Slik lykkes du med gassgrill
En gassgrill gjør at du kommer raskere i gang med grillingen. Få ekspertens beste tips til et saftig og vellykket grillmåltid!
– Det meste kan grilles, sier grillekspert og matentusiast Arve Serigstad fra Arves Mat AS.
Serigstad har vunnet en rekke matkonkurranser og er forfatter av flere kokebøker. Hans mål er å inspirere så mange som mulig til å kokkelere sin egen mat, og deler mer enn gjerne av sine beste grilltips.
– Jeg liker å betrakte gassgrillen som en varmekilde nesten på lik linje med komfyren, men selvsagt med de ulikhetene og mulighetene en grill har, sier han.
👍I TVIL? 5 grunner til å gå for gassgrill 👍
Finn gassgrillen som passer for deg
En gassgrill kan bidra til at du kommer fortere i gang med grillingen, den er lett å tenne og lett å slukke. For mange er dette et viktig argument når de skal velge grill.
Visste du at Obs Bygg refunderer prisforskjellen hvis du finner et identisk produkt til lavere pris? Les mer om vårt prisløfte her!
– Gjør deg noen tanker om hva og hvor mye du griller. Det er bedre å velge en større gassgrill enn en som er litt for liten, råder Serigstad, som selv har flere preferanser på hva en gassgrill bør ha.
– Weber har utviklet noe de kaller for GBS-system, som betyr at du også kan bruke gassgrillen til for eksempel steking og woking. Hvis du skal flytte gassgrillen, spesielt over gress, er det en fordel med store hjul. Noen gassgriller har sidebrennere, men tenk over om du har behov for dette. Det er også smart med termometer på lokket, noe de fleste heldigvis har.
Kjenn din egen gassgrill
Ifølge Serigstad er evnen til å kontrollere temperaturen en forutsetning for et godt grillresultat. For å få til det, må du kjenne din egen gassgrill.
– Gassgriller med litt størrelse har gjerne flere brennere, noe som gjør det lettere å variere og kontrollere temperaturen på de ulike sonene. Dessverre er det mye god mat som blir svidd utenpå og rå inni fordi mange ikke tar seg tid til å lære seg de enkle triksene. Derfor: Senk temperaturen, lær deg grillen og bruk litt lenger tid på maten, råder han.
❄️IKKE PAKK BORT GRILLEN! Tips til å grille hele året ❄️
– De nye høyteknologiske brennerne er selve hjertet i de nye Genesis II-grillen. De sikrer en optimal varmedistribusjon over hele grillarealet, slik at det blir lettere å få perfekt grillet mat – uansett hvor du plasserer stykkene, sier Siv-Elise Friestad, markedsjef i Weber Norge.
Før grilling
Som med all matlaging er det viktig å forberede seg godt, særlig når du venter gjester. Tid brukt på forberedelser gir bedre oversikt, lavere skuldre og bedre resultater, mener Serigstad.
– Sørg alltid for at du starter grillingen med en rengjort gassgrill. Det er også viktig å sjekke at du har nok gass, og at du altså vet hvordan grillen virker. Vask, skrell og kutt tilbehør på forhånd, og krydre eller mariner kylling, kjøtt eller fisk i god tid. Du blir en bedre grillsjef ved å være godt forberedt.
TIPS! Mye vind på terrassen? Slik bygger du en perfekt levegg!
Under grilling
Under grilling er det flere triks som gjelder:
– Personlig liker jeg at gassgriller har en avlastningshylle der grillmaten kan ligge og hvile mens den holder på varmen. Bruk termometer når du griller, for eksempel iGrill, det er den aller beste sikkerheten for at du lykkes, tipser Serigstad.
Riktig utstyr er også viktig for et vellykket resultat.
– Ikke stikk hull på kjøttet med grillgaffel – det er kun klyper som gjelder. Fisk går fort i stykker, så legg den gjerne i en aluminiumsform sammen med sitron og litt olje. Vær obs på at gassen skal stå ved siden av grillen, og ikke i oppbevaringsrommet under. Det blir fort veldig varmt under grillen.
🍖SUPERTIPSET: Gjør Weber-grillingen digital 🥩
Etter grilling
Selv om rengjøring av grillen nok ikke er det du har aller mest lyst til å sette i gang med etter å ha inntatt et bedre grillmåltid, blir den neste sommerkoteletten unektelig mer fristende om den kommer fra en ren og pen gassgrill.
– Godt vedlikehold og rengjøring gir gassgrillen din lenger levetid og er viktig for kvaliteten på grillopplevelsen. De fleste gassgriller har en dryppeskuff, slik at man enkelt kan fjerne fett og annet. Er det mye matrester på risten, kan du lukke lokket og sette alle brennerne på fullt. Etter cirka fem minutter er matsølet blitt forkullet og alt kan bare børstes vekk, tipser Serigstad.
Men hva enn du gjør, så ikke bruk stålull.
– Stålull ødelegger grillen mer enn det gjør godt. Den gir overflatene små riper som gjør at grillen ruster. Bruk heller rengjøringsmidler tilpasset gassgrillen du kjøper.