7 tips til å velge riktig ytterdør
Visste du at du kan spare strøm ved å velge riktig ytterdør? Dette er hva du må se etter.
1. Velg kvalitet
En god ytterdør skal vare i mange år, og tåle vær, vind og temperatursvingninger godt. Den er gjerne i daglig bruk, og utsettes ofte for røff behandling – særlig av barnefamilier. God kvalitet er derfor avgjørende når det kommer til valg av ytterdør.
– En ytterdør av god kvalitet varer lenge, og holder bedre på varmen. Når du tenker på hvor ofte den er i bruk og hvor lenge den skal «leve», så er ytterdøren en rimelig investering til boligen din, sier Lars Terje Bryhn, distriktssjef i Harmonie.
HUSK AT du på Obs Bygg alltid får lavest pris gjennom vårt prisløfte – også på ytterdører.
2. Sjekk U-verdien og spar penger
En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men også av hensyn til miljø og lommebok. Bor du i et gammelt hus, er sannsynligheten stor for at du også har en eldre ytterdør med dårlig isolasjonsevne.
De siste årene har det imidlertid kommet strengere og strengere krav for U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøra har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 0,8 eller mindre.
3. Din egen personlige ytterdør
En ytterdør er husets ansikt utad og gjenspeiler ofte din egen smak og husets stil. Den er noe av det første vi ser når vi kommer, og det siste vi ser når vi drar. Valg av ytterdør skal ikke bare baseres på grunnlag av hva som er praktiske, det estetiske er også viktig.
– Valgfrihet er viktig for våre kunder, og derfor kan man velge i et stort sortiment av dører. Vi har stilrene dører for moderne hus, og mer tradisjonelle dører for tradisjonelle hus. Vi følger stadig med på utviklingen i markedet, og ser at det nå skjer en spennende endring:
– I en mer usikker verden vender folk seg igjen mot det mer trygge, klassiske og nostalgiske. Vi ser at flere tør å bruke farger på ytterdørene sine, og det er ikke lenger bare hvite, sorte og grå ytterdører, men en rikere fargepalett. Kundene kan velge akkurat den NCS-fargen de ønsker på sin ytterdør, sier Bryhn, og tilføyer at det er mye fin inspirasjon å hente på deres Instagram-konto @harmonienorge.
4. Sørg for sikkerheten
I dag er de fleste nye ytterdører utstyrt med forsikringsgodkjent låskasse, men visste du at sylinder og låsenhet også bør være FG-godkjent?
– Det er veldig viktig at hele låsenheten, altså alt fra sylinder og låskasse til sluttstykke, er FG-godkjent. Det sikrer deg enda bedre mot innbrudd, fordi det gjør det langt vanskeligere for uvedkommende å bryte opp døra, tipser Bryhn.
TIPS! Slik bytter du innerdørene selv.
5. Vindu eller ikke?
Mange lurer på om de skal ha vindu eller ikke i ytterdøra, og her er det både fordeler og ulemper. Har du en mørk gang, kan et vindu i døra være fint for å slippe inn dagslys. I tillegg er det nyttig om du vil se hvem som står utenfor. Ulempen er at de utenfor også kan se inn. Glass på døra kan også påvirke U-verdien. Velger du en dør med glass, bør du derfor forsikre deg om at glasset er av 3-lags energiglass, for best mulig isolasjonsevne. Dersom du har plass til det, bør du også velge et sidefelt. Det gir et flott og estetisk inngangsparti.
6. Tenk på tykkelsen
Også tykkelsen har noe å si for egenskapene til ytterdøra. Tykkelsen kan variere fra produsent til produsent. Dørene fra Harmonie har en standardtykkelse på 78 millimeter. En tommelfingerregel er at jo tykkere ytterdør, jo bedre isolasjon og U-verdi. I tillegg er de gjerne mer solide og stabile. Det finnes også enklere ytterdører med en tykkelse på 63 millimeter.
7. Gode hengsler gir godt feste
Lite er vel mer irriterende enn en ytterdør som må smelles hardt igjen for å bli lukket skikkelig. Mange ytterdører har en tendens til å slå seg med tiden, og da må man kunne justere hengsler og høyde etter behov. Gode skruer er også viktig for best mulig feste. De fleste ytterdører kommer riktignok med 10 års formgaranti, så lenge den er behandlet riktig.
– Bare husk at garantien ikke gjelder på dører som slår innover, sier Bryhn, som anbefaler jevnlig vedlikehold av ytterdøra for lengst mulig levetid.
– Vi anbefaler at man tar jobben med å vaske og polere ytterdøra si én til to ganger i året.