Dette er utstyret du trenger til båtpussen
Våren er høysesong for båtpuss. Her får du en oversikt over det du trenger for å bli klar til sommeren.
Hvilket forhold man har til båtpuss varierer. For noen er det først og fremst et nødvendig onde for å nyte sommerdagene på sjøen, mens for andre er det nærmest en terapeutisk fritidssyssel.
Uansett hvilken av de to kategoriene du havner i, er det en del utstyr du trenger for å gjøre båtpussen mest mulig effektiv og sørge for at båten holder seg pen gjennom hele sesongen.
Her har vi valgt å dele opp utstyret du trenger i tre faser: Rengjøring, bunnstoffing og polering.
Rengjøring
Her gjelder det å få fjernet skitt som har festet seg på skroget i løpet av vinterlagringen.
Hvis du har gjort høstrengjøringen grundig, er det ikke nødvendigvis noe som sitter spesielt godt – men det er likevel veldig viktig at skroget er helt rent før du begynner å male med bunnstoff eller polere skrogsidene.
Utstyret du trenger
- Jotun Boatwash rengjøringsmiddel
- Myk børste
- Tilgang på vann
- Eventuelt høytrykkspyler
- Skrape
- Slipemaskin hvis du skal fjerne gammelt bunnstoff
Hvis du er usikker på om du trenger å pusse ned gammelt bunnstoff, bør du sjekke Jotuns brosjyre eller appen Jotun Yachting. Der finner du en egen tabell som forteller deg hvilke bunnstoff som kan overmales direkte.
Bunnstoffing
Når du skal legge nytt bunnstoff, er det viktig å sørge for at skroget er helt rent og tørt. Du må også passe på at overflaten du skal male har riktig temperatur. Verken direkte sollys eller for lave temperaturer er gunstig, og du kan sjekke hva som er optimal temperatur i produktets datablad eller appen Jotun Yachting.
Utstyret du trenger
- Rullekar
- Rull
- Pensel
- Rørepinner
- Boksåpner
- Maskeringsteip
- Plast til tildekking
- Verneutstyr (hansker, malerdress, vernebriller og maske)
- Eventuelt grunning
- Riktig bunnstoff
TIPS! Husk å sjekke batchnummeret på boksene med bunnstoff før du begynner å male. Forskjellige produksjoner av bunnstoffet kan ha ørsmå nyanseforskjeller, så hvis du har bokser med ulikt batchnummer bør du blande disse sammen før du begynner å påføre det nye bunnstoffet. Da er du sikret en jevn farge over hele skroget.
Polering og voks
Polering er et viktig steg i båtpussen som man ikke bør slurve med – både for at båten skal se bra ut, men også for å unngå at skitt og groer fester seg i løpet av sesongen. Det er selvfølgelig mulig å polere manuelt, men en poleringsmaskin vil gjøre jobben vesentlig raskere og enklere.
Med teknologien Jotun bruker i sine produkter, holder det å bruke enten rubbing eller polish:
- Rubbing brukes til matte, oksiderte skrog eller flekker som er vanskelige å få bort med polish.
- Polish brukes til båter som er i relativt god stand (som f.eks ble polert i fjor eller kun er 2-3 år gamle) og er en mer skånsom prosess enn rubbing.
Utstyret du trenger
Når du jobber med rubbing, polering og voks, er det smart å ikke gape over for mye på én gang. Et område på cirka 1 m2 om gangen er et passe stort område å jobbe med.
Husk også at voksen ikke skal påføres med poleringsmaskin, men heller en tørr mikrofiberklut – og tørkes av med en ren mikrofiberklut etter cirka ti minutter.
Helt til sist noen enkle huskeregler:
- Det er rubbing og polish som gir glans og voksen som beskytter skroget. Dersom man har dårlig tid er det bedre å bruke en vokspolish som f.eks Jotun Yachting Shiny, eller eventuelt kun påføre et lag med voks.
- Voksen fungerer som en solkrem ved at den beskytter skroget mot UV-stråling som bryter ned gelcoaten og gjør den matt.
En god rubbing eller polish, samt en god voks, er altså dine beste venner for å sikre en blank båt gjennom hele sesongen!
Den beste prisen på båturstyr får du hos Obs BYGG! Les mer om vårt prisløfte.