Grunnet oppgraderinger av kjernesystemer vil ikke ordrebekreftelse på e-post bli sendt før søndag formiddag 1. september. Vi beklager ulempene dette medfører.

    Gode oppfyrings-tips

    Unngår du disse feilene får du full fyr fort som bare det. Her er 5 klassiske vedfyringstabber – og hvordan unngå dem.

    Lite er mer irriterende enn når du sitter og småhutrer og prøver å få fyr i peisen, men alt du får er røyk og gjenstridige vedkubber som absolutt ikke vil ta fyr! 

    Da kan det være at du gjør en (eller flere!) av de klassiske tabbene som veldig mange gjør.

    Vedfyring er rimelig og en svært kjærkommen mulighet om strømmen skulle gå. For ikke å snakke om hvor hyggelig det er med fyr i peisen på kalde vinterdager!

    Men litt av kosen forsvinner fort hvis det blir for mye banning og sverting (bokstavelig talt!) før det knitrer koselig. Vi har fått Anders Aasen, daglig leder i Cleanflame AS, til å røpe de fem vanligste feilene mange gjør når de skal fyre opp i vedovn eller peis.

    VELG RIKTIG KUBBE: Velg mindre kubber i starten, de store kubbene kan du spare til det spraker godt. 

    1. Du tenner opp på feil sted

    Å tenne opp veden fra bunnen av, er en klassisk feil som mange gjør. Du bør heller ikke bruke for store vedkubber i opptenningsfasen.

    – Legg i stedet ned bjørkekubbene og legg opptenningsveden oppå. På toppen legger du egnede opptenningsprodukter som hvite opptenningsposer eller brune briketter for trygg og sikker opptenning.

    Dette gjelder enten du skal fyre opp i ovn eller i peis.

    Når du tenner opp på toppen, så vil flammen bre seg nedover og brenne opp langt flere partikler enn om du tenner opp fra bunnen av. Jo flere partikler som brennes opp, jo mer varmeeffekt får du av hver kubbe, forklarer Aasen.

    Ifølge Norsk Varme vil du også kunne «se» partikkelutslipp på flammene. Er flammene blå, er det et tegn på optimal forbrenning. Er de gule, slippes det ut mer sot og partikler.

    LES OGSÅ: Slik blir du verdensmester i vedfyring!

    2. For lite tilgang til oksygen

    Du har kanskje opplevd at kubbene aldri tar fyr og at glassvinduet i peisen blir nedsotet av røyk? Da har ildstedet fått for lite tilgang til oksygen. 

    – Hvis ovnen ikke får nok luft, så vil veden bli liggende og ulme i stedet for å brenne. Ved for lite oksygen, så vil du heller ikke få frigitt potensialet i energien som sørger for at det blir varmt, sier Aasen.

    Pass derfor på å gi ildstedet nok oksygentilgang ved å ikke stenge døra og spjeldet for tidlig.

    – Du kan også lukke opp et vindu for enda bedre sirkulasjon. Det er først når veden har tatt skikkelig fyr at du kan lukke døra, forklarer han.

    HUSK: Du får alltid får lavest pris på OBS Bygg gjennom vårt prisløfte

    TØRR OG GOD: All ved bør lagres tørt og godt for at det skal brenne skikkelig. Bjørkeved er også fint å bruke i opptenningsfasen, siden de ikke gir gnist. 

    3. Veden er for fuktig

    Å fyre med fuktig ved gir mye røyk og dårlig eller ingen fyr. Du bør derfor alltid forsikre deg om at veden er god og tørr før du tenner på.

    Her et lite tips:

    – Veden skal alltid ha mindre enn 20 prosent fuktighet for at den skal brenne godt nok. Er du usikker, kan den såkalte «såpetesten» gi en grei indikasjon på hvor tørr veden er. Smør den ene kortsiden av kubben inn med såpe, for eksempel Zalo, og sett munnen inntil den andre kortsiden og blås. Hvis såpen bobler, er veden tørr. 

    Du kan også bruke en fuktighetsmåler.

    – Husk at de store kubbene ofte holder høyere fuktighet enn de mindre, sier Aasen, som anbefaler å bruke bjørkeved.

    – Bjørk gir ingen fare for gnist, i motsetning til for eksempel gran og furu. Det betyr at du ikke trenger å være redd for at det skal sprette ut noen varme biter på gulvet i oppfyringsfasen.

    TIPS: Dette bør du vite før du bytter peisovn

    4. Bruk riktig opptenningsved

    Også opptenningsveden bør være god og tørr, og heller ikke for tykk.

    – Opptenningsved skal være tørket ned til 12 prosent eller mindre for optimal opptenning. Det er viktig at pinnene er tynne, aller helst bør de ikke være tykkere enn 2 centimeter. Det skal ikke være nødvendig å bruke veldig mye opptenningsved for å få fyr, som oftest behøver du ikke flere enn 6-8 pinner, forklarer Aasen.

    NÅR MOROA ER OVER: Husk å tømme ut asken jevnlig. Da brenner det bedre etterpå!

    5. Tøm asken

    Mange glemmer også å fjerne aske fra askeskuffen.

    – Asken fungerer som en isolasjon og gir dårlig tilgang til luft i ildstedet. Husk derfor å fjerne asken regelmessig, understreker Aasen.

    Vær obs på at selv om det er litt over 24 timer siden du fyrte i oven eller peisen sist, kan asken inneholde glør. Bruk derfor alltid askebøtte med lokk, og sett bøtta ut.

     Kilder: norskvarme.org, ektevarme.no, svanemerket.no, huseierne.no 

    BONUS: Lytt til spillelisten Fyre med ved: Norske gubber synger om kubber av Obs Bygg på Spotify