cm, og det å lekte ut og ettersiolere i seg selv er en enkel jobb, forteller Norland.

    Har du en annen senteravstand på stenderne i huset må du tilpasse isolasjonen, men denne kan relativt enkelt kappes til slik at de passer i din vegg.

    – Det du må huske på er at plater eller ruller som kappes må ha litt overmål. 5-10 millimeter ekstra er som regel passe for de fleste tilfeller, sier han.

    – Husk også at når huset blir etterisolert, og tettere, er det viktig med god ventilasjon. Sørg for at det blir satt inn ventiler i ytterveggene – og disse skal stå åpne, avslutter Norland.