Hete tips for trygg vedfyring

    Sprakende ved og gylne flammer er noe av det beste med høsten, og varmer godt for både kropp og sjel. Men fyring krever også at man tar noen forholdsregler. Her er ekspertenes tips.

    Hete tips for trygg vedfyring

    Sprakende ved og gylne flammer er noe av det beste med høsten, og varmer godt for både kropp og sjel. Men fyring krever også at man tar noen forholdsregler. Her er ekspertenes tips.

    Før du bærer inn veden og fyrer opp, er det viktig å klargjøre ildstedet ordentlig.

    – En ren vedovn brenner renere og mer effektivt, samtidig som den gir finere innsyn til flammene, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner.

    Dessuten er det mer miljøvennlig og reduserer risiko for sotbrann. Derfor bør rengjøringen være første pri.

    Rengjøring av ildsted

    – Vi anbefaler alle å vedlikeholde vedovnen og skorsteinen med jevne mellomrom, og se til at alt fungerer som det skal, fortsetter Børud.

    Slik går du frem:

    1. Fjern sot på peisglasset ved å fukte et krøllete avispapir og dyppe det i asken i ovnen. Gni så papiret med askesiden vendt inn mot glasset. Gjenta til det er rent. Denne metoden er miljøvennlig, effektiv og rimelig.

    2. Fjern aske ved å ta ut det groveste laget fra bunnen av ildstedet til det er cirka én cm igjen i bunnen. Det tynne laget med aske beskytter peisbunnen og isolerer, slik at du lettere får fyr. Tøm deretter askeskuffen.

    3. Feiing av skorsteinen skal gjøres minimum hvert fjerde år. Ser det ut til å være mer sot enn normalt i skorsteinen, kan det være lurt å oppjustere frekvensen. Ta i så fall kontakt med feierseksjonen i ditt lokale brannvesen.

    Kontroller brennplater og pakninger  

    Husk at peisdeler kan slites ut og må byttes fra tid til annen. Dette avhenger av hvor hardt og hvor mye man fyrer.

    Slik sjekker du dem:

    • Brennplatene er de beige platene i peiskammeret, og hvelvet er platen i taket i kammeret. Sjekk om de har skader. Mindre sprekker går det fint, men dersom mangler biter og har større skader, bør delene skiftes ut. Dette kan du få hjelp til fra din nærmeste ildstedsforhandler.

    • Pakninger er de sorte snorene du finner rundt innsiden av peisdøren og glasset. Pass på at pakningene rundt døren og rundt innsiden av glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Har du pakninger eller kitt på ovnen din som er slitte, kan du få kjøpt nye pakninger og ovnskitt hos din nærmeste ildstedsforhandler. Du kan fint bytte pakninger og påføre ovnskitt selv.

    Når dette er unnagjort, er du klar for fyring. Men også her er det et par ting å huske på:

    Fyr med riktig brensel  

    – Fyrer du med feil brensel, kan temperaturen fort bli for høy og skade ildstedet, sier Tom Erik Galambos i Norsk Brannvernforening.

    Rett brensel gir mer varme, er mer skånsomt for ildstedet og gir mindre slitasje. I tillegg til lavere forurensning og brannrisiko, kan effektiv fyring også bidra til lavere utgifter til oppvarming.  

    Dette kan du fyre med:

    • Ren ved
    • Opptenningsbriketter

    Dette kan du ikke fyre med:

    • Søppel
    • Kartong
    • Plast
    • Impregnerte materialer

    Hold øye med skorsteinen

    Selv om det er feiertjenesten som sørger for at skorsteinen din er ren, har også du ansvar for å ta vare på den. Det gjør du ved å følge rådene over, i tillegg til å ta en titt på den fra utsiden med jevne mellomrom. Skorsteinen blir nemlig utsatt for store påkjenninger fra fyring, vær og vind. Derfor vil en skorstein ha behov for oppgradering i likhet med andre bygginstallasjoner.

    – Se etter at ikke vær og vind har skadet yttersiden av skorsteinen over taket. Har du ikke beslag på skorsteinen over tak, er det lurt å impregnere den, forklarer Galambos.

    Har du fått beskjed fra feiertjenesten at det er på tide å rehabilitere, er det fordi brannsikkerheten i skorsteinen er svekket. Ikke drøy, men sørg for å få skorstein og ildsted i orden i god tid før kulden setter inn for fullt. – Så kan du krølle beina opp under deg i sofaen og nyte den gode varmen med lave skuldre og god samvittighet.