For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og hent i butikk - gratis og enkelt.

    Dette bør du vite om lister

    For deg som vil avslutte oppussingen med stil, er riktig listverk prikken over i-en. Men vet du egentlig hvilke type lister som finnes, og hvordan de skal brukes?

    Dette bør du vite om lister

    Å lytte til de med mer erfaring enn oss selv er et steg i riktig retning mot en vellykket oppussing. Per Gjestvang fra Rindalslist og Espen Bohnsmoen fra Moelven går gjennom det viktigste du må tenke på.

    Det første som er lurt å gjøre er å lage en oversikt over alt du skal listlegge. Da blir det lettere å finne ut hvilke lister som kler boligen din og sikre et helhetlig sluttresultat. Hvis du tenker helhet helt fra starten vil listverket være en naturlig del av finishen. 

    Hvilke ulike lister finnes, egentlig?

    Hva som er en pen list er først og fremst en smakssak. Det finnes lister i svært mange typer og fasonger. Likevel har de konkrete bruksområder knyttet til utforming, tykkelse og hardhet. Her guider vi deg gjennom de vanligste typene listverk og bruken de er tiltenkt:

    Gulvlister

    Gulvlister dekker glipen som er mellom gulv og vegg, og er som oftest de listene som blir utsatt for mest slitasje. Velg derfor gulvlister med omhu, og tenk på at brede og smale guvlister gir vidt forskjellige uttrykk i rommet. For å skjule ledninger og kabler er et godt valg kanallister med ledningsskjuler.

    Med prisløftet hos ObsBygg handler du alt på ett sted, vel vitende om at du får markedets beste pris.

    Taklister

    Hovedpoenget med taklister er å skjule gliper og gjøre overgangen mellom vegg og tak penere. Taklister finnes i svært mange ulike varianter og er først og fremst et stilvalg. Mange velger små taklister som ikke tar for mye fokus. Hvis målet er å fremheve taket, kan man sette sammen flere taklister for å oppnå en bredere, dekorativ takramme. Dette kan gi et herskapelig uttrykk. 

    – Et annet tips når du skal velge taklister er Bildis fra Rindalslist. Bruker du disse kan du henge bilder rett i taklisten, noe som er veldig smart. Alt du trenger i tillegg til listen er et snoroppheng, sier Per Gjestvang i Rindalslist.  

    Glattlisten brukes for å få pene overganger og skjule skjøter. De kan brukes både horisontalt og vertikalt. Lister i slitesterkt aluminium er dessuten enkle å kappe og bore i, og kan festes med skruer eller montasjelim. 

    Glattkantlist brukes til å dekke over horisontale og vertikale skjøter og til å utjevne nivåforskjeller. De er laget av heltre furu, kan males i valgfri farge og er fine til å skape en dekorativ effekt. 

    Dør- og vinduslister

    Dør- og vinduslister har ofte et enkelt uttrykk og blir ikke utsatt for like mye slitasje som eksempelvis fotlist. Derfor er de ofte lagd av mykere tresorter, og mange velger å bruke det samme listverket til alt fra bilderammer til radiatorinnbygging. I tillegg kan det være praktisk å velge pakkeløsninger når dører og vinduer skal listlegges. Dette er for å sikre seg at alle delene kommer med og slippe å være usikker på hvordan de skal monteres.

    Til vinduer er listpakker populært og for dører velger mange ferdig utforede dørpakker. Disse fingerskjøttede utforingene er av stabilt materiale som sikrer en fin karm rundt vinduer og dører. Pakkene er satt sammen av alt du trenger til formålet, og gjør jobben enklere. 

    Hjørnelister

    Hjørnelister brukes til å forskjønne veggenes utvendige og innvendige hjørner, og kan også skjule gliper i skråtak.

    Ferdigmalte lister eller ikke? 

    Det er ikke bare form og fasong du bør tenke på når du skal velge lister. Det er også mange muligheter når det gjelder fargevalg. Du kan få listene ferdigbehandlet i fargen du ønsker fra fabrikk, men det er også mulig å overflatebehandle lister selv. Det avhenger rett og slett av hvor mye tid og arbeid du ønsker å legge ned. Som standard leveres lister i fargene Bomull eller Klassisk hvit. Dette er farger som passer i de fleste hjem. Likevel har det blitt svært populært å velge andre hvitfarger, eller farger som går i ett med veggen. Vær obs på at listene vil få spikerhull etter montering. For perfekt resultat bør du derfor dekke over hullene med sparkel og maling.

    4 gode tips for å unngå sprekker i listene

    • Ikke montér for tidlig. Trelister trenger å tilpasse seg luftfuktigheten og temperaturen i rommet. Hvis ikke kan listene krympe etter montering. Det vil igjen medføre til oppsprekking rundt spikrene.

    • Mal til riktig tid. Maler du nytt treverk rett etter montering, kan det sprekke i skjøten mellom list og panel når treverket beveger seg. Vent med maling til etter første fyringssesong, så unngår du dette. Et annet alternativ som hjelper mot dette er å overflatebehandle treverket før montering.

    • Ikke spikre for nær enden. Listen sprekker lett hvis spikeren plasseres nærmere enden enn ca. 3-4 cm. Det er også smart å forbore, særlig ved montering av lister i harde treslag.

    • Pass på våtrommet. På våtrom bør du velge lister av andre materialer enn heltre, da malingen på disse over tid kan flasse av. Et godt alternativ her kan være lister i kunststoff.