Slik vedlikeholder du ytterdøren
Hver dag utsettes ytterdøren for slitasje, fukt og sollys. Over tid vil været sette sitt preg på både funksjon og utseende. Sjekk denne guiden for hvordan du forlenger levetiden til ytterdøren din.
For at døren skal vare så lenge som mulig er det viktig å vedlikeholde med jevne mellomrom. Med denne guiden er du ferdig på 1-2-3!
Hver dag utsettes ytterdøren for slitasje, fukt og sollys. Over tid vil været sette sitt preg på både funksjon og utseende.
Så ofte bør du vedlikeholde
Jo mer utsatt døren er for vær og vind, desto viktigere er det å vedlikeholde den. En dør som er plassert trygt og godt under et tak vil ikke være like utsatt. Likevel er det en hovedregel alle bør følge.
– Som en hovedregel skal du vedlikeholde ytterdøren to ganger i året – om våren og høsten, sier Vidar Christiansen, servicemedarbeider i Harmonie.
Forlenger dørens levetid
En dør som sjeldent blir rengjort og polert vil i mange tilfeller ha kortere levetid. En ytterdørs verste fiende er nemlig tørke og fukt som ødelegger malingen.
– Når en ytterdør først blir skadet må du enten pusse den ned og male på nytt, eller kjøpe en ny. Men ved jevnlig vedlikehold forlenger du levetiden, sier Christiansen.
Det er ikke bare dørens levetid som forbedres. Også førsteinntrykket til hjemmet vil oppleves bedre med en godt vedlikeholdt ytterdør.
– En ytterdør som er velholdt kan fortelle noe om hva som venter deg videre inn i huset. Litt flåsete sagt, men i mange tilfeller stemmer det, sier Christiansen.
Slik går du frem
Så lenge du tar vare på døren din, vil rengjøring og polering være en rask og enkel jobb.
– Alt du trenger for å rengjøre er to dråper klassisk zalo og lunkent vann. Bruk en mikrofiberklut til å vaske over, sier Christiansen.
– De fleste vidundermidler på sprayflaske er dessverre ikke anbefalt å bruke på ytterdører. De er som regel for sterke og kan gjøre at malingen går i oppløsning, tipser han.
Vel så viktig som rengjøring, er pleie av dørens overflate. Malingen på ytterdøren kan nemlig tørke inn om den ikke blir vokset og polert.
- Ved å vokse døren mettes porene i malingens overflate. Voksen bør være tyntflytende, men også uten noen form for slipemiddel. Vi bruker voks fra AutoGlym som heter Extra Gloss Protection, som er relativt enkel å bruke, sier Christiansen.
Voks gjør ytterdøren mer motstandsdyktig mot skitt, smuss og fuktighet.
– Påfør voks etter at døren er rengjort og har tørket. Ved behov kan overflaten poleres.
I tillegg til vasking og voksing bør du samtidig smøre nøkkellås, låskasse og hengsler.
– Dette er også ting som har behov for jevnlig vedlikehold. En låsolje på spray funker fint til denne jobben, sier Christiansen.
IKKE GLEM VOKSEN: Ved å vokse ytterdøren jevnlig vil den tåle mer skitt, smuss og fuktighet. Her har døren fått et lag voks. Husk så å polere døren med en ren og tør klut for et flott resultat.
Sjekkliste
- Rengjøring: Bruk mildt såpevann for å vaske ytterdøren. Alt du trenger er to dråper klassisk Zalo, lunkent vann og en mikrofiberklut.
- Voks og polering: Bruk tyntflytende voks uten noen form for slipemiddel.
- Ikke glem detaljene: Nøkkellås, låskasse og hengsler bør smøres med låsolje på sprayboks.
Usikker på hvilken ytterdør du skal velge? Her er 7 tips til å velge riktig!