Styr ovnen fra mobilen
Ingen liker å fryse på beina. Men hva om du kan spare tusenlapper i strøm, uten å merke det?
– Jo enklere det er å spare strøm, jo mer sparer vi! Ved å øke muligheten til å bruke strøm bare når du trenger det, vil du kunne oppleve et betydelig redusert strømforbruk, sier energirådgiver og daglig leder i Energibygg AS, Anders Enger.
De to store energislukene i hjemmene våre er varmtvann og varme. De fleste bruker langt mer strøm til oppvarming enn nødvendig – og særlig i større hus er det tungvint å stille temperaturen hele tiden. Løsningen på problemet er panelovner med innebygd wifi-styring. Ovnen kommuniserer med en app på mobilen din, over et hvilket som helst wifi-nettverk.
Mill-appen
Appen fra Mill er enkel i bruk og du kan styre varmen fra hvor som helst i verden.
Spar to kroner i timen
Hvor mye strøm du kan spare på en wifi-ovn avhenger av det totale strømforbruket til oppvarming og hvor kraftig ovnen er, altså hvor mange watt den bruker. Det kan bli endel.
– Hvis du har en 2000 watts ovn, vil du kunne spare 2kWh (2000 watt) for hver time den er avslått, som er halvannen til to kroner, opplyser Enger.
Det blir det penger av. Det statlige organet Enova, som gir støtte og råd til energi-og klimaløsninger, regner som en tommelfingerregel at du reduserer strømforbruket til oppvarming med fem prosent for hver grad du skrur ned varmen på hver ovn.
PRISVINNER: Mill Invisible WiFi panelovner har med sitt elegante design og innovative teknologi blitt belønnet med den prestisjetunge Red Dot designprisen.
– Slike wifi-ovner er kanskje særlig nyttige i fritidsboliger som hytta på fjellet, og andre boliger hvor du ikke oppholder deg hele tiden. Du reiser fra hytta, men kan likevel styre temperaturen når du har dratt eller før du returnerer. Kanskje er du redd for at rør fryser og sprekker, så du ønsker å regulere dette, sier Enger.
– Om du drar på ferie i en uke og kommer på at du har glemt å skru ned eller av panelovnene hjemme, kan du fikse det mens du er på tur. Enhver mulighet til styring vil øke sjansene for at du faktisk skrur ned panelovnene og sparer strøm, sier Enger, som ser at strømstyringssystemer kommer mer og mer.
HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!
Er du en strømsløser?
– I nybygg er det vanlig med et sentralstyrt system, men det blir for dyrt å installere i eldre boliger. Ofte må du koble en tilleggsmodul på panelovnen du allerede har, med en av/på-funksjon, men det virker praktisk med ovner som du kan kommunisere med direkte via en app, sier energirådgiveren.
Vi bor i et kaldt og forblåst land, noe som kanskje lenge har vært en unnskyldning for å være lite økonomiske med forbruket. Men hva med miljøet? Alle tjener på et lavere energiforbruk, ikke minst kloden –men vi har ingenting å skryte av.
Nordmenn bruker ifølge Statistisk Sentralbyrå mest energi i verden – bare slått av Kuwait, og 80 prosent av energiforbruket vårt er strøm. En veldig stor del av strømmen går til oppvarming av bolig.
– Vi sløser med strømmen. Energiprisene er lave og vi tjener godt, som gjør det enkelt for oss å bruke mer strøm enn nødvendig. Men dette er i endring; folk begynner å bli mer bevisste. Jeg tror mange reiser på tur uten å gå over panelovnene hjemme og senke temperaturen, sier energirådgiveren.
– Men hvis du er borte midtvinters og reiser to uker til Syden, er det bare dumt å bruke et par tusen kroner unødvendig på strøm, poengterer Enger.
Heldige som vi er, har vi vent oss til lune, varme hjem. Derfor er få ting verre enn å komme tilbake fra tur og trø inn i en bikkjekald stue. Mange av oss velger derfor heller å ha litt lunk på panelovnene mens vi er borte.
Styr varmen fra jobben
– Den nye teknologien gjør at vi kan sette på varmen på vei fra hytta eller flyplassen, og komme hjem til hyggelige hus. Det tror jeg vil gjøre at flere velger å skru av ovnene mens de er på tur, tipper Enger.
Han stiller et annet betimelig spørsmål: Hvor mange timer i døgnet er du egentlig hjemme? Om natta trenger vi ikke mye varme på der vi ligger pakket inni dynene, og store deler av døgnet er familien på jobb eller skole. Wifi-ovnene kan du både forhåndsinnstille på tid for å slå seg av og på, for å senke eller øke temperaturen, eller du kan stille dem direkte når det passer deg.
– Hvis vi trenger varme hus bare en tredel av døgnet, tenk deg sparepotensialet som ligger i å kunne styre varmen hjemme mens du sitter på toget eller er på jobb, sier Enger.
Årets smarthjemprodukt 2022/2023
Fagbladet Elektronikkbransjen har i samarbeid med eksperter fra detaljhandelen kåret Mill WiFi (Gen. 3) til «Årets smarthjemprodukt 2022/2023».
Usikker på hvilken Mill-ovn du burde velge?
Ta kjøpshjelpen vår, så guider vi deg raskt og enkelt til riktig modell.