Kledning - stående eller liggende?

    Vi forklarer deg forskjellen og gir tips om hva som er viktig å vite når du velger kledning.

    Kledning omtales gjerne som «husets frakk», og regnes av mange først og fremst som et estetisk valg. Det er viktig å huske at kledning også isolerer boligen og beskytter mot vær, vind og skader. Her er noen gode tips om hva som er nyttig å vite når du velger kledning. 

    Når du skal velge kledning er det lett å bli usikker – det finnes jo en mengde ulike kledningsprofiler og treslag å velge mellom. Ikke minst vil det ha noe å si hvordan kledningen monteres, stående eller liggende, for hvordan huset oppleves.

    Vi spurte Halvard Nørbech, kategorisjef for byggtre i Moelven, om han kunne gjøre oss litt klokere på forskjellene, hva man bør tenke på og hvordan man monterer kledning.

    Hva bør du tenke på når du skal velge kledning?

    – Det viktigste er å velge en kledning som er grunnet og/eller påført ett strøk maling eller beis i fabrikk. Det sparer du både tid og penger på, råder Nørbech.

    Les også: Spar tid og penger med ferdigmalt kledning

    – Du kan skifte kledning selv, men skal du kle et helt hus kan det være lurt å bruke profesjonelle håndverkere. Skal du derimot bytte ut noen få kledningsbord, er det såpass enkelt at du får det til på egenhånd.

    – Uansett hva du velger, er det viktig å planlegge godt og måle opp riktig. Du må også regne med noe vedlikehold i form av en vask i ny og ne og et malingsstrøk, forklarer Nørbech.

    Hva er forskjellen på stående og liggende kledning?

    – Liggende montering av kledning er det mest brukte i dag. Det er raskt å bygge med og gir lite kapp og svinn. Derfor regnes det som noe rimeligere enn stående, montert kledning. Men vær oppmerksom på at huset fort kan se lavere ut hvis du velger liggende kledning fremfor stående, forklarer Nørbech.

    – Stående kledning ser du gjerne på litt mer klassiske hus, slik som typiske «sørlandshus», gamle gårdshus og sveitservillaer. Det er lurt å være klar over at kledningen da ofte er mer tidkrevende å skifte ut enn liggende kledninger.

    Moelven Dobbelfals 60 gr Heftig Pro Egghvit AB.jpg

    Dette huset er kledd med dobbelfals 60 grader Heftig Pro fra Moelven. Fargen heter 1001 Egghvit og er fra Jotun. (Foto: Moelven)

    Hva er en kledningsprofil?

    Kledningsprofilen gir fasaden uttrykk. De ulike profilene har vært under utvikling gjennom alle tider. Fra gammelt av valgte man ofte profil fra hvor i landet man bodde. I dag velger huseier gjerne det de selv ønsker og hva de ønsker huset skal utstråle. Bytte av profil kan være med på å gi huset et helt nytt og annerledes uttrykk.

    Hva er dobbelfals kledning?

    – Dette er den mest brukte liggende kledningsprofilen i Norge. Du får den med 28 grader og 60 grader vinkel. Den er tradisjonell og gir et rolig inntrykk. I tillegg er den lett å male, rask å bygge med og har lang holdbarhet, fortsetter Nørbech.

    Hva er rektangulær kledning?

    –Dette er en tradisjonell, stående kledningsprofil. Denne typen kledning er typisk for gamle gårdshus, og kalles ofte for «tømmermannskledning». Det er kort fortalt firkanter som ligger oppå hverandre.

    Rektangulær kledningen er ikke så vanlig på nye hus, men brukes relativt ofte på eldre hus som renoveres.

    Moelven Rektangulær med smale overliggere Jotun 0152 Staverngul AB.jpg

    Dette er rektangulær kledning med smale overliggere malt i fargen 0152 Staverngul fra Jotun. (Foto: Moelven)

    Hva er impregnert kledning?

    Impregnert kledning er furu som er CU-impregnert. Ved høy fuktbelastning med fare for råte, og med et røft klima, er det en fordel å bruke denne typen kledning. Impregnert kledning får du i en rekke ulike kledningsprofiler.

    – Noen av fordelene med denne kledningen er at den er svært holdbar og holder i flere tiår. I tillegg beskytter den mot sopp, råte og insekter. Men vær oppmerksom på at den kan være litt tidkrevende å male. Du bør derfor beregne en god del maling for å få et godt resultat, avslutter Nørbech.

    HUSK: Best pris på kledning får du hos Obs BYGG med prisløftet vårt!

    Hvordan monterer jeg kledning?

    Det er anbefalt å følge SINTEF byggdetaljblad for montering av kledning. Da er du sikker på at kledningen får lang levetid. Likevel har Nørbech en rekke generelle råd som er nyttig å vite om, uavhengig av om du skal montere liggende eller stående kledning:

    • Stående kledning skal ha horisontale spikerslag for feste.
    • Liggende kledning skal ha vertikale spikerslag for feste.
    • Spikerlengden avhenger av type spiker og dimensjon.
    • Skruelengden avhenger av type skrue og dimensjon.
    • Det er viktig at du velger spiker og skruer basert på bruksområde og materiale.
    • Skal du montere fabrikkbehandlet kledning, må du huske å behandle kappflater og endeved.
    • Etter montering av fabrikkbehandlet kledning må du også forsegle spikerhull.
    • Følg alltid regelverk og anbefalinger i forbindelse med lektedimensjoner og avstand på spikerslag/innfesting.