Slik velger du riktig slipemaskin
Skal du bruke våren til å pusse et gulv, en bordplate eller noen gamle møbler? Da er det viktig å finne rett slipemaskin for oppgaven.
- Noen slipemaskiner funker bra til store overflater, mens andre er bedre egnet for å komme til i hjørnene, forteller markedssjef i Black & Decker, Pelle Ramberg.
- Eksentersliperen er kanskje den beste allround-maskinen. Den runde slipeflaten vibrerer og roterer samtidig, noe som gir minimale slipespor, men klarer ikke å komme helt til i hjørner. I hjørnene er det slipemus som er tingen, forklarer han.
Selve slipekraften har også stor betydning:
- Om du vil polere en overflate, velger du en plansliper eller eksentersliper. Om du derimot skal slipe vekk gammel maling og pusse det rent, trenger du litt mer kraft. Da kan det lønne seg å gå for en tøff og effektiv båndsliper som håndterer de fleste materialer.
Her er Rambergs miniguide til de vanligste slipemaskintypene:
Plansliper: Tar både flater og hjørner
- Planslipemaskinene kommer i flere utgaver og har vanligvis rektangulær eller strykejernsformet slipeplate. Platen har en oscillerende bevegelse og du fester sandpapiret til platen med en borrelås, sier Ramberg.
Planslipemaskinene kommer i flere varianter
- En kompakt «slipemus» som BEW230 gir deg god kontroll og er perfekt for krinker og kroker, mens en større maskin som KA330 er bedre for større flater. Multislipere som BEW200 gir deg både kraft og smidighet takket være den trekantede spissen.
Eksentersliper: Når du vil unngå slipespor
Eksentersliperen roterer samtidig som den vibrer, noe som gjør at den nesten ikke etterlater seg slipespor.
- En skikkelig allroundmaskin. En eksentersliper som BEW210 passer til de aller fleste slipeprosjekter. Den eneste ulempen er at den runde slipeplaten ikke kommer helt til i innerhjørner, sier Pelle Ramberg.
Båndsliper: Til de største ujevnhetene
- En båndsliper har et bredt bånd som hele tiden roterer fremover. Den er derfor perfekt til å slipe ned store ujevnheter, maling og lakk. Du må bare passe på å hele tiden holde maskinen i bevegelse, om ikke er det fort gjort å slipe for dypt, sier Pelle Ramberg og konkludere:
- Denne er bedre på røffe takbjelker enn på svigermors mahognibord.
5 gode råd til deg som skal bruke slipemaskin
- Start grovt. Begynn med et grovt papir som P80, før du deretter gradvis går over til finere papir.
- Ikke bruk makt. Du må aldri presse maskinen mot overflaten for å øke pusseeffekten. Det gjør bare at papiret slites, overflaten blir ikke like fin, og borrelåsen kan bli ødelagt.
- Unngå vinkling. Ikke skyv eller vinkle platen når du sliper hjørner med en maskin med spiss slipeplate. Det er også viktig at du ikke tipper maskinen når du sliper over kanten av arbeidsstykket. Det kan nemlig gjøre kanten avrundet og skrånende.
- 2/3-regelen. Forsøk alltid å ha minst to tredjedeler av slipeplaten på arbeidsstykket.
- Øv deg. Før du gyver løs på salongbordet i finstua, kan det være en fordel å ha øvd litt på noen reserveplanker for å bli kjent med maskinen – spesielt om du bruker en båndsliper.