10 ting du må vite om gipsplater
Usikker på om du skal bruke gipsplater i ditt neste oppussingsprosjekt? Her er ekspertens 10 råd til deg som vurderer gipsplater.
Gipsplater finnes i mange varianter og kan brukes til svært mye forskjellig. Nettopp derfor er de et ypperlig materiale når du skal pusse opp.
Ifølge Torbjørn Rønningen, kategorisjef for tyngre byggevarer i Coop, er faktisk fordelene med gipsplater så mange at det er vanskelig å finne gode argumenter mot.
Her er hans 10 beste råd til hva du bør vite om gipsplater før du kjøper det til ditt neste oppussingsprosjekt:
1. Stort bruksområde
Hovedgrunnen til at gipsplater er foretrukket av mange er fordi de kan brukes nesten overalt – både utvendig og innvendig.
– Du får gipsplater som veggplater, takplater, gulvplater, uteplater og våtromsplater, forteller Rønningen entusiastisk.
Til innvendig bekledning av vegg, panel, søyler og bjelker uten synlige skjøter, anbefaler han 12,5 mm gipsplate standard.
I tillegg til å kunne brukes overalt inne, fungerer faktisk gipsplater like godt til utendørsbruk. Da får du automatisk både vindavstivning og brannvegg.
– Har du en bolig med to etasjer er det en stor fordel å ha en brannvegg, slik at brannen ikke skal spre seg til neste etasje, utdyper Rønningen.
2. Gipsplater i flere varianter
Gipslater selges i langt flere varianter enn kun standard gipsplater.
Rønningen tipser om rehabgips som kan legges utenpå vegger, og som er tynnere og lettere enn vanlig gipsplater. Disse er perfekte om du for eksempel må bære gipsplatene opp flere etasjer, eller ønsker å bygge ut veggene minimalt.
Skulle du tenke at gipsplater er skjøre og lett får merker, stemmer heller ikke dette.
– Noen typer er både slag- og støtsikre, slik som Ladura-plater, tipser Rønningen, og legger til at du kan henge TV-en rett på en slik type gipsplate.
Montere gipsplater selv? Alt du trenger er en tapetkniv, skrueautomat og en rettholt.
3. Enkelt å forme til ditt bruk
– En annen smart egenskap med gipsplater er at du enkelt kan tilpasse gipsplatene til ditt hjem og prosjekt, sier Rønningen.
Med en enkel tapetkniv kan du både kutte og avrunde gipsplatene slik at de passer perfekt der du vil at de skal monteres.
– Å kutte gipsplater er så lett at alle kan få det til. Et lite tips fra meg er likevel å bruke en rettholt – da vet du at du får et rett og fint resultat.
4. Gipsplater er miljøvennlig
– Gipsplater er et naturprodukt som er tatt rett opp av bakken. Det tilsettes heller ikke limstoffer i produksjonen, og derfor regnes gipsplater for å være svært miljøvennlige, forklarer Rønningen.
5. Lydisolerende
Gips er et «dødt» materiale som verken krymper eller sveller når det blir utsatt for varierende luftfuktighet.
– Derfor egner gipsplater seg som kledningsmateriale når du skal lydisolere, tipser Rønningen.
6. Brannsikkert
Gips er brannbestandig og kan brukes utendørs som brannvegg.
– Å velge gipsplater er derfor en investering i hjemmets sikkerhet, mener Rønningen.
Er hjemmet ditt godt nok sikret mot brann?
7. Et godt underlag
Kler du veggene med gipsplater er det mye enklere å få fine og glatte overflater. Gips egner seg godt som underlag for både tapet og maling.
– Dessuten er det lett å jobbe med, og du slipper å sparkle altfor mye, skyter Rønningen inn.
Stilrent resultat: Med sine glatte overflater er det enkelt å oppnå et visuelt flott resultat.
8. Rimelig
Gips er ofte et svært rimelig alternativ og Rønningen mener du får mye for pengene ved å velge dette materialet.
– Om du ser på alternativene får du en veldig fordelaktig pris om du velger gips, sier han og fortsetter:
– Du kan selvfølgelig også velge dyrere og mer eksklusive gipstyper, som for eksempel Ladura, men uansett hva du velger, vil gips være et rimelig og godt valg.
9. Dette kan du henge opp på gipsplatene
– Skal du henge opp noe på gipsplater der du ikke har noe bak, må du bruke gipsplugger, forteller Rønningen.
– Skal du henge opp noe veldig tungt bør du feste det i stenderverket bak gipsen, eller bruke en dyrere gips, som for eksempel Ladura, sier han videre.
OBS BYGG er billigst – garantert. Les mer om vårt prisløfte her!
10. Nyttig å vite om montering
– Det viktigste du gjør når du monterer gipsplater er at du bruker korrekt mengder skruer (én skrue for hver 20. cm). Du må også passe på at skruehodet ikke går igjennom kartongen, sier Rønningen.
Han fortsetter: – Om det skulle skje, henger skruen kun i gipsen, noe som vil gi mer arbeid med sparklingen senere.
Skal du montere gipsplater selv er det også anbefalt å bruke en skrueautomat, på den måten vil du spare både tid og krefter.