Hemmeligheten bak perfekt grillet mat

    Kokkene i The Flying Culinary Circus gir deg sine beste tips til hvordan du oppnår best resultat hver gang du griller.

    Hemmeligheten bak perfekt grillet mat

    Ønsker du å imponere gjestene dine? Eller servere en perfekt grillet biff eller helgrillet indrefilet? Alle kan lykkes med å lage en god grillmiddag. Selv med de tilsynelatende mest avanserte grillmåltidene er det faktisk mulig å oppnå et skikkelig godt grillresultat. Her gir vi deg våre tips og triks som vi har lært oss gjennom årenes løp bak grillflammene for å lykkes med alle typer grillmåltider.

    Men vi skal unngå å holde deg for lenge på pinebenken. For du lurer kanskje på hva hemmeligheten bak perfekt grillet mat egentlig er? 

    Det korte svaret vårt er hver gang: planlegging, gode råvarer og *trommevirvel* steketermometer!

    Vi tar deg gjennom hvert enkelt steg slik at du vil lykkes med grillingen. For litt mer kjøtt på beinet tåler vi. 

    Planlegging

    Å planlegge handler om å få oversikt over hva du skal grille og hvordan du skal grille maten i kombinasjon. Ofte ser vi at grillingen kompliseres ved å lage altfor mange forskjellige ting. Prøv derfor heller å velge ut noen færre retter og ingredienser for å bruke tid på å få dette skikkelig bra. Som Mathias Spieler Herseth alltid minner oss på: – Det er enkelt å gjøre det lett, men det er ikke lett å gjøre det enkelt. 

    Det er også en fordel å tenke gjennom hvem du skal servere og hva som er anledningen. 

    – Mye god mat går ofte til spille fordi maten må vente på gjestene. Når vi har gjester på besøk, planlegger vi det alltid slik at gjestene må sitte å vente litt før vi begynner med siste del av matlagingen. For det er mye bedre at gjestene venter på maten enn at maten venter på gjestene. Kokken vår Tor-Jørgen pleier alltid å si at “det beste krydderet er sult”. Maten smaker også litt ekstra godt når man har ventet litt og rukket å glede seg til å innta måltidet, forteller Mathias. 

    Så tenk over hvem du skal servere og planlegg mat og tiden det tar i kombinasjon. Deretter er det bare å senke skuldrene og nyte matlagingen. Med litt forberedelse og enkle grep kan du lage den beste grillmaten, på 1-2-3. 

    Gode råvarer

    Hvis det er én ting vi spesielt kan trekke frem, og som ligger i selve hemmeligheten bak perfekt grillet mat, så er det selve råvarene du griller. For jo bedre råvarer du har, jo lettere er det å lykkes.

    Å ha litt av noen ordentlige gode råvarer i stedet for mye av noe som ikke er av god kvalitet er nøkkelen, mener vi. Vi liker for eksempel ekstra godt å få tak råvarer som spareribs, beef ribs, pulledpork, laks, kveit, og alle typer grønnsaker av god kvalitet og som er i sesong. 

    Steketermometer

    De aller fleste kokker som har jobbet på kjøkken og med grilling i flere tiår bruker steketermometer for å få et perfekt resultat. Ved å bruke et steketermometer sikrer du deg at kjøttet ikke serveres rått eller blir tørt når du legger det på tallerkenen. Med mindre du liker det sånn.

    Uansett, vårt råd er alltid å ta i bruk et steketermometer. Også når du griller. På markedet i dag finnes det flere ulike steketermometere. 

    Bluetooth-termometer. Et slikt termometer gir deg muligheten til å følge med på kjernetemperaturen til kjøttet via mobilen. Slik kan du ha full kontroll til enhver tid og fra hvor som helst. Med andre ord, du vil få beskjed med en alarm når ønsket kjernetemperatur er nådd. 

    Instant termometer. Et slikt termometer gir deg kontroll på kjernetemperaturen til kjøttet ved grillen. Det gir deg mer nøyaktighet og gjør det enkelt å holde et øye med temperaturen på forskjellige steder av kjøttstykket, dersom det er behov for det. 

    Et viktig poeng ved å bruke steketermometer henger sammen med at kjøttstykker trenger tid til å hvile etter du tar det av varmen. 

    • Veldig mange er flinke til å steke biff, men det aller viktigste folk glemmer er å la kjøttet hvile etter at det er stekt ferdig. Egentlig så er det slik at kjøttet stekes ferdig når det tas av selve grillen. Det er da kjøttsaften trekkes ut i kjøttet. Dersom man glemmer dette, vil kjøttsaften heller renne ut og da blir kjøttet tørt og smakløst, forteller Hans-Kristian Elvedal Larsen. 

    Og hvor lenge kjøttet bør hvile avhenger av størrelsen på kjøttstykket. Eksempelvis kan det være alt fra fem minutter til en halvtime. 

    Hemmeligheten bak perfekt grillet mat:

    1. Planlegging
    2. Gode råvarer
    3. Steketermometer

    Vår viktigste huskeregel for å få perfekt grillet biff handler om at temperaturen vil fortsette å stige etter at du tar kjøttet av grillen. En biff som stekes på 200 grader kan raskt stige seks til åtte grader i kjernetemperatur avhengig av størrelse og hvorvidt kjøttet var helt romtemperert eller kaldt rett ut fra kjøleskapet før du startet å grille. Står grillen på 100 grader kan temperaturen for eksempel øke med to til fire grader. Husk derfor å ta dette med i beregningen på ønsket kjernetemperatur. 

    La alltid kjøttet hvile i minst 5 til 15 minutter, avhengig av størrelse før det eventuelt kuttes opp eller serveres. 

    Slik får du perfekt grillet biff

    1. La kjøttet hvile i romtemperatur i minst én time før grilling
    2. Pensle litt nøytral olje på begge sider av kjøttet og strø på flaksalt og pepper
    3. Grill kjøttet på høy temperatur på begge sider så det får en grillet skorpe
    4. Flytt kjøttet over til indirekte varme på hvileristen eller ved å skru ned varmen 
    5. Sett i steketermometer og la kjøttet ligge til ønsket kjernetemperatur er nådd

    Se video av hvordan du lykkes med å grille en perfekt biff: