Slik bruker du en kapp- og gjærsag

    Med en kapp- og gjærsag av god kvalitet vil prosjektene dine gå raskere, resultatet blir bedre, og du unngår å utsette kroppen din for unødvendig belastning. Få ekspertens beste tips til hvordan du bruker en kapp- og gjærsag trygt og riktig.

    Slik bruker du en kapp- og gjærsag

    Det er for lengst slutt på tiden hvor håndsagen og skrutrekkeren var det viktigste verktøyet for norske hobbysnekkere. Om du investerer i en kapp- og gjærsag kan du ha en ny bestevenn i mange år fremover. 

    Det mener i hvert fall Frode Halvorsrud, Key Account Manager hos HiKOKI PowerTools (tidligere kjent som Hitachi):

    - Nå om våren og sommeren skal dagene nytes ute. Men for å nyte er det viktig å yte litt først, og da er kapp- og gjærsagen ett av mine absolutte favorittverktøy, smiler han.

    Mindre belastning – raskere gjennomføring

    - Ved å investere i en kapp- og gjærsag av god kvalitet vil alle prosjektene dine gå raskere, resultatet blir bedre, og du unngår å utsette kroppen din for unødvendig belastning, slår Frode Halvorsrud fast.

    Hva man bruker kapp- og gjærsagen til? Det ligger i navnet, forteller han:

    - Den brukes til kapping og gjæring, enkelt og greit. Det å gjære vil si at du kapper i vinkel. Om du for eksempel kapper to planker med 45 grader vil disse sammen danne en 90 graders vinkel, noe som oftest benyttes ved gjæring av lister rundt en dør eller vindu, eller om du skal lage en ramme rundt terrassebordene dine.

    En kapp- og gjærsag kan også tiltes ned på siden, noe som gir flere bruksmuligheter.

    - Det gjør at du kan skråskjære panelbord i bunnen. Det kan være fint når du setter opp stående panel og trenger en dryppkant nederst slik at ikke panelene råtner. Skal du gjære med hulkillister i tak, har du behov for både gjæring og skråskjæring, forteller Halvorsrud.

    hikoki-sag artikkelbilde 2.jpg

    Allsidig og smart kapp- og gjæresag

    Halvorsrud forteller at det selges mange kapp- og gjæresager hver vår til ivrige hobbysnekkere landet rundt. Selv sverger han til sin HiKOKI C8FSHG.

    - En stor fordel med den er at den enkelt kan slås sammen eller låses i posisjon, dermed er det null problem å lagre eller transportere den. Sagen har også smarte glideskinner som gir sagen stor kutteflate. Samtidig gjør skinnene at sagen kan plasseres inntil veggen, noe som er veldig plassbesparende, forklarer han.

    HiKOKI er det nye navnet på Hitachi, og Halvorsrud forklarer at selskapet har lange tradisjoner for japansk kvalitet med presisjon i fokus.

    - Blant annet er sagen utstyrt med laser som gjør at du enkelt kan se hvor sagbladet treffer. Den leveres med 216mm TCT sirkelbladsag med 40 tenner som er beregnet for saging i treverk. Jo flere tenner, jo finere kutt, så om du skal jobbe mye med finsnekring kan det lønne seg å kjøpe med et blad med flere tenner i tillegg, tipser han.

    Kvalitetssag med stor kapasitet

    HiKOKI C8FSHG er en ekstremt fleksibel sag som kan utføre de aller fleste oppgaver med nøyaktighet og presisjon. Med smarte glideskinner kan sagen plasseres helt inntil en vegg. Glideskinnene bidrar også til at sagen er liten og kompakt slått sammen – noe som er praktisk i forhold til lagring og transport.

    - Dette er en nøyaktig sag som gir deg et godt resultat. Sagen har lett tilgjengelige justerbare materialstøtte og et uttrekkbart sagbord som gir sikker og presis saging. Med laser og lett avlesbare måleskalaer er du sikker på et nøyaktig kutt, forklarer Halvorsrud.

    Med denne sagen blir helse og miljø tatt på alvor. Derfor er den utstyrt med støvavsug som kan kobles på egnet støvsuger for å samle opp støv og sagspon. Sagen er også utstyrt med gummierte håndtak for å minimere at vibrasjoner overføres fra sag til bruker.

    hikoki-sag artikkelbilde.jpg

    5 viktige sikkerhetstips

    Sikkerhet er viktig når du jobber med kapp- og gjærsag. Her er Frode Halvorsrud fem beste råd for å utelukke menneskelige feil som kan føre til unøyaktige kapp eller skader:

    • Hold aldri hendene nærme sagbladet
    • Bruk verneutstyr som vernebriller
    • Sørg for at materialet som skal kuttes har god støtte og ligger helt inntil sagens anlegg
    • Invester i et sagbord slik at sagen står støtt, og du kan jobbe i stående posisjon
    • Om sikkerhetsdeksel, brytere eller annet er defekte skal du ikke bruke sagen
    • Bruk skrutvingen for å sikre at materialet som skal kuttes ligger på plass